Open Fest 2007 Русе

November 12th, 2007 Публикувано в Софтуер

Преди 3 дни се състоя третия ежегоден фестивал на софтуера с отворен код в Ruse. Събитието се проведе на 10-ти Ноември в зала 101, корпус 2 на Русенския Университет “Ангел Кънчев”. Събраха се много хора, доста повече от първите два феста и определено доста повече от очакваното, което може само да радва.

Тази година за пръв път организацията беше поверена на момчетата и момичетата от Ruse Linux Users Group и за съжаление за първи път се проведе без пионера в света на отворения код в България – Богомил Шопов. Въпреки това бе проведена среща с него за last minute наставления една седмица преди събитието и определено ще получи видео материал от проведените лекции.

Ruse LUG си свърши работата почти перфектно. Разбира се имаше малки гафове и пропуски в организацията, но нищо фрапиращо, което да помрачи празника. Просто поредния пример как малка група хора, с много идеи и ентусиазъм, дори и с малко средства може да направи наистина големи неща.

Разбира се става дума за свободен софтуер, но нищо в днешно време не може да стане без пари, за това определено заслужават да се споменат спонсорите на събитието:

  • Insglobe – фирма продаваща лаптопи и настолни компютри, една от малкото, които предлагат преинсталиран Linux. Момчетата помогнаха с няколко лаптопа и един огромен widescreen монитор, без които беше немислимо да се изнасят лекциите.
  • Networx-BG – може би най-добрия интернет доставчик в русе или поне винаги се стремят да са на върха с предлаганото качество на услугите и единствените в Русе с денонощна поддръжка. Networx помогна с парите за реклама, плакати, флаери и тениски, както и с организацията на залата.

Следвайки философията на свободния софтуер и аз се включих с каквото мога, главно с уговарянето на финансовата част покрай събитието (като представител на Networx-BG), както и с малко “черна”, но приятна работа свързана с разлепяне на плакати, подготовка за залата и опъване на транспаранти в дъждовен ден (тук вече като част от екипа на bglinux).

Форума започна в 10:00 часа с кратко въвеждащо слово от страна на Красимир Панайотов, последвано от представяне на домакините от Русенския Университет в лицето на доц. Михаил Илиев. След това бяха презентирани спонсорите съответно Networx от главния администратор Свилен Максимов и от страна на Insglobe – Георги Ангелов. Събитието продължи с презентация на новата услуга на Networx – IP телевизия и как би било невъзможно да се направи без използване на софтуер с отворен код. Следващата лекция преди обедната почивка беше демонстрация на Linux дистрибуцията OpenSUSE.

Последва почивка в която хората от залата се изнесоха към ресторант Family, като дискусиите (най-вече свързани с Linux) не спряха дори там. Последваха лекции за FreeBSD, Load Balancing + High Availablity и приложенията им в работна среда и най-вече в бизнеса, където услугите не трябва да прекъсват. Имаше представяне и на Jabber протокола за моментна комуникация. Следващата лекция бе определена като демонстрация на Compiz и графичните ефекти под Linux и бе слята с обявеното за по-рано представяна на дистрото Mandriva. Финалната лекция бе относно OCS Inventory NG или как могат да се деплойват софтуерни пакети на множество Linux, Windows и други операционни системи през Web интерфейс.

Както подобава на такова събитие, не пропуснахме накрая да се съберем на по бира и да водим отново свободни дискусии на тема Linux и отворен код.

  1. 4 отговора към “Open Fest 2007 Русе”

  2. От admin на Nov 13, 2007

    Ето още няколко линка на блогове отразили Русенския Open Fest 2007:
    https://gotha88.blogspot.com/2007/11/open-fest-2007-ruse.html
    https://kaloyan.info/blog/380/open-fest-rousse-2007/
    https://nikolajb.blogspot.com/2007/11/open-fest-2007.html

  1. 3 Обратни връзки

  2. Nov 13, 2007: krassyo.info » Open FEST Русе - 2007
  3. Jan 24, 2008: Внезапен и неочакван …ъпгрейд | Stylius.NET
  4. Oct 16, 2008: Stylius.NET » Публикации » Започвам CISCO курсове

Коментарите са забранени.