Внезапен и неочакван …ъпгрейд

January 24th, 2008 Публикувано в Хардуер

Преди около 5 месеца си взех лаптоп, само че си го поръчах през фирмата в която работя, че да излезе по-тънко. Просто Networx-BG и Стемо си партнират от доста време и фирмата се ползва с доста солидни отстъпки. За да е още по-евтино, си взех един от най-семплите модели – едноядрен процесор и само 512 MB РАМ. По принцип тези лаптопи вървят с операционна система Windows Vista. но аз си го взех с FreeDOS. защото си имам лиценз за Windows и няма смисъл да наливам пари в друг.

След като машината е “Vista Compatible”, взех, че инсталирах точно Vista отначало, защото Windows XP така и не разпозна SATA-та (сега съм го поизлъгал и я познава, но е голяма игра на криеница, включваща промяна на настройките в BIOS-а). Работеше отвратително бавно. При стартирани само ICQ, Internet Explorer и Explorer, просто трябваше да забравя за WinAMP или нещо друго. Просто 512 MB RAM е абсолютния минимум за инсталация, но не и ако трябва и да се ползва този компютър след това. Трябваше или да сменя операционната система или да ъпгрейдвам. При наличието на Linux, избора не беше никак труден, там паметта е предостатъчна.

Днес колегата Ники, каза че обмислял вариант за външен хард диск за неговия Asus EEE PC, защото вградената 4GB Flash памет му идва крайно недостатъчно. Сетих се за спонсорите на OpenFest 2007 Русе – Insglobe, в магазина им съм виждал да се продават кутии, които от обикновени хард-дискове правят външни, през USB. Вярно, скоростта на трансфер е убийствено ниска, но все пак е по-добре, от колкото нищо. Заведох го в магазина и там случайно попитах за цените на RAM паметта за лаптопи. Тъй като не знаех какви точно са модулите на паметта (от няколко години въобще не следя хардуерните новини и технологии), направо смъкнах лаптопа в магазина, който доста удобно се помещава в блока, в който живея. След като разбрахме каква точно е паметта – два модула по 256 MB DDR2, ми обявиха цена за ъпгрейд до един модул 1GB от цели 30лв. Веднага ги извадих. Естествено боднахме модула в по-недостъпното място (под клавиатурата), че евентуален следващ ъпгрейд да е по-лесен.

Преди около година правих пак подобен ъпгрейд, само че на настолен компютър и от един модул 256MB (куча марка – A-Data), преминах на 2×256 MB SuperTalent. Тогава броих доста по-солидна сума, така че сега бях подготвен да ми кажат трицифрено число. В случая пак сменям от куча марка (някаква корейска, така и не я запомних) към Corsair, които определено са вече име. Толкова се зарадвах на тези 30лв, че не е истина. Дето се вика, петък или събота вечер изпивам повече пари.

Коментарите са забранени.