Ubuntu със звук на HP 6735s

November 16th, 2008 Публикувано в Ревю, Софтуер

Още в първия ден на излизането на Ubuntu 8.10 беше свалено и инсталирано на моя компютър. Всъщност, това е първия Linux, който слагам откакто си смених лаптопа. Просто не ми оставаше време преди това. За съжаление ме посрещна един тих линукс.

Причината за това е звуковата карта с чип AD1984A. Тази карта има доста кофти бъг, който не спира звука, просто не го пуска през вградените говорители на лаптопа. Иначе през жака на служалките всичко е перфектно. Това е доста разпространен бъг в ALSA драйверите, а този лаптоп, предвид цената му в Технополис, също ще стане доста разпространен. Добрата новина е, че бъга е оправен във ALSA версия 1.0.18, лошата е, че в хранилищата на Ubuntu са с пакети само за 1.0.17. Прерових навсякъде в Интернет, но всякакви хакове и гаври с конфигурациите на ALSA-та не помогнаха. Опитах дори да я инсталирам от изходен код, за съжаление ALSA не е само един модул и там ударих на камък.

И все пак се оказа, че решение има – готов пакет за инсталиране с ALSA 1.0.18. Може да се свали от https://www.linuxant.com/alsa-driver/ и го има във вариант както RPM (за Red Hat, Fedora, Suse и сродните им дистрибуции), така и като DEB (за Debian базирани дистрота, включително Ubuntu). Самия пакет се инсталира сравнително бавно – 5 до 10 минути, но той, освен че копира файлове, също така и ги компилира. За това пък крайния резултат си заслужава. Най-накрая мога да извадя слушалките, да си пусна музика и да отида в някой друг край на стаята, без кабелите на слушалките да ми пречат.

Какво друго интересно има около Ubuntu 8.10? Не е кой-знае колко. Едно от основните подобрения е Network Manager 0.7. Заради него си залужава ъпгрейда до 8.10. Това нещо ми разпозна Wireless-а от раз. Преди имах доста проблеми с подкарване на BCM43xx модула, дори Krassyo написа цяло ръководство за това. Е, вече няма нужда от него. Освен това създаването на PPPoE е вече като детска игра, като изключим “service-name” частта. Общо взето имах малко колебания дали да продължа да ползвам тази дистрибуция, но след като разреших проблема със говорителите, ще си остана с Intrepid Ibex.

Коментарите са забранени.