Микрокия – харакирито на годината!

February 12th, 2011 Публикувано в Мрежата, Откровено

Android изпревари Nokia като смартфон платформа и това накара скандинавската фирма да преосмислят политиката си. Най-накрая! Всъщност отдавна говоря как Nokia са най-добрия производител на мобилни телефони тип вафла, но в тъч-скриин ерата не можаха да се впишат. Symbian-а, който се опитваха да наложат е абсолютно дърво и беше крайно време да го осъзнаят. След толкова време най-накрая им стана ясно, че така няма да прокопсат и взеха, че сключиха брак по сметка с Microsoft.

Microkia
Снимка: Engadged


Сделката беше обявена вчера и вече има доста последици от това. Акциите на Nokia паднаха с 10% само първия ден, а днес процента е стигнал до 14. Има слухове, че служители мислят да напускат. Остава отворен въпроса какво ще се случи с проекти като Qt, MeeGo и Symbian.

Според сделката Nokia ще има възможност да модифицира адски много новия Windows Phone 7, а разработчиците ще ползват инструментите на Microsoft за създаване на приложения. В замяна на това новите телефони ще ползват Bing по подразбиране при търсене, Microsoft ще се възползва от Ovi Maps и други локализирани услуги на финландците. На пръв поглед и двете компания са уцелили десятката и ползата ще е взаимна. От друга страна Nokia се заробват с тази OS. Дори HTC не могат да си позволят да продават телефони само с една OS и ползват Windows и Android.

Цялата тази работа е защото Nokia не се осъзнаха навреме и Android беше пръв да ги изпревари като платформа. Сега Nokia са ядосани на Linux и Google и за това сключват сделка с дявола без да мислят трезво. Въпреки, че няма как да го докажа си мисля, че ако Windows Phone 7 беше по-популярен и той беше изместил Nokia, финландците щяха да се обърнат към Android. Поне за момента нещата изглеждат така, сякаш си свалят гащите пред който и да е, само и само да си отмъстят.

И като сме започнали със спекулациите, Engadged показаха прототип на първото отроче от този съюз и шеговито го наричат Микрокия. Вече ги няма специфичните бутони на Нокиите, само тези характерни за Windows Phone 7. Само времето ще покаже дали всичко това ще е за добро, но началото няма да е никак розово. А през това време се отваря широко прозореца за Android, който всички обичат, само не и Nokia.

  1. 10 отговора към “Микрокия – харакирито на годината!”

  2. От Цветелин Павлов на Feb 13, 2011

    Тълкуването не ме кефи – Нокия наистина загубха голям дял, а WP7 наистина е килър платформа и единственото, което я спира да превземе дяла на Гугъл е малко по-рестриктивния лиценз (или наличието му въобще, което на мен ми харесва, btw)…

    Според мен сделката е един път, но какво ще се случи само времето ще покаже…

    Нормално е акциите да спаднат в първия момент, тъй като хода е непопулярен – акаш си на отворените и полуотворени платформи и се втурваш да танцуваш с царя на лицензите (наречи го “дявола”, ок)… Но и пазара не е онова, което беше, когато отворения код се появи и мисля, че акциите ще се качат… Което пък прави момента много подходящ да купиш акции на Нокия ;)…

  3. От Stylius на Feb 13, 2011

    Виж сега, разцъках WP7 и не ми допадна усещането. Вероятно въпрос на личен вкус. Но цялата работа не е нападка срещу Microsoft, които са големия печеливш в цялата ситуация. И лошо няма. Дявола е шеговито просто. Но за Нокия този ход е като удавник, дето се хваща за сламка. Най-малкото в момента те заключват на тази OS и аз скоро няма да си взема Нокия, въпреки, че преди нямаше друга марка за мен.

  4. От growchie на Feb 13, 2011

    Такива ексклузивни договори затръшват вратите през M$ за други производители. Не знам ако ди HTC или LG как ще погледнеш на факта, че един твой конкурент получава всичко което на теб не са ти дали – право за модифициране, право на глас при определяне на бъдещото развитие на платформата, а и по всичко личи много изгодни цени за лиценз. Меките може да спечелиха една Нокия но загубиха целия друг пазар. За Нокия самоубийството е по-видно ако се разиграе сценарият Palm цялото ти IP ще бъде продадено от M$ на конкуренцията под формата на подобрена Боза 7 Телефон без ти да получиш и стотинка за това.
    Да кажеш че ще може да бъдеш различен като ползваш Бозата 7 Телефон е пълна глупост при положение, че Меките искат да избегнат фрагментация и забраняват на останалите вендори да модват неща по оса. От друга страна ако Меките позволят на Нокия да модва и да добавя апита както се чу какво се получава – 2 версии; Боза 7 Телефон на Нокия и боза 7 телефон за останалите. Ако правиш ап стор кава гаранция имаш че приложението ти писано за нокия ще бачка за останалите – никаква или напрактика получаваш Андроид екосистема с бонус плащане на лиценз за нещо което го има безплатно от Гугъл.
    Нокия просто трябваше да си форкнат Андроида и да се опитат да направят собствен апстор както има самсунг.
    Напълно отделен е въпроса, че да достингне паритет на бозата и трябват поне още 2-3 години и това при положение, че другите платформи не се развиват. До тогава Нокия може и да фалира.

  5. От Stylius на Feb 13, 2011

    Дано да не сме прави и Нокия да прокопсат, но някак си не виждам светлина в края на тунела, поне не и в обозримото бъдеще. А през това време другите платформи няма да спрат да се развиват, както Growchie отбеляза.

  6. От stylius на Feb 27, 2011

    Микрокия го чопнах от Engadged, идва от Microsoft и Nokia.

  7. От Avigdor Lieberman на Feb 27, 2011

    Koj ot dvata djavola predpochitate, s chetiritsvetnoto logo ili s chetiritsvetnoto logo?

  8. От stylius на Mar 7, 2011

    Такааа, май имаме отговор на въпроса какво ще се случи с Qt: https://bit.ly/ieDOXv . Очаквах още глупости, но така да си пикаят на миналото…

  9. От Avigdor Lieberman на Mar 7, 2011

    Che za kakwo im e minalo kato si imat MicroSoft.

  10. От Павел на Jul 9, 2011

    Нокия досат го закъсват, трябва да предприемат нещо! Просто Android и новите Smartphones издухаха зверски компанията гигант

  1. 1 Обратни връзки

  2. Feb 12, 2011: Tweets that mention Stylius.NET » Микрокия – харакирито на годината! -- Topsy.com

Коментарите са забранени.