Закупуването на легален Windows – цяла Одисея

July 4th, 2008 Публикувано в Мизерии, Софтуер

Баща ми, като виден бизнесмен, се е заел с нов проект. Успеха на предните е малко спорен, да не кажа отчайващ, но това е друг въпрос. Сега с втората си жена са се заели със създаването на шивашки цех. Втората му жена – Ирена има доста опит в шивашкия бранш, а баща ми малък такъв в управлението на фирми, но пък има начален капитал за започването на това нещо. Естествено, ще е модерна фирмата, счетоводството ще се прави на компюър, като познайте от три пъти кой ще се занимава с IT поддръжката. Правилно – АЗ!

Като за начало, ще трябва машина с легален софтуер, това не е вкъщи да си краквам Windows-а. Машина имаме – старата кошница на доведения ми брат, която той тотално е отсвирил. Машината е идеална за целта. Остана само въпроса с Windows-а. Естествено, въпроса за това беше отправен към мен на дата 30.06.2008г. Точно така, деня в който Microsoft спират да продават Windows XP, аз трябва да намеря начин да купя такъв. Схващате ли иронията? За Vista на тази машинка и дума не може да става. Ако въобще се инсталира, ще е тотално неизползваема!

Бяха ми предложени следните възможности, предвид обстоятелствата на деня:

  1. Купувам лицензирана Vista с възможност за downgrade до XP, за около 350лв.
  2. Купувам нов компютър с OEM Windows XP. Тук цената скача още повече.

Да, но аз не съм глупав и с колегите от компютърния сервиз на Networx-BG замислихме следната пирамида. Фирма Networx-BG купува от RealVision компютър втора употреба, който после ще ми продадат на мен заедно с Windows-а. Тънкия момент тук е, че машината и операционната система трябва да са на една фактура, за да се признае лиценза. Лошото е, че Networx-BG не може да ми продаде компютър на старо с фактура, ако нямат такава за закупуването му. За това се стигна до варианта с RealVision. Цялата работа ще излезе около 350лв. Сигурно ще се чудите каква ми е далаверата от цялата тази работа в сравнение с downgrade-а от Vista. Ами просто машината на брат ми остава неизползвана и мога да я продам, с което ще си върна поне половината от разходите посочени до тук. Новия компютър вече е закупен и седи в сервиза на Networx-BG, чакайки лепенката със CD-KEY за Windows XP.

Цялата работа е малко измекярска, но никой не може да ми забрани да прилагам всякакви легални тактики за съкращаване на разходите. Това дори е общоприета тактика в големите фирми.

Коментарите са забранени.