За промените в ЗДП

November 27th, 2009 Публикувано в Автомобили, Мизерии

Аз съм шофьор от близо 7 години. Малко според някои “закоравели” шофьори, но достатъчно според мен. Отдавна не съм “хлапето състезател”. Бях такъв, но това не е случая от няколко години. В момента управлявам голям автомобил тип “шлеп” с ниско ускорение, но висока надеждност и най-вече комфорт.

Не мога да кажа, че съм пример за шофьор, напротив. Първите ми години зад волана минаха в стандартните “гъзарски” изцепки, като запалени гуми, дърпане на ръчната спирачка по време на ход на автомобила, шофиране на високи обороти, абе, знаете си ги. Това е в миналото, но не мога да кажа същото за едно нарушение от преди година – отнеха ми шофьорската книжка за 2 месеца и платих глоба от 350лв за шофиране в нетрезво състояние. Звучи по-кофти от колкото всъщност е, дрегера показа 0.52 промила, при 0.50 разрешени от закона. Малко отгоре, но отгоре и евала на полицаите тогава, че не приеха опитите ми за подкуп. Малко са такива неподкупни полицаи, но ги има. Та, след тези словоизлияния е време за малък коментар върху предложените промени над Закона за Движение по Пътищата. Ето малко повече информация по случая: https://www.vesti.bg/?tid=40&oid=2598631.

Шофьорската книжка на всеки, заловен да кара с 0,5 промила алкохол в кръвта и повече, ще бъде отнемана за срок от минимум три месеца.

Три месеца – може би, но едва ли това е начина да се озаптят пияниците по пътищата. Между умерено пийналия (примерно 0.45 промила) и къръка (0.52 промила) едва ли има повече от глъдка разлика. Може би е добра идея да има някакво степенуване, но цели 3 месеца без книжка едва ли ще се отразят възпитателно – по-скоро ще накарат хората да се качат в автомобилите си без необходимите документи, макар и с малък риск да ги хванат.

Всеки, заловен повече от един път да шофира “почерпен”, ще плаща глоба до 3000 лв.

И да, и не! Да, защото има хора, при които е престъпно да застават зад волана и не, защото границата между престъпно и разрешено е прекалено малка. Добавете някаква средна стойност – трезвен, пил две бири, пиян. Но не карайте хората с 0.52 промила алкохол в кръвта да се чувстват нищожества, при положение, че с 0.49 промила си свободен да си ходиш.

Не ме разбирайте погрешно, за прекаляващите трябва да си има санкции, но да зависят от степента на злоупотреба. Два пъти да те хванат с 0.52 промила и вече си рецидивист наравно с троен изнасилвач или сериен банков обирджия. Да, престъпно е да пиеш и да караш, но санкциите трябва да зависят от степента на провинението, а не някаква машинка (тип дрегер) да определи дали си престъпник или не!

Ако пък камерите, монтирани по пътищата в страната, заснемат нарушение, отговорността за него ще носи собственикът на колата, без значение кой е шофирал.

Представете си за момент, че имам бизнес тип Rent-a-car. Аз трябва да нося отговорност за всяко действие, което бъде извършено със наетите автомобили. Без значение, че докажа с подпис върху декларация, че шофьора по това време е бил друг. Представете си и друг по-кофти случай – откраднат ви колата. Пак сте отговорни за това, че крадеца е минал на червено и не е спрял на знак STOP. По този начин било възможно някой с повече точки “другарски” да понесе отговорността за чуждо нарушение. Я стига! По-тъпо оправдание не бях чувал досега!

Шофьорската ви книжка ще бъде отнета и ако отстъпите колата си на човек без книжка или на човек, употребил алкохол.

Аз не давам Volvo-то си на никого да го кара. Само мое си е, точка. НО… Тази неделя бях свидетел как двама приятели бяха глобени за това, че не са поставили коланите си на задните седалки. По думите на патрулиращите полицаи “Отговорността е персонална”. Явно това е когато им изнася. Когато дадете пиете две питиета и се доверите на познат да ви закара, но той не ви е споменал, че са му взели книжката, отговорността вече няма да е персонална, а ще е ваша и трябва да се простите със собствената си книжка.

Сериозно се очаква да се отразят на шофьорите, а и на броя катастрофи по пътищата, новите глоби за превишена скорост – по 50 лв. глоба за всеки 5 км/ч над ограничението, ако превишението е с 50 км/ч или повече.

Глобите по 50лв на всеки 5 км/ч над ограничението ако е с 50+ километра над ограничението са добре, ще ги приема, но ако сложите ограничения от рода на 80 км/ч на булеварди като Волов или България в Русе. Знам, че на бул. България наскоро станаха няколко катастрофи, които отнеха човешки животи, но причината е главно в несъобразената инфраструктура на града. Всички нормални градове имат т.нар. околовръстно шосе, по което се движат транзитно преминаващите автомобили. Проблема на град Русе е, че това шосе минава по цялата дължина на града през средата му. По-големия проблем е, че няма инфраструктура за хората, на които им се налага да пресичат този булевард.

Шофьорите ще могат да обжалват глобите, наложени с фиш, но само след като ги платят. Ако спечели обжалването, всеки, глобен неправомерно, ще си получава парите обратно.

А ще поемате ли разходите за транзакциите? А текущите разходи и други по обжалването? Ако имам фиш за 20 лева, аз трябва да го платя, да платя такса от 4лв на банката за транзакцията, да платя бензин поне 5лв за да стигна до място, от което мога да направя превод за плащане на фиш-а. След това за обжалването ще загубя време, което работещите хора знаят, че е ценно и накрая след разходи неколкократно надвишаващи тези 20лв вие ще ми върнете само толкова? Уж давате възможност да се обжалва, но правите всичко възможно хората да загубят повече по този начин! Дано ви приседнат тези 20лв глоба, които няколко познати платиха за неправилно паркиране пред университета!

Въобще тези промени са адски необмислени и са предложени просто ей-така, за отчитане на дейност. Искате наказанията да имат възпитателен характер? Ами напънете си мозъците и измислете нещо повече от просто увеличаване на санкциите.

Всъщност, я приемете тези промени, ама искам да видя и резултатите и най-вече някой да поеме отговорност ако не подействат! През 2008 година има малко над 1000 смъртни случая от т.нар. война по пътищата. Чакам статистиката за 2009г., като резултатите ще са вероятно пак малко, но над 1000. Да видим през 2010 дали ще паднат под тази цифра с тези промени! Но ако не намалеят, тогава ще бъдат ли обезщетени ощетените?

  1. 2 отговора към “За промените в ЗДП”

  2. От Петър Иванов на Apr 6, 2012

    Отдавна трябваше да направят нулеви граници за каране с алкохол. Така я няма тази разлика от 0.49 и 0.51 промила. Нещо повече, сега повечето хора смятат, че с една бира са ок, но това зависи от много неща – килограми, храна, начин на пиене.

    Затова нулева граница. Всичко е кристално ясно. И грам алкохол да пийнеш днес, преди да преспиш няколко часа не можеш да караш.

  3. От Stylius на Apr 6, 2012

    Здравей,

    Принципно бих се съгласил, но познавам хора, които работят с химикали. Ако си дишал цял ден ацетон, може да не си пил и капка, но пак ще ти се отрази при проверка с дрегер.

Коментарите са забранени.