Ден на CISCO в Русе

May 30th, 2008 Публикувано в Мрежата, Софтуер, Хардуер

Проведе се на 27-ми Май. Аз бях част от 4 членна делегация представяща фирма Networx-BG. Събитието започна към 09:30 и се представиха всичко на всичко 7 различни лекции, представящи продукти на CISCO, ситуации при които може да се използва оборудването, също и възможностите за финансови отстъпки и лизинг.

Като цяло организацията беше на много високо ниво. Проведе се в новопостроения 4 звезден хотел Космополитан в Русе. Личи си, че той е правен с много пари и е правен за посетители с много пари. Този семинар беше един от малкото шансове на хора от простолюдието като мен да се докоснат до такъв лукс. Между различните лекции имаше две кафе почивки и една обедна почивка с шведска маса. Като за цялото удоволствие не е плащана никаква такса, всичко се поемаше от CISCO! Браво момчета, надявам се в близкото бъдеще и аз с моята вярна, ентусиазирана, но бедна чета да можем да организираме по този начин някой Open Fest.

Накратко за лекциите. Първата беше “Конвергентна локална мрежа (глас, данни, видео) и възможностите за нейната защита. Това е пряко свързано с работата ми. Това беше и една от най-интересните лекции. Представено беше подходящото оборудване за различните цели. Водихме си записки с Мишо Кръстев за това как може да се подобри мрежата при нас. Естествено всичко казано в лекцията беше постигнато и в мрежата на Networx, но при наличието на малко като количество CISCO оборудване, се налагаше да прибягваме до различни методи. Става дума за неща като QoS, филтриране на пакети, защита от MAC генератори и флъд. Беше представен и софтуера CISCO Network Assistant, който ме накара да се чувствам горд, че работя в модерна фирма. Да, ние го ползваме отдавна, за управление на техниката.

Последва лекция “Обединени комуникации от СИСКО – Unified Communicator 6.1”. Тук бяха представени различни IP телефони и софтуер за управление на телефонни централи, позволяващи висококачествени и надеждни телефонни разговори, основно ориентирано към бизнеса. Тук нямаше особено голяма полза за нас, тъй като още преди две години внедрихме SIP телефонна централа, базирана на отворен код. В нея бяха инвестирани доста ресурси и си работи прекрасно, така че нямаме намерение да я сменяме за сега.

Третата лекция беше посветена на многофункционалните маршрутизатори на CISCO. Това са рутери с добавени модули за различни цели, например телефонна централа. Това оскъпява самия рутер, но пак излиза по-евтино от колкото да се вземат две устройства поотделно. Да не говорим за компактността, все пак имаме само едно устройство. Разбира се, при нас повечето услуги вече са интегрирани по един или друг начин, така че нямаме особена нужда от такива. Все пак е подходящо за хора, които тепърва ще си правят мрежа.

След това CISCO си представиха устройствата за безжична свързаност. А ние в Networx си мислихме, че правим WiFi! Направо ни скриха шапката. Разбира се тук също успяхме да извлечем максимално идеи как да си подобрим обхвата, за сега без използването на CISCO, но не се знае, скоро може да прибегнем и към тях. Просто са на светлинни години преди останалите вендори на безжично оборудване.

Последваха три лекции за възможности за закупуване на техника, за безлихвен лизинг или нисколихвен кредит, също така и реална ситуация, разказана от мениджър на IT отдел в един доста крупен български холдинг. Тук вече организацията малко започна да накуцва. Този мениджър явно беше голям шегобиец, но шегите му не отиваха на подобно събитие. Въпреки това беше забавно.

Накрая за всички попълнили анкетната карта имаше подаръци – швейцарска карта Victorinox, брандирана с логото на CISCO. Наистина доста интересен сувенир. Имаше и коктейл след събтието, който аз тактично пропуснах, първо защото ходих на семинара веднага след нощна смяна и вече бях адски уморен и второ защото облеклото ми не беше никак подходящо. Всички бяха облечени или с костюми или с панталони и ризи, само аз бях като див селянин с къси дънки и чехли. Все пак доста полезен се оказа семинара, не само приятен. С удоволствие бих отишъл отново, ако го направят ежегоден.

Коментарите са забранени.