Тест-вайте се

January 14th, 2008 Публикувано в Забавление

От интернет могат да се научат много неща, факт е. Но къде да покажем знанията си? Истината е, че на всеки уважаващ себе си IT експерт му се налага да знае неща, които я ползва, я – не, веднъж годишно. Например колко често се налага да си инсталирате шрифтове (освен ако не сте графичен дизайнер или страньор) или колко често се налага да се правят рутирания на личен компютър (освен ако не сте мрежова поддръжка или администрация). Остава варианта за онлайн тестове, задачи и загадки, които освен, че могат да помогнат да поддържате знанията си, могат и наистина да доставят малко удоволствие. За да ви спестя търсенето (Google ще върне много резултати, но малко от тях са качествени), реших да ви представя две от местата където можете да почешете IT еготата си.

Първото е сайта за онлайн тестове Test.bg, с възможност за поръчка на сертификати. Вярно, нямат тежестта примерно на Cisco сертификатите, но все е нещо. От сайта казват, че имате по-голям шанс да си намерите работа. Не знам дали е така, нямам намерение да сменям настоящата си професия, но дори само да видите възхищението на гостите си, като гледат сертификата окачен на стената, си струва. Въпросите са сравнително лесни, но в същото време забиващи. Има много подобни отговори, което налага правенето на тестовете с изключителна концентрация. В крайна сметка аз така и не успях да изкарам 100 точки въпреки, въпреки че все клоня към тях. Якото в сайта е, че всеки си има профил с информация, който е достъпен онлайн подобно на автобиография. Ето пример с моя профил. По всичко изглежда, че съм перфектния кандидат за мрежов администратор.

Второто място е онлайн пъзела с изключително сложни загадки – NotPron. Тук трябва да се смесят отлични познания по IT във всичките му направления, плюс изключителна логика в мисленето. Включва елементи като графична и аудио обработка, познаване на интернет (от URL адреси, през HTML код и се стигне до дълбоките настройки на браузърите). Повярвайте, още преди загадка 4 или 5 вече ще питате Google за помощ, а с всяка следваща сложността рязко се покачва. Не е за случайни хора. Всъщност от няколкото милиона започвали пъзела, само 366 (едва 3-ма българи) са успели да я довършат до самия край. Мисля да се хвана скоро сериозно с този пъзел, лошото е, че нямам много свободно време. Ще се радвам да споделите до къде сте стигнали.

Коментарите са забранени.