Аман от Linux простотия

June 23rd, 2009 Публикувано в Мизерии, Софтуер

От няколко месеца съм абониран през RSS за новини от сайта Free Software Daily. Отначало бях ентусиазиран, но сега просто не издържам. Всеки ден има поне по една нова публикация показваща колко велика е операционната система Linux. Капката преля следната новина: Възрастна жена ползва Ubuntu 14 месеца без проблеми.

Много хубаво, в статията се обяснява колко лесно е Ubuntu-то, как 70+ годишна жена го ползва на компютъра си и колко проблеми е имала с Windows. Е, стига толкова! В статията се споменава, че жената ползва компютъра за мейли, обработка на текст и игра на Solitaire. Моите извинения, но Windows с такива дейности не се чупи. Windows се разваля с всекидневна работа свързана с постоянна промяна на файловете, включително системните такива, като инсталация, преинсталация, тестване, записване, изтриване и т.н. на различни не-чак-толкова-безвредни програми. Windows е популярен, има всякакви вредни неща за него, но с горепосочените неща едва ли ще го счупите. Не е чак толкова крехък. Аз самия съм ползвал Windows XP в продължение на година и половина, преди да се наложи да го преинсталирам, а не съм от хората, които си кротуват пред екрана.

Не ме разбирайте погрешно, в момента ползвам Linux и по-конкретно дистрибуцията Ubuntu. Да, за горепосочените дейности е елементарен, точно толкова, колкото и Windows, но на мен ми се налага да правя и някои други неща, които само аз си знам как съм постигнал. За да не бъда голословен, пробвайте да подкарате звука на лаптоп HP 6735s без да дирите около час форумите из интернет! За проблемите с драйверите за видеото няма да споменавам. Linux е добра операционна система, но не чак толкова добра, колкото се опитват да пропагандират. Има кусури, които се радвам, че с времето се оправят, но не е безгрешна.

И точно това е проблема! Публикациите във Free Software Daily или са писани от 13 годишен хлапак (да ме извиняват 13-годишните, нищо лично) или от някой, който си няма и идея за какво говори, а просто е успял с няколко натискания на Next да види декстоп-а на Ubuntu! Linux не започва и свършва с Ubuntu, нито с десктоп проекта Gnome… Има много неща, които трябва да са налице за да работи всичко и не винаги работата става от раз. Аз лично не разбирам много от Linux, но знам толкова, колкото да си свърша работата или да разбера как да си я свърша. И точно за това мога да кажа, че Linux не е толкова безпроблемна, колкото я изкарват. Ще продължа да си ползвам тази OS с кеф и ще продължа да помагам на хората доколкото мога за нея, но ще спра да чета глупости!

  1. 7 отговора към “Аман от Linux простотия”

  2. От n3mo на Jun 23, 2009

    Предпочитам абониране за мейлинг листите… поне срещаш проблеми и в последствие тяхните решения, а ако можеш и да помагаш е още по приятно…. 🙂

  3. От billy на Jun 23, 2009

    Vsichko tova e nishto v sravnenie s windows prostotiite, koito se natrapvat ot mnogo poveche iztochnici…..niakoi daje se vodiat avtoritetni..

  4. От Цветелин Павлов на Jun 24, 2009

    IT светът е разделен на лагери… И всеки лагер си има своите привърженици… Изключително много ме радват премерени мнения, които обективно оценяват ситуацията, предимствата и недостатъците на двата вуюващи лагера. Според мен това признак за голям професионализъм, поздравления за което!

  5. От stylius на Jun 24, 2009

    @billy, за Windows не чета. Ползвам го от близо 13 години и му знам доооста от магариите. Не знам всички, но не ми е и това работата. Linux-а ме привлича с предизвикателствата си, доста има да се чете там. За това RSS абонаментите ми са предимно на такава тематика.

    @Цветелин Павлов, мерси. Винаги съм се стремял да съм обективен.

  6. От billy на Jun 24, 2009

    @stylius

    ako stava duma za kachestvata – da i dvete OS si imat +/-

    no za pisanoto po otnoshenie na ednata i drugata OS – Windows prostotiite sa mnogo…ama mnogo poveche i veroiatno zatova ne mi praviat tolkova vpechatlenie po-entusiazirani i hiperbolizirashti Linux fenove….prosto na vseki takyv se padat 100 “avtoriteta”, koito shte ti obiasniat zashto kogato windows ti precaka rabotata ili ti zagubi vremeto, dannite i etc – za tova si si vinoven samo ti i che linux ne e alternativa…

  7. От Красимир на Jun 25, 2009

    Абре истината е в Мac OS Ten. Какво ми се занимавате в Уйндолси и Луникси 🙂

  8. От LordDoskias на Jun 26, 2009

    Mac OS е брандирано freebsd 🙂 Проститутките и модели да се наричат, пак си остават проститутки 🙂 Единствения + на Линукс е, че можеш да си пуснеш някво порно в ASCII 🙂

Коментарите са забранени.