OpenFest в Габрово

April 29th, 2009 Публикувано в Евала!

Евала на момчетата. Последните две години в Русе се оказахме най-сериозни и бяхме единствения град в който се провеждаше този фестивал на локално ниво, освен националния OpenFest в София. Оказа се, че усилията ни не са били напразни, напротив. Все повече и повече хора обръщат внимание на свободния софтуер и Габровци го доказват с техен фест.

Подобно на нас и те си имат отделен уебсайт от OpenFest.org, въпреки че е в поддомейн определено се открояват. Сайта им е на адрес: https://gabrovo.openfest.org/. Вече им е готова и програмата за събитието, която макар и кратка ще е доста интересна. Ще включва теми като въведение в Линукс и Джабър, ще бъде там и Бого Шопов да говори за свободата в Интернет, а програмистите ще могат да се запознаят що е това Rubi on Rails. Събитието ще се проведе на 31-ви Май тази година. Въобще доста вълнуващо се очертава, като дори започвам да си правя плановете да ги посетя.

Още веднъж поздравления и един съвет от мен. От опит знам, че залата трябва да се запази за поне още един час след края на събитието. Просто тогава започват дискусиите на свободна тема и става най-интересно.

  1. 6 отговора към “OpenFest в Габрово”

  2. От Intel на Apr 29, 2009

    Планирано е залата да е на наше разположение за цял ден, а иначе ще се радвам да дойдете на събитието. 🙂

  3. От peter на Apr 30, 2009

    Мисля че от Видин също направиха заявка за ОпенФест, но не знам докъде са стигнали…

  4. От selqnin на May 4, 2009

    /*
    Все повече и повече хора обръщат внимание на свободния софтуер
    */
    с изключение на хората в Русе и специално моят интернет доставцик Networx, които преди малко индиректно ми казаха да не ползвам linux, защото те не са си подготвили мрежата за linux машини. Чудя се дали да се разправям утре в офиса им или ще си отнеса боя, по телефона ми звучаха доста заплашително. Все едно не съм техен клиент и не си плащам, а те ми подаряват услугата и съм длъжен да им б~да благодарен за това.

  5. От stylius на May 5, 2009

    Не е точно така. Няма проблем да ползваш интернет услугата си под Linux. Дори аз самия съм правил ръководствата за Linux и MacOS X, които се намират в помощния център на Networx и на инсталационния им диск. Пробвай да отвориш 192.168.11.3/help/ и там има ръководства как става. Не се сърди на поддръжката, просто не всички са запознати с алтернативните OS-и. За съжаление не си оставил някакви координати, с радост ще ти помогна да си настроиш интернета под Linux. Ако искаш горе има линк с контактите ми, свържи се с мен и ще решим проблема.

  6. От selqnin на May 5, 2009

    Ами случи се следното. Ползвам от 4 години линукс, така че нямах проблем да го подкарам. Но не знаех, че при логване на 1 клиент от 2 места, системата те изключва автоматично. Как се случи ще прескоча, че ще стане много дълго.
    Та проблемът се оказа че като вдигна втори интерфейс под линукс, разбирай ppp0 и ppp1 едновременно, при буутване се логвам 2 пъти. Което пак казвам не знаех, даже не видях, че имам 2 интерфейса. Обадих се и ми казаха, че се е логвал още един и дали съм пускал втори комп. Не съм. Смениха ми паса. Влизам в линукса и правя нова връзка и става ppp3, след което естествено пак ме режат, щото се логват сега 3ма наведнъж 😀 Обаждам се пак, казвам че пак е същото и чувам тежка въздишка, след което: “Добре, този път ви се размина, ще направим компромис, но следващия път ще ви откачим.”
    Явно операторът беше решил, че се правя на интересен и пускам 2 компа наведнъж, което не е така. Но тъй като не съм технически компетентно лице не казах нищо, зарязах линукса и се върнах на уиндоус.
    Мислех днес да проверя в офиса им, но както казваш, не всички са запознати с други ОС и след приятното обслужване вчера се притесних да не ми спрат нета.
    Ако може да се направи нещо, кажи да отида на място. А не може ли да ограничат само един потребител да се логва едновременно?
    Всичко това с интерфейсите не го знаех по време на обажданията, след това се поразрових, но вече беше късно :)Толкова за нетуоркс и линукс.

  7. От stylius на May 5, 2009

    Ами пич, незнам какво да ти кажа, навремето само аз се занимавах с потребителите с Linux, вече няма кой да го прави във фирмата. За евентуален следващ път може да знаеш ако ти увисне PPPoE-то да го свалиш с “ifconfig pppX down” или още по-добре да вземеш PID-а, обикновено се пази в “/var/log/pppX.pid” като число и после можеш да го убиеш с “kill номер на PID”. Иначе не може да са те блокирали заради това, системата засича закачане от различни МАК адреси, така че не си бил блокиран. Просто при закачане на ново PPPoE ти се убива старото и за това нямаш интернет. Варианта тогава е да си свалиш PPP-тата и да изчакаш 10 минути, след което да закачиш пак.

    P.S. Както казах, в Networx вече няма кой да поддържа Linux потребителите, така че винаги можеш да се обърнеш към мен или другите от Ruse Linux Users Group във форума ни: https://www.bglinux.org/

Коментарите са забранени.