Почивам си с Webdesign!

April 22nd, 2009 Публикувано в Забавление, Отмора

Откакто напуснах работното си място в Networx-BG имам доста свободно време. Вярно, първите няколко дни прекарах по кафенетата, все пак имаше доста познати, които бях отсвирвал неведнъж заради служебни задължения. С времето кафетата понамаляха, за разлика от свободното време, което трябва да уплътнявам някак си. Е, започнах да чета книгата, която Веляна Ботева ми подари за рождения ден, но честно казано съм отвикнал да чета и заспивам след има няма 50 страници. За убиване на часовете се хванах с модване на PHP скриптове, WordPress и дори изграждането на цял един нов уебсайт.

Оптимизирах малко блога, но само това не ми отне много време. За това пък на помощ на моето кучебийстване се притече мой бивш колега и човек, от който съм научил доста докато бях във фирмата. Става дума за Пламен Петков, който започна да блогва доста след мен, но с няколкото си уебсайта е вече далеч по-популярен. Най-новия му проект е Отговорите.Инфо. Идеята е колкото проста, толкова и гениална, чак се чудя как той се сети преди мен. Това е сайт от типа на Yahoo! Answers – съдържанието се определя изцяло от посетителите. Ако някой се интересува от нещо, пише въпрос, другите му отговарят. Като се замисля, друг подобен сайт освен на Yahoo! не знам, особено след като Google приключиха с техния подобен проект. За разлика от двата уеб гиганта, Отговорите.Инфо е изцяло на български. Обсъждат се въпроси, които вълнуват нас, българите и получаваме отговорите също на локално ниво.

Моят принос за Отговорите.Инфо е за внедряването на Gravatar-и на въпросите, така лесно се разпознава кой задава въпроса и сайта става по-социален. WordPress си има вградена функционалност за това в отговорите. Другото което направих е да модна един плъгин за да показва на кои въпроси няма отговор. Взех един плъгин за показване на публикациите с най-много коментари и го модифицирах да показва тези, които въобще нямат такива. На пръв поглед проста задача, ако разбираш от PHP и SQL, само че на мен са ми още мътни и отне няколко часа в анализ на кода. Резултата е на лице. Разбира се и двете идеи си бяха на Пламен, аз все още съм ограничен откъм муза за такива неща. В момента ръчкам един скрипт за друг негов проект – Разходка.Ком.

Другия проект за който споменах е изцяло нов уебсайт, разбира се изграден на база WordPress. С Теодор Хараламбиев, другия напуснал средите на Networx, започнахме частен проект за поддръжка на десктоп системи и мрежи. Ако има нещо, което да научихме във фирмата и отдела е, че поддръжката е изключително важна за клиента и той не трябва да бъде принуждаван да чака. За това се появи на бял свят ST Systems. Бързи и качествени услуги, одит и профилактика на минимални цени. Останалото ще разберете от уебсайта ни.

  1. 5 отговора към “Почивам си с Webdesign!”

  2. От expire на Apr 22, 2009

    Еее…. Stylius, Тео… браво за раждането на тази фирма и дано пожъне успех 🙂
    Стискам Ви палци!

  3. От Plamen на Apr 22, 2009

    Благодаря за хубавите думи Стайлиус.
    Относно уеб проектите, засега не съм станал милионер от тях 🙂 но пък определено си тренирам креативното мислене пък и ми харесва да измислям неща и да ги сътворявам, въпреки че доста ми куцат някои знания, но пък за това са приятелите които помагат.
    Айде успех и на ващо начинание и ще помагаме с каквото можем.

  4. От stylius на Apr 22, 2009

    То и на мен ми куцат още някои знания, но още повече идеите, така че ще заформим нещо заедно май :).

  5. От Николай Николов на Apr 23, 2009

    Браво за разработката Стайлиус. Забелязахте ли как се образува една добра група от взаимно помагащи си колеги и бивши колеги …. Сигурен съм, че много скоро ще имаме възможност да се похвалим с повече добри проекти и повече пари. Надявам се с Пламен да пуснем още един проект, по който се работи (реално, не виртуално) от около 1 седмица. Ако всичко бъде, наред то в рамките на 1-2 месеца ще се радваме да го споделим пред аудиторията на стайлиус.нет

  6. От Stylius на Apr 23, 2009

    Ако имате нужда от помощ по PHP-то или SQL-а, само свиркайте, взех да ги вдявам напоследък. Ще се радвам ако мога да помогна като отговор за услугата за ST Systems.

Коментарите са забранени.