Клопките… на онлайн пазаруването!

December 19th, 2007 Публикувано в Мизерии

Днес най-после пристигна книгата, която поръчах преди цял един месец. Наистина онлайн пазаруването в България все още не е на нивото на което трябва да бъде. Поне не на някои места. Става дума за онлайн книжарницата “Българска книга”. Тези хора ме отсвириха по всички членове и алинеи, без да им дреме, че съм дал някакви пари. Защо нямах такива проблеми и с 911.bg? Едно е сигурно, загубиха ме като бъдещ клиент, а тъкмо взех да свиквам с пазаруването онлайн. Да завъртим машината на времето, за да ви разкажа що за търговия се върти там…

Датата е 19-ти Ноември, лето Господне 2007-мо. Или по-точно зима. Както и да е. На тази дата използвах любимата си търсеща машина в лицето на Чичко Google. Потърсих една книга, за която само бях чувал да се говори в онлайн обществото, а и сред мои приятели – “Клопките на Linux …и отворения код”. Попаднах на няколко статии, които не ми свършиха особено работа, попаднах и на няколко онлайн книжарници. Цената от 2.95лв. бе достатъчно ниска, за да ме убеди да я поръчам. Само дето повечето такива книжарници не предлагаха поръчки онлайн или просто начина им на реализация ме караше да се съмнявам в това, че скоро ще се докопам до стоката. В крайна сметка се спрях на “Българска книга”. Пуснах поръчката, но поради липса на достатъчно свободно време не успях да преведа плащането в този ден. За начин на плащане избрах пощенски запис, защото при всички останали случаи щях да платя много повече за доставката, от колкото за самата книга.

На 21-ви Ноември, най-накрая успях да преведа парите. Разбира се този начин на превеждане на плащанията е напълно незаконен, но реших, че не си струва галимацията около разкриването му. Цената, която платих, заедно с всички такси беше на стойност 3.95лв. Запазих квитанцията. В менюто на страницата на книжарницата има един бутон “Доставка” от който става ясно, че книгите се изпращат до 2 дни след получаването на плащането и се получават след около 10-тина дни. Зачаках търпеливо.

На 4-ти Декември реших да проверя какво става с поръчката ми, тъй като до този момент пощенската ми кутия беше пълна с какви ли не брошури и реклами, но не и това, което очаквам. Драснах едно писмо до адреса, от който дойде потвърждението, че поръчката ми е била приета. Адресът е bgbook@area.bg, що за уважаващ себе си търговец би ползвал такъв домейн за пощата си? Ta, писмото ми съдържаше следния текст:

Здравейте,
на 19.11.07г поръчах чрез вашия сайт https://www.bgbook.dir.bg една книга
на Добри Божилов - "Клопките на Linux… и отворения код". На 21.11.07г.
преведох плащането чрез пощенски запис. Искам да проверя статуса на
поръчката, тъй като до момента не е пристигнала.

Благодаря предварително,
Стилиян Стефанов

На следващия ден, 5-ти Декември, получих отговор на писмото със съдържание:

Zdraveite,
poruchanite knigi se poluchavat do 10 rabotni dni ot poluchavane na
plashtaneto.
BgBook

Да оставим домейна в електронния им адрес. Каква е тази книжарница, която отхвърля българщината и не зачита кирилицата? Каква е тази шльокавица? Както и да е, съдържанието е важно в случая. Това, че книгите се получават до 10 работни дни, го знаех. Едно не ми стана ясно, каква им е работната седмица, защото както и да го въртях и суках, от 15 изминали дни (от превеждане на плащането, 17 от поръчката), няма как да не са минали 10 работни дни, освен ако не се работи от понеделник до сряда включително, а после от четвъртък до неделя да е уикенд. Освен това от пощенските служби много, ама много рядко доставят пратките в деня на крайния срок… Както и да е, реших да поизчакам още малко.

На 14-ти Декември търпението ми вече беше на изчерпване и реших да отговоря на писмото отново, само че този път хванах дигиталния си фотоапарат и снимах квитанцията (добре, че я запазих, обикновено нямам този навик). Прикачих снимката към следното писмо:

Здравейте,
Вече мина доста време, а книгата я няма. Прикачил съм снимка на разписката, 
с която съм платил. За толкова време няма начин да не е пристигнало плащането. 
Очаквам книгата.

Този път бяха по-бързи с отговора – същия ден получих (отново на шльокавица) това:

Knigata e izpratena. Do 2 dni shte ia poluchite.
BgBook

Забележете, този път дори няма поздрав.

Действително на 18-ти Декември най-после видях бележката подканяща ме да посетя колетното гише на пощата. Отидох и си прибрах това, което бях поръчал преди 30 дни. За сравнение, поръчвал съм дискове с Ubuntu, които са пристигали за 29 дни, а там изрични предупреждават, че доставката е от 4 до 6 седмици!

Това, че сме България, не Ви дава правото да се гъбаркате с потребителите, господа от “Българска книга”! Чудя се какво ли щеше да стане, ако не бях настоятелен и не Ви пращах тези мейли, особено втория със снимка от разписката! Щях ли да си получа книгата? Отговор не искам, знам го. Да, платих само 3лв, но по същия начин можеше да съм платил и 300лв. или 3000лв. Заради отношението Ви към това, с което се занимавате, няма да ползвам услугите Ви вече. Да видим сега от къде да ще поръчам “Хари Потър и Даровете на смъртта”…

  1. 1 отговор към “Клопките… на онлайн пазаруването!”

  2. От stylius на Aug 8, 2010

    Истината е, че доста неща съм поръчвал онлайн от всякакви източници. Веднъж някакъв китаец се опита да ме преметне, но PayPal се погрижиха да си получа парите обратно. От БГ също съм пазарувал. А тоя онлайн магазин не мога да кажа, че е добър или лош, просто се получи някакво недоразумение, което ме издразни. И не ми пукаше особено за книгата, така и не я прочетох. Не веднъж съм казвал, че всичко е въпрос на принципи. А моя принцип е когато не ми дават това, което казват, да ги гоня до дупка, ако ще и за 1 стотинка.

Коментарите са забранени.