Всичките 64 бита

March 22nd, 2009 Публикувано в Софтуер, Хардуер

От известно време ме мъчи следния проблем, имам 64 битов процесор на лаптопа, а той идва с 32-битова операционна система. Не веднъж съм правил опити да се разбера с поддръжката и на Microsoft и на HP, но всичко опира до пари. За закупуване на медията от Microsoft ми искат не знам колко си долара, а аз реално съм си платил вече лиценза. Другия вариант бил OEM производителя да ме снабди с дискове, но HP не предлагат 64-битова поддръжка за Windows Home Basic. И така до сега си кретах на половината изчислителна мощ на машината.

AMD vs Intel!

Но това се промени днес, при това напълно безплатно и легално. Свалих си инсталационен диск от Zamunda, в това няма нищо незаконно, все пак това е само медиа, която би трябвало да ми дадат при закупуването на лаптопа. Незаконно става в момента, в който се кракне, а аз това нямам намерение да го правя. Все пак в тъпо да дадеш едни 50$ горница от цената на машината за лицензирана OS и накрая да слагаш кракната такава. А и Home Basic ми е предостатъчна.

Какво направих – изпекох ISO-то на Windows Vista 64-bit MSDN и инсталирах от него. Това MSDN е много важно – означава, че това е директно копие на оригиналните дискове предлагани от Microsoft, без каквито и да е модификации и интегрирани простотии. Разбира се сравних и MD5 хеш-а, за да съм сигурен, че някой не лъже за произхода на ISO-то. Тънката част е, че си направих бекъп на лиценза и активацията с Activation Backup and Restore. По време на самата инсталация не въведох ключ, а след приключване на всичко си върнах ключа и активацията. Драйвери за 64-битова Vista Home Basic няма на сайта на HP, но пък има за 64-битова Vista Business. Реално хардуерната платформа на различните версии на Vista е идентична, така че ползвах тези драйвери. Ако HP си мислят, че ще заблудят някого с посочване, че драйверите са само за Business, грешат! Сега напук на Microsoft и на HP аз съм с Vista Home Basic 64-bit! Без да плащам на когото и да е за нещо, за което вече съм платил – лиценз за Windows.

Ако някой има същия проблем като мен, ето инструкции как се използва ABR!

  1. 6 отговора към “Всичките 64 бита”

  2. От nik на Mar 22, 2009

    mnogo glupavo – razlikata mejdu 32 i 64 bita e tochno nikakva shto se otnasq do barzinata na rabota s PCto – s dve dumi zanimavash se s gluposti

  3. От stylius на Mar 22, 2009

    Естествено, когато използвания софтуер е 32-битов и не използва останалите пътеки, нормално е да няма никаква разлика. Въпроса е, че вече има софтуер, макар е рядко срещан, писан за 64-битови системи, които имат доста по-добра производителност.

  4. От Красимир на Mar 22, 2009

    Айде на снежния леопард 😉 Скоро с пълна 64-битова поддръжка…

  5. От dsk на Mar 23, 2009

    64 бита имат значение, когато рамта стане повече от 3 гиги, за да може да се адресира като хората.

  6. От Avi на Apr 13, 2009

    @stylius хехехе голям тарикат си ! браво за креативния подход 🙂

    @nik вземи прочети малко литература и тогва пиши коментари
    @krassyo какво общо има мак неможах да разбера ?_?
    @dsk и не само 😉

  7. От Martin на Apr 28, 2009

    Евала, много полезен пост! Никога до сега не съм пробвал Activation Backup and Restore, но сега вече ще знам 🙂

Коментарите са забранени.