Сървайвър в офиса

February 17th, 2009 Публикувано в Разни

Днес приключи и това. Трябваха ни нови оператори в центъра за поддръжка на фирмата и естествено беше пусната гениалната идея да се направи като реалити шоу. Пуснахме обява и трябваше да изберем 10-тима кандидати, като идеята беше всеки ден да си номинираме по един за “уволнение” и в края на деня да му го сервираме. Накрая трябваше да останат само двама.

Разбира се нещата не станаха по този начин. Първо, хората които бяхме в центъра на събитието не бяхме много съгласни да се гаврим така с хората и второ – събитията ни накараха да импровизираме много повече от колкото ни се иска. И така от планираните 10 дни (от които един беше само обучение във вид на лекции) всичко премина в рамките на 3 дни и за щастие приключи вече.

Куриоз в цялата работа беше, за разлика от друг път кандидати не липсваха, даже напротив, имаше ги в много голям излишък. Явно финансовата криза е оставила доста хора без работа, защото само до преди месец бяхме пуснали обява пак за същото място и кандидатите не бяха повече от 10. Друг по-интересен факт е, че този път 90% от кандидатите бяха жени.

На “кастинга”, разбирайте интервютата, извикахме не всички кандидати, а си подбрахме някои според опита и дали имат някакво образование свързано с информационните технологии. Имаше учителка по информатика, бивш служител във компютърен сервиз, кредитни консултантки и т.н. Избора на кадри не беше лесен, но преценихме няколко човека и ги извикахме на интервю.

В крайна сметка още преди да се стигне до първото уволнение 3-4 момичета си тръгнаха сами. Накрая поставихме останалите в бойна ситуация за да ги видим как ще се представят. Направихме си някои преценки и им поставихме един изненадващ тест, който в крайна сметка потвърди заключенията ни за хората, които стават и за тези, които трябва да си тръгнат. Учудващо останалите момичета се оказаха много по-надъхани да се докажат в типично мъжка среда и в отдел само с мъже, отколкото самите момчета.

Така вместо за 10 дни успяхме да отсеем ценните кадри на третия ден. Вместо двама, наехме трима, от които две жени. Вярно, нямат опит, нямат и много познания в материята, но успяха да ни докажат колко бързо схващат и запомнят. Също така двете момичета учудващо имаха много по-развито логическо мислене и на теста показаха как са схванали алгоритъма за проверка на проблеми. Двете бяха главните кандидатки да останат, преди да вземем решение да вземем и трети – момче, което явно разбира от компютри и малко, но достатъчно на този етап от мрежа и интернет. Той не беше сред фаворитите защото беше прекалено плах и неуверен в себе си, което в нашата работа може да се превърне в проблем понякога. Въпреки това той си знае нещата и беше научил доста от това, което сме му предавали за тея три дни. От тук нататък от него си зависи дали ще се развие, но решихме, че заслужава шанса. Все пак аз самия бах по същия начин отначало и знам, че самочувствието се трупа, но интереса към работата или го има, или – не.

Днес се разплатихме с хората, които няма да останат на работа с което одисеята приключи. Бяхме ги предупредили още отначало, че не всички ще останат и че дори да не ги вземем на работа ще им платим дните, в които сме им изгубили времето. Така и стана, няма излъгани, надявам се да няма и лоши чувства. От утре започва нов период на обучение с тримата нови колеги.

  1. 8 отговора към “Сървайвър в офиса”

  2. От Красимир на Feb 17, 2009

    Батка, за туй ли ми прекъсваше интернета всеки 5 минути през изминалите 3 дни 😛

  3. От stylius на Feb 17, 2009

    Ааамиии, аз ти казах, че с твоя акаунт имаше малко издевателства 🙂

  4. От Ryan на Feb 18, 2009

    Xaxa еее отдавна не беше го обновявал а пък аз толкова го следя 🙂 тез статийки много радват 😛 🙂 продалжавай,а пък април месец ш варим на цаца с биричка тогава са вращам 😉

  5. От Красимир на Feb 19, 2009

    🙂 Ан така. Аз викам да не би за миграциите ми от рутер към АП и обратно. Сега пак си тествам D-Link-а. Иначе, маитапя се, нета си беше трепач както винаги е на Профи, за разлика от Профи-макс и други PPPoE центрични сървиси 😉

  6. От lorddoskias на Feb 19, 2009

    Ем аре дай снимки на тия колежки, да ги видим. Може пък да реша да се прехвърля към вас ако ще им чувам благия галсец често :П

  7. От Красимир на Feb 19, 2009

    Oхааа, Доски, ненастиник 😀

  8. От stylius на Feb 20, 2009

    Аа, не, колежките са за вътрешнофирмено ползване 🙂

  9. От Деан на Feb 22, 2009

    Като слушам колко жени вземате, ми се иска да имам проблеми…:)

Коментарите са забранени.