Първо кримпене

December 19th, 2008 Публикувано в Мрежата

RJ-45Бях девствен в терминирането на интернет кабели! Тези от вас, които са отваряли страницата с резюмето ми са видели, че вече близо 3 години работя в най-големия русенски интернет доставчик, а от близо година съм и администратор. Работата ми включва освен решаването на клиентски проблеми, също така и следене и поддържане на цялата тази голяма мрежа. От мен се иска да знам всичко това, което в останалите отдели знаят поотделно. Знам на теория как действа нещото наречено мрежа. Знам какво е суич и как се пъха кабел в него. Разбира се знам повече за това, как да настроя суича, от колкото как да интерпретирам мигането на диодите на различните портове, но нека кажем, че знам какво е суич. Знам какво е рутер и как се настройва, как се рутира през него и благодарение на CISCO курсовете, вече знам и кътните зъби на де що пакети минават през този рутер. Знам какво представляват различните медии и как се предават данните по тях. Само дето до сега никога в живота си не бях кримпил кабел.

Като се замисля, дори съм си правил майтапи с колежки, които кримпят кабели, дори клипчета съм снимал. А аз дори самия само бях виждал кримпачки и съм ги подавал на нуждаещи се колеги, но не ги бях използвал по предназначение. И всичко това защото съм убеден във възможностите си и знам, че ако се наложи ще се справя, някак си. На теория знам как става. Знам кое кабелче как се заголва и как се подреждат по стандарт. Знам как да се поставят кабелите, че да работи кабела на 100Mbit и на 1Gbit. Знам как да разменя двойките така, че да се кръстоса кабела. Но това го знаех само на теория.

Днес се научих и на практика. Промени във фирмата са на път да ме поставят във ситуация в която не само трябва да знам как става, а и да го правя. За това просто отскочих до склада и се сдобих с малко кабел и няколко RJ-та за опитни зайчета. И… естествено кабела не запали от първия път. За това пък бързо открих грешката си и я поправих. В крайна сметка унищожих само едно RJ и изрязах около 2см. кабел, които отидоха в боклука. Останалото запали на пълните 100Mbit, Които позволяваше мрежовата ми карта, като дори не генерираше загуби. В последното се убедих след като беше проведен успешно VoIP разговор, а сами знаете как UDP-то не търпи кофти медия.

След всичките тези неща написани сигурно си мислите “Какво пък толкова, кримпил един кабел, голяма работа!”. Да, голяма е. Това не е просто един работещ кабел, терминиран от мен по всички правила и стандарти, това е един комплекс по-малко.

  1. 1 отговор към “Първо кримпене”

  2. От LordDoskias на Dec 20, 2008

    LET’S GIVE IT UP FOR STYLIUS – CRIMPER OF THE YEAR!

    Нали знаеш – “На Коледа стават чудеса” 🙂

Коментарите са забранени.