Броени часове до OpenFest-а

November 28th, 2008 Публикувано в Забавление, Разни

Утре сутринта, на 29-ти Ноември, лето господне 2008-мо, ще се провете 4-тия пореден Open Fest в гр.Русе. Доста поработихме за да се получи наистина добър празник на свободния софтуер, като си взехме поука от грешките на предните събития.

Днес направих финалната инспекция на залата, като тествахме мултимедийния проектор и най-вече интернета. Да, за пръв път в Русе на подобно събитие ще има безплатен безжичен интернет, така че не си забравяйте лаптопите. Освен залата, Русенския Университет осигурява и интернета, така че нямам думи да им изкажа благодарностите си. Освен РУ, помогнаха още и фирма Networx, като почти цялата реклама е осигурена от фирмата, а и тя беше свързващото звено между организаторите в лицето на Ruse LUG и университета. Също така фирма Булком Компютри ще осигури един компютър за лекторите. За тези, които още не знаят програмата, ето накратко за какво ще се говори в лекциите:

Ще стартира Велислав Върбанов с това как да си защитим личните данни. Пълна анонимност в интернет е утопия, но това не означава, че не трябва да затрудним максимално тези, коити искат да злоупотребят с вашите данни. След него идва ред на Бого Шопов който ще ни обясни дали наистина сме престъпници, само защото ползваме интернет. Първата част ще завърши с Орлин Дуцкинов, който ще ни покаже програмата Blender не само като софтуер за 3-измерно моделиране, но и като платформа за създаване на съвременна компютърна игра.

След обедната почивка продължаваме на тема сигурност, където Ники Борисов ще ни разкаже за OpenVPN. Следва доста привлекателна лекция за web маняците на Калоян Цветков, който ще ни покаже какво можете да правите с WordPress. Следва малко по-техническа тема за програмисти, в която Емо Стоянов ще ни представи езика за моделиране UML (Unified Modeling Language), също и шаблони за софтуерен дизайн. Ще приключим с Петър Николов, който от доста време се занимава с вграждане на Linux OS в различни устройства. Той ще ни разкаже какви са предимствата на тази операционна система пред останалите.

Разбира се събитието нямаше да съществува и без най-важните хора от
всички – посетителите. Всички са поканени и добре дошли, за да можем
заедно да си направим един истински празник. Надявам се да се видим утре в зала 101, корпус 2 на Русенския Университет. Започваме в 10:00 часа.

Коментарите са забранени.