NesCafe крадат права

September 29th, 2008 Публикувано в Мизерии

Наскоро започна нов конкурс на NesCafe и по-точно бранда им 3в1. Според сайта на конкурса, целта е “Поощряване на приятелството и общуването, базирани на зареждането с позитивно настроение от консумацията на NesCafe 3in1 три пъти на ден.” Това го пише в правилата за участие. Гледам доста хора са се включили в играта, като за да го направят трябва да публикуват в Zazz.bg (a.k.a. VBox7.com) клипче на трима приятели, които пият NesCafe 3в1.

До тук нищо нередно, освен може би наградата, която е… само популярност. В крайна сметка няма да получите нищо, освен няколко банера в популярни български сайтове. Това е доста добре за уебсайт целящ голяма посещаемост, но не и за две-три клипчета, които ще се гледат седмица-две и ще бъдат после забравени. В крайна сметка дори едно NesCafe 3в1 няма да ви подарят. Не, че го пия, но все пак…

Къде е проблема в цялата работа. Ако се зачетете по-надолу в правилата за участие, ще прочетете следното: “Върху всички видеозаписи Нестле България придобива всички авторски права.” Дори за спечелилия конкурса придобиват правото на собственост на клипа. Това е уж с цел да имат правата да правят рекламни материали от клипчето. Но за целта е нужно само ексклузивно право за това, без отнемане на авторското право.

Според Закона за Авторското Право и Сродните му Права, поръчителя на обект държи авторското право над него. В случая, обаче тук става дума за нещо съвсем различно. От Нестле България казват “Направете фенско клипче” и почти никакви други уговорки и договори. Така те няма да получат нищо, но с горепосочената клауза вместо само да си вържат гащите, те крадат идеите, оригиналността и креативността на всички включили се в конкурса.

Най-лошото в случая е, че веднъж загубили авторското право над клипчето, авторите нямат правото според закона да разпространяват и дори да показват клипчето на свои познати и приятели, без разрешение на държащия авторското право. Вярно, че в нашата родина не се спазват особено законите за това, но въпреки всичко е малко тъпо да нямаш никакви права върху клипче, което си заснел или дори в което си герой.

Коментарите са забранени.