16-портови управляеми суичове от Networx

September 6th, 2008 Публикувано в Софтуер, Хардуер

Всеки който се занимава с управление на мрежи знае колко е досадно да ти прекъсне някои суич по дадено трасе. Но как да знаем кой суич е прекъснал? Това може да се разбере единствено ако суичовете са управляеми. Така може да се види кой порт примерно на каква скорост работи и дали въобще има линк. Лошото на тази схема е, че повечето свързват управляемите суичове с големи разходи. Цените на такива устройства започват от 250лв за 8-портов комутатор и според броя на функциите и портовете цените растат до 4 и 5 цифри.

Networx-16C

Точно тук е полезен Networx-16C. Като другите управляеми комутатори и този се управлява чрез web интерфейс, но за разлика от тях, web модула не е вграден в самия суич, а на отделна машина. Това освобождава суича от нужните за интерфейса чипове и памети, което води и до много по-ниската му цена. Друго предимство, което се набива още на пръв поглед е двойно по-големия брой портове от обикновените суичове. Това освен всичко спестява и два порта в случаите на конфигурация с 2-ва 8-портови комутатора, които иначе биха служили за мост между тях. Още от малки знаем максимата на Мечо Пух – "Колкото повече, толкова повече!". Разбира се има и други глезотийки, като големи пакети, 8К МАК таблица, Loop Detect, порт-базирани VLAN-и, графики и др.

Отскоро е качен и рекламния сайт за тези комутатори – Networx-16C, там е написана цялата информация и спецификация за него – функции, предимства, контакти, ръководства. В комплект със суича получавате и импулсно захранване за него, работещо и на прав и на променлив ток, като напрежението може да е от 40V до 220V, което практически решава всякакви проблеми със подбора на входящо напрежение.

И накрая като човек работещ от известно време с тези суичове мога да заявя, че са доста по-надеждни от обикновените 8-портови суичове, управлението им е повече от елементарно и информацията от тях помага много за мониторинга на мрежата като цяло.

  1. 32 отговора към “16-портови управляеми суичове от Networx”

  2. От https://nikolajb.blogspot.com/ на Sep 21, 2008

    А предлагате ли сорса на уеб интерфейса?

  3. От Тихомир Иванов на Jun 2, 2015

    Здравейте,
    интересува ме каква е цената на този суич както и от каде мога да си закупя такъв.

    Лек и спорен ден!

  4. От stylius на Jun 2, 2015

    Здравей Тихомир,

    За съжаление едва ли има налични от тези сучове. Тази публикация е от преди 7 години, а аз от 5 години нямам контакт с Нетуоркс.

    Като гледам адреса https://rrcp.networx-bg.com вече не е валиден, вероятно няма вече налични такива.

    Поздрави,
    Stylius

Коментарите са забранени.