Yo Frankie! – Отворената Игра!

August 23rd, 2008 Публикувано в Забавление, Софтуер

Паралелно с филма Big Buck Bunny, момчетата от организация Blender работиха по още един проект – компютърна игра с отворен код, отново разработена само и единствено на Blender.

Ако не знаете какво е Blender – с две думи: това е софтуер с отворен код за 3D моделиране, анимиране и пост-продукция, като самия софтуер е много малък като размери (около 10MB инсталационен архив), но по мощност и функции е не по-слаба от грандовете в индустрията като 3DS Max и Maya. Освен това Blender включва в себе си и гейм енджин, който позволява създаването на модерни 3D компютърни игри директно от самия софтуер.

Целта на тази компютърна игра, също като филма Big Buck Bunny, е на първо място да покаже какво може софтуера Blender и да го популяризира. Също така с разработката на играта идват и адски много предложения за подобряване в софтуера, които ще станат факт в следващата версия. Също като самия софтуер и играта ще е под GPL лиценз, който позволява да си свалите сорсовете на играта и да си я модифицирате както ви душа иска, а защо не и да създадете своя собствена игра, на базата на този код.

Yo Frankie!

А сега малко и за играта. Това е 3D аркаден екшън от 3-то лице в стил Rayman и повечето игри на Disney. Вие влизате в ролята на катерицата Франки (позната от филма Big Buck Bunny) и ще обикаляте в един доста интересен и забавен свят. Ще можете и да си взаимодействате със средата, да вземате жълъди, да целите гадовете с тях, също така ще можете да пренасяте овце, които да ви помогнат в някои изпитания. Ще можете и да летите или по-скоро да планирате, тъй като Франки е летяща катерица. Забавлението от играта ще е пълно в момента в който тя види бял свят.

По график самата игра и всички детайли по нея трябва да са готови до края на месец Август, но вероято ще се следва схемата от филма Big Buck Bunny и ще можем да я поиграем чак към края на Септември. Това е нормално, тъй като по самата игра са хвърлени доста средства, които се възстановяват чрез продажбата на DVD-та със самата игра и множество допълнителни материали. Нормално е хората платили за тези DVD-та да се забавляват преди всички, които просто свалят играта.

Повече за самата игра можете да научите от официялния блог на създателите, адреса е https://www.yofrankie.org/. А ако сте пропуснали да гледате Big Buck Bunny, можете да поправите грешката си на адрес https://www.vimeo.com/1084537.

Коментарите са забранени.