Червената шапчица

August 14th, 2008 Публикувано в Забавление, Отмора, Разни

Човек като стои в 03:00 часа пред компютъра и грам не му се спи, измисля всякакви глупости с които да се занимава. Например аз, като смалих всички прозорци и като си видях тапета, ми дойде музата да науча малко повече за “Червената шапчица”.

Червената шапчица като тапет

Google върна няколко резултата, при което учудващо за мен бяха страници именувани като “red_hat.html” или дори домейн на детска градина www.redhat20-cdg.com. Мисля, че сега е момента за едно уточнение. Red Hat е Linux дистрибуция и няма нищо общо с приказката. Не знам чий болен мозък реши, че така се превежда, но определено се излага грозно, че увлича и други след себе си. Ако искате информация за това как е на английски, търсете за “Little Red Riding Hood”. Също така се среща и като “Little Red Cap”, но в никакъв случай не и Red Hat! За това вероятно е виновна думата “шапчица”, която се използва за именуване на приказката на Български език. Всъщност момичето не носи шапка, но пък щеше да е грозно да се именува “Червената забрадчица”, нали?

Открих и друга заблуда, с която залъгват хлапетата по детските градини. Залъгват, че автор на приказката е Шарл Перо. Или пък Братя Грим! А сега де, кой ще да е автора? Истината е, че това е народна приказка, а горепосочените са просто хора, които са включили техен преразказ в сборниците си. Със същия успех могат да залъгват малчуганите и че аз съм автор на приказката, но това не значи, че ще стане вярно, дори след много години.

Ето и още нещо забавно – приказката има дори преразкази с хорър елементи. Според българската Wikipedia, има варианти в които вълкът не само изяжда бабата, но и оставя парче месо от нея, което Червената Шапчица изяжда, а вместо вино, пие кръвта на баба си. На всичко отгоре принципно самата приказка няма хепи енд, обикновено свършва когато вълкът изяжда момичето и въобще не се споменава никакъв дървар или ловец (варианти много, все пак е народна приказката), който да разпаря търбуха на вълка.

Героите от приказката дори участват във филм, наречен “Hoodwinked!”, в който момичето не е това, което всъщност е, вълкът не е това, което всъщност е, и въобще нищо не е така, както всъщност е. Дори лошият в историята на филма е създание, което най-малко очаквате, но в никакъв случай не е вълкът (съжалявам за спойлера).

Честно казано въобще не смятам да оставя историята до тук. Ако открия нови, интересни и най-вече нестандартни вариации на тема “Червената Шапчица”, ще можете разберете за тях от този блог.

Коментарите са забранени.