ТРЗ софтуер

July 5th, 2008 Публикувано в Ревю, Софтуер

Вече писах за шивашкия цех на бащака, но само с гол Windows бизнес не се върти. Всъщност решението за Windows пред отворените решения от рода на Linux бе взето заради софтуера, който ще се ползва. За офис система – нещата са ясни: Open Office, но и само той не стига. За момента изискванията на Ирена се изчерпват само с ТРЗ софтуер – приложение за управление заплащането на работниците. За в бъдеще – кой знае. Въпроса е, че трябва да съм подготвен.

Естествено дори не знаех какво е ТРЗ преди Ирена да си каже изискванията. Освен това тя си няма и идея какъв софтуер иска да ползва, като ми каза само "имам ти доверие". Лоша работа, сега трябва да търся и такова нещо. Добре, че има Google и че тя много точно си назова типа софтуер. И така, подготвих си една виртуална машинка, на която да тествам няколко продукта: Омекс 2000, ЗаплатиНТ, Ved 2001, Номинал, Стил – ТРЗ и ЛС, Uchr Stil и Microinvest ТРЗ и ЛС.

Uchr Stil – най-бързо се отказах от нея. Инсталира се бързо, но при опит да я стартирам се появи онзи досаден прозорец с двата бутона "Send" и "Don’t Send". Заби, преди още да е заредила. Но нищо, аз съм инато говедо, опитвам пак. И пак същата работа. След третия неуспешен опит директно посегнах към Add/Remove Programs.

Омекс 2000 – този софтуерен продукт също не се задържа много дълго. По всичко личеше, че софтуера е писан добре. Има клиентска и сървърна част, като и двете могат да работят добре на една машина. Това наистина ме впечатли. След инсталацията я стартирах ме посрещна приятен login прозорец. А сега какво подяволите. Какво ли не струвах, но не открих инфо как да се логна в тъпата програма. Щом аз с целия си опит и знания не открих нищо, то какво остава за Ирена? И това е само началото. Представям си после как ще ми звъни за всяко едно действие, защото документацията е толкова бедна, че няма на къде. Help файл има, но нищо в него не може да ти помогне. Както и да е, по-късно открих инфото за логин на сайта им, но беше вече късно, програмата беше деинсталирана. Авторите на продукта има още над какво да помислят…

Ved 2001 – Това се оказа най-обикновена Excel таблица с макроси и няма почти никакви функции – само и единствено ведомост за заплата. Толкова. На някой може и да му е полезна, но не и на нас. Иначе си проработи без проблеми с Open Office, въпреки, че в изискванията пише еди-коя си версия на Microsoft Office.

ЗаплатиНТ – Този продукт вече я бива. Доста е простоват интерфейса, да не кажа архаичен, просто програмата изглежда като писана за Windows 95 и въпреки това последния ъпдейт е около 2 седмици преди да пиша тази статия. Като поразгледах възможностите, определено ги има и то доста. Тази е една от програмите, които ще предложа за избор на Ирена.

Номинал – Това не е точно ТРЗ софтуер, а по-скоро цялостен финасово-счетоводен софтуерен продукт. Въпреки това реших да го проверя, защото е напълно безплатен. Уви не намерих функционалността, която ни е нужна, но ако на някой би му свършила работа, препоръчвам го с две ръце.

Microinvest ТРЗ и ЛС – Този софтуер като че ли ми вдъхваше най-голямо доверие преди да започна тестовете, само на ниво проучване. Самата фирма Microinvest е сериозна и предполагах, че това ще е един от продуктите, които ще стигнат до втората фаза на тестове без проблеми. Не може, обаче, да не направи впечатление тромавата инсталация. Адски бавно става за архив от 15MB. Инсталира се около час. Може да е заради виртуалната машина, но все пак е прекалено. Както и да е, дочаках го. В крайна сметка това се оказа един от най-интуитивните софтуерни продукти, които съм виждал. Дори без да разбирам бъкел от счетоводство успях да се справя с интерфейса и да раздам малко виртуални заплати. Този, ще е сред одобрените от мен продукти. Да не говорим, че има и доста добра документация.

Стил – ТРЗ и ЛС – За разлика от продукта на Microinvest, Стил ТРЗ и ЛС се инсталира буквално за няма и 10 секунди. Като функционалност е доста сходна с тази на Microinvest и е по-приятна за работа. Просто интерфейса е native за Windows-а, не е променен до неузнаваемост. Това също е добър избор, като само цената е спирачката ми да го препоръчам като най-добър.

И така, от всички посочени продукти, бих предложил на Ирена да ползва Стил – ТРЗ и ЛС, Microinvest ТРЗ и ЛС и ЗаплатиНТ, като финалното решение зависи от нея, разбира се след консултация със счетоводители, защото трябва и програмите да отговарят на последните изменения в българското законодателство.

  1. 7 отговора към “ТРЗ софтуер”

  2. От Юри на Jul 12, 2008

    Защо не препоръчаш на Ирена и Този софтуер: https://www.plusminus.com/%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B4%D1%83%D0%BA%D1%82%D0%B8/%D1%82%D1%80%D0%B7-%D0%B8-%D0%BB%D1%81/%D1%82%D1%80%D0%B7-%D0%B8-%D0%BB%D1%81-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%84%D0%B5%D1%81%D0%B8%D0%BE%D0%BD%D0%B0%D0%BB.aspx?

    Трябва да ти кажа, че и аз доста програми пробвах – платени и безплатни – и този ми върши перфектна работа. Приятен интерфейс, ъпдейтват го постоянно, ниска цена (само 249 лв) и се работи много лесно с него. Освен, че го тествах супер подробно, го проверих и със счетоводител – няма грешка.

  3. От Стилиян на Jul 12, 2008

    Този не го знаех, за това и не съм го проверявал. Тъй като нищо не разбирам от счетоводен софтуер или от счетоводство изобщо, просто питах Google за подобен тип софтуер, а този не се беше появил там.

    Сега ще му хвърля поглед, поне по информация от сайта изглежда обещаващо.

  4. От Георги на Dec 15, 2008

    А какво стана със ТРЗ-то на Стил Софт?

  5. От Георги на Mar 9, 2009

    На кой софтуер се спряхте?

  6. От moxata на Feb 22, 2011

    https://www.combyte-bg.com

    Нашата фирма също предлага ТРЗ софтуер (Комбайт Работна Заплата) Програмата има доста сериозни възможности и междувременно доста лесно се започва работа.

  7. От Vera на Feb 25, 2011

    Аз също препоръчвам ЗАПИ на КОМБАЙТ. Има и Демо версии на сайта: https://combyte-bg.com/download.php
    Изготвя много справки и лесна за употреба. Работя с нея от години.

  1. 1 Обратни връзки

  2. Jul 22, 2008: Stylius.NET » Публикации » StilSoft Support

Коментарите са забранени.