АБВ Уведомител за Chrome!

May 31st, 2010 Публикувано в Програмиране, Софтуер

Може би най-популярната българска уеб електронна поща е АБВ, аз самия ползвам акаунт там откакто помня, че има Интернет. От известно време има разширение за популярния браузър Firefox, но доста хора питаха за такова и за Chrome, а до сега не беше налично. За това аз се заех.

Отначало използвах API-то на АБВ, за да може браузъра да ми показва дали имам непрочетени писма, но после пуснах леко бъгавата версия публично чрез twitter. След като Нет Инфо.БГ АД ретуитнаха информацията за разширението се ентусиазирах и изчистих грешките и добавих няколко нови функционалности. Това не е официално разширение, но все пак се надявам да е полезно на тези, които ползват Google Chrome браузъра и имат поща в АБВ.

AБВ Уведомител за Chrome

Самото разширение представлява иконка, стояща вдясно от адресната лента, върху която се появява цифра, показваща броя непрочетени писма. Преди да заработи нормално разширението, трябва да се въведат потребителско име и парола за достъп до АБВ пощата. При щракване на иконката на разширението, директно се отваря входящата папка в АБВ поща и може да се видят писмата.

Надявам се разширението да е полезно, имам още няколко идеи за развитие, след което смятам да го публикувам в директорията с разширения за Google Chrome. За момента можете да го свалите от моя блог. Ако имате идеи за нова функционалност или откриете проблем, моля свържете се с мен или пуснете коментар, за да можем заедно да подобрим това разширение.

Изтегляне на АБВ Уведомител за Chrome: ABV_Notifier_0.crx

  1. 108 отговора към “АБВ Уведомител за Chrome!”

  2. От Teodor на Jun 1, 2010

    Много готино, поздрави !
    Може да направиш и за няколко други пощи 😛

  3. От Чо :) на Jun 1, 2010

    Bug report:
    Ако потребителското име е трибуквено, бутона [Запази] в настройките не е активен.

  4. От Чо :) на Jun 1, 2010

    function validate() {
    if (document.getElementById(“username”).value.length > 2

    🙂

  5. От stylius на Jun 1, 2010

    Обновил съм го до версия 0.8.1, в която този проблем е оправен. Вече може да има потребителски имена и пароли с по 3 символа. Преди това минимума беше 4 символа. Също така вече има проверка за интервала за проверка дали е число между 1 и 99. Enjoy!

  6. От Чо :) на Jun 1, 2010

    Благодаря 🙂

    П.П.
    Пощата ми е от 2000г.

  7. От sotiroff на Jun 2, 2010

    Здрасти!
    Много яка добавчица си направил – това беше едно от малкото неща, които ми липсваха в Chrome.
    Инсталирах разширението успешно на LinuxMint, Windows7 и XP – eдинственият проблем, който имам за сега е с една 64-битова седмица! Дава ми грешка: “Invalid value for ‘permissions[1]”
    Надявам се да има разрешение 😉

  8. От stylius на Jun 2, 2010

    Здравей sotiroff,
    Това permissions[1] e нова функционалност в браузъра Chrome, позволяваща показване на системни съобщения. Под ново имам предвид от няма и седмица. Опитай да ъпдейтнеш версията на Chrome-a и кажи дали пак има същия проблем.

    BTW за разработката на разширението аз също ползвам 64-битов Windows 7, така че на теория трябва да работи.

  9. От sotiroff на Jun 2, 2010

    10x Ъпдейтнах Chrome и стана!
    Остана само проблема с квадратите в поп-ъпа вдясно: https://dox.bg/files/dw?a=fbb17c937c
    Аз по принцип го държа изключен, но може някой да иска да го използва 😉
    Еваларка Stylius, упер си го направил това разширение – много радва!

  10. От stylius на Jun 3, 2010

    Радвам се, че ти е полезно. Колкото до маймунките, вероятно проблема е с енкодинга в самия Chrome. Писал съм на разработчиците и съм завел бъг, но за момента нямам решение на този проблем.

  11. От sotiroff на Jun 9, 2010

    Между другото… липсва ми единствено опцията за кошчето в “папките за изключване” 😉

  12. От stylius на Jun 9, 2010

    Ъпдейтнал съм разширението до версия 0.9 в която е възможно да се изключи и кошчето 🙂

    Също така има обработка на грешките, ако има проблем ще се появи системно съобщение с грешка и насоки как да се избегне. Това естествено ако не са изключени системните уведомления от опциите! Enjoy!

    За версия 1.0 съм замислил поддръжка на до 10 акаунта в АБВ Поща (сега е само 1) и редизайн на страницата с опциите (с помощта на външен дизайнер, че аз на ставам). Ако имате други предложения съм насреща. Не се ангажирам със срокове!

  13. От sotiroff на Jun 10, 2010

    Железарка! 🙂

  14. От Ивайло на Jun 12, 2010

    Здравей!
    Доста полезна добавка, поздравление!
    Ще има ли възможността, да се добавят повече от една пощи за в бъдеще!
    Успех!

  15. От stylius на Jun 12, 2010

    Да, планирал съм възможност за проверка на до 10 пощи за следващата версия, но тя ще се окаже с най-много промени спрямо предишната от колкото до сега и за това не се ангажирам със срокове. Когато стане, надявам се скоро.

  16. От blue10 на Jun 12, 2010

    Много полезна добавка, поздравление!

  17. От Павел Влъчков на Jun 22, 2010

    Много полезна добавка, благодаря и успехи!

  18. От Никола Овчарски на Jun 28, 2010

    Ще се пробва

  19. От Никола Овчарски на Jun 28, 2010

    Разни квадрати излизат https://www.imageplace.eu/images/kvadrati.jpg

  20. От Stylius на Jun 28, 2010

    Това е известен проблем с текущата версия на Chrome. Тествано е с Developer версиите и там си излиза нормално, така че при някой от следващите ъпдейти на самия браузър този проблем няма да го има. 🙂

  21. От Никола Овчарски на Jun 28, 2010

    ОК 🙂 На мен не ми пречи, ама да докладвам 🙂

  22. От Stylius на Jun 28, 2010

    Мерси за което. Ако намериш други нередности свиркай. 🙂

  23. От alskdf на Jun 30, 2010

    Здравейте!
    Може ли да се направи така, че да проверява няколко пощи в абв?
    10x

  24. От Stylius на Jun 30, 2010

    Запланувано е за версия 1.0 на разширението, но не се ангажирам със срокове. Вероятно скоро ще може. 🙂

  25. От Mari на Jul 1, 2010

    В работата си го изтеглих, обаче вкъщи не мога, не знам защо. От компютри нищо не разбирам, общо-взето, дали имате идея защо не става? Не ми се отваря разширението…

  26. От Stylius на Jul 1, 2010

    Здравей Mari,
    за съжаление мога само да гадая за причината поради която разширението не работи при теб. Една от възможните причини е, че разширения се поддържат отскоро в браузъра Google Chrome и точно това разширение ползва последните функции, които са в браузъра буквално от около месец. Това, което мога да препоръчам е да инсталираш последната версия на Chrome и тогава да направиш нов опит с разширението. Дано помогне. Успех.

  27. От Mari на Jul 1, 2010

    Аз самата не се разбрах 🙂 Преинсталирах пак chrome, но не се получава. Трябва ли да изтегля някакво конкретно разширение от тези, които браузерът предлага? Ако ти е досадно да отговаряш на лаишки въпроси, няма проблем… Ще пробвам пак, много ми е нужно, за да не си проверявам постоянно кутията. Благодаря предварително.

  28. От Mari на Jul 2, 2010

    И тук – много благодаря за помощта, вече работи перфектно.

  29. От Никола Овчарски на Jul 4, 2010

    На мен лично би ми било по-удобно да има опция като се появи уведомение за ново писмо, да се маха след 3 секунди примерно. А не всеки път да цъкам хикс или да ги изключа 🙂

  30. От stylius на Jul 5, 2010

    Честно казано и мене ме дразни адски това. Само че няма такава възможност за тези уведомяващи гадинки. Ще опитам да измисля нещо по въпроса.

  31. От Дамян Станчев на Jul 5, 2010

    Когато ми излиза notification ми излиза на маймуница. Ако може да направиш версия която да се казва “ABV Notifier” а не “Уведомител за ABV”.
    Благодаря!

  32. От stylius на Jul 5, 2010

    Да, това е известен бъг, но не в разширението, а в Chrome. Тествах го във версия за разработчици и е оправено, така че при някой от следващите ъпдейти на Chrome ще излиза на кирилица.

  33. От Георги на Jul 8, 2010

    А да имш предсава защо като в опции запиша името и паролата и се опитам да вляза ми пише грешна заявка?

  34. От stylius на Jul 8, 2010

    Здравей,
    нямам идея защо ти го дава това. Можеш ли да ми пратиш скрийншот и/или copy+paste от това което ти дава? Контактите са ми горе в менюто. Мерси предварително.

  35. От stylius на Jul 22, 2010

    Проблема на Георги се дължи на бъг в разширението, който не позволяваше да отваря входящата поща при ползване на специални символи в паролата. За това съм обновил разширението до версия 0.9.1 в който е оправен този проблем. Enjoy!

  36. От Асеновград на Aug 15, 2010

    Добра добавка, би допаднала на доста потребители като се има на предвид че тази поща е най-популярната във България.Лично аз не я ползвам активно, заради това че не може да се настрои с mail клиенти като Mozilla Thunderbird например, основно досега ползвах dox.bg, но сега и това намаля след като сложиха ограничението от 50mb на файл.

  37. От stylius на Aug 15, 2010

    Реално погледнато, Gmail е доста по-напред от ABV, предвид големия обем и почти никакви ограничения. Даже самия Gmail може да импортира през POP3 писма от други пощи. Но АБВ-то си се ползва още, дори им се кефя с носталгия. Там ми е първата и най-стара в момента пощенска кутия. Лошото е, че често я забравям, за това и направих тая добавка за Chrome, повече на мене да ми напомня, пък ако и на другите ако е полезна, лошо няма. 🙂

  38. От Chrome6 на Aug 22, 2010

    stilius защо не публикуваш abv уведомител в Google разширения за Chrome. При синхронизиране разширения abv уведомител не се синхронизира.

  39. От Stylius на Aug 22, 2010

    Ще го пусна във версия 1.0. Още го обмислям как да станат промените. Иначе съм качил xml с инфо за ъпдейтите, трябва да си се обновява.

  40. От Stylius на Sep 3, 2010

    Айде, Google обновиха Chrome-а до версия 6 и вече уведомленията в ъгъла не излизат на шльокавица. Enjoy!

  41. От Sisinka на Oct 30, 2010

    Извинявам се много, много се надявах това да работи понеже от доста време търсех точно такова нещо, но в момента в който започна да си въвеждам мейла в настройките му и бутона “запази” става не активен.

  42. От Stylius на Oct 30, 2010

    Здравей,
    бутона Запази става неактивен, когато някое от полетата е празно. Трябва са попълнени полетата за потребителско име и парола (всяко с поне 3 символа) и също така трябва да има въведено число в полето за времеви интервал за проверка.

    Дано това помогне.

  43. От oppaaa на Oct 31, 2010

    направи я така че да уведомява за няколко акаунта и ще мога да се разделя укончателно с файрфокса

  44. От Stylius на Nov 1, 2010

    И това ще стане, но не знам още кога. Все не ми остава време, съжалявам. Надявам се скоро и това да се случи.

  45. От oppaaa на Nov 2, 2010

    ако не те затруднява пусни ми един меил като го направиш dj_krassy@abv.bg,ще ти бъда много благодарен

  46. От Hristo на Nov 26, 2010

    Благодаря за прекрасната добавка. Наистина тя беше едно от малкото работи заради които ползвам паралелно хрома и firefox-a. И аз, като колегите писали по-горе ползвам личен и служебен акаунт в абв и ще е полезно да се управляват няколко. Моля те пусни и на мен един мейл ако стане – chris_christov@abv.bg. Благодаря ти още веднъж за това, че ни улесняваш неимоверно живота.

  47. От Чо :) на Dec 2, 2010

    В последната dev версия 9.0.597 plugin-а crash-ва целия browser.

    За момента съм изтрил папката му enembgmkmklbjbkippikmmkidkibehfi от
    %USERPROFILE%\AppData\Local\Google\Chrome\User Data\Default\Extensions\

    Ако имаш време погледни каква е причината? 🙂

  48. От Чо :) на Dec 2, 2010

    Update:
    Проблема с crash-a е в комбинация с включен “GPU Accelerated Canvas 2D” от about:flags

    Но досега си работеше, явно нещо са променяли, защото и други plugin-и имат проблеми.

  49. От Stylius на Dec 2, 2010

    @Чо, благодаря за сигнала и ъпдейта. Сега тъкмо свалям последния билд да тествам. 🙂

  50. От DiD0 на Jan 30, 2011

    Един такъв уведомител за Opera ще ми дойде добре!

  51. От Боян на Feb 3, 2011

    Може ли да се направи съвместимо с Опера? Наистина ще е много добре.

  52. От Stylius на Feb 16, 2011

    В момента работя над версия 1.0 на разширението за Хром. Основното нововъведение трябва да е поддръжката на множество акаунти. След приключването ще погледна какво може да се направи и за Опера. За момента не обещавам нищо, още повече не мога да се ангажирам със срокове. Надявам се да имам достатъчно време да направя и двете, ще видим.

  53. От BMW на Feb 19, 2011

    Браво за положения труд! Много ми е полезен уведомителят, не се налага да отварям пощата за нови писма. Сега ако го направиш и за повече от един акаунт ще е идеално!

  54. От Dodi Markov на Apr 1, 2011

    Интересно и полезно приложение… За ползвателите на абв-то 🙂

  55. От joro на Jun 30, 2011

    za6to ne stava za pone 2 po6ti

  56. От Stylius на Jun 30, 2011

    Здравей Жоро, ето едно разширение, което поддържа повече от 1 акаунт: https://bit.ly/gat7oA

  57. От xmak500 на Jul 1, 2011

    Zashto ne moga da go instaliram?

  58. От stylius на Jul 1, 2011

    Здравей,
    не знам причината поради която не може да се инсталира, но ще опитам да помогна по email.

  59. От Чо :) на Aug 2, 2011

    Има ли вероятност скоро да се поддържат повече от една поща? Защото “ABV Mail Checker” примерно с 4 акаунта, ту работи, ту не работи (пробвах го няколко компютъра).

    Друг вариант е, възможно ли е да пусна паралелно няколко “АБВ Уведомител за Chrome!”?

  60. От Stylius на Aug 2, 2011

    Здравей. Факта, че има още уведомители ме караше да не бързам толкова с разработката. Но като е такъв случая ще се постарая да стане по-бързо. А повече от 1 уведомител за съжаление едва ли ще тръгне.

  61. От Чо :) на Aug 3, 2011

    Вчера бях обяснил там за проблема на “ABV Mail Checker”, но много бързо го изтриха от коментарите. Едва ли не си го знаят.

    Всеки, който си е инсталирал и пробвал твоето и тяхното – веднага ще усети огромната разликата.

    Онова си работи избирателно (не мога да разбера кога).

    П.П.
    Под повече от веднъж имах в предвид, като същото но с отделни IDta, както на твоето текущо е enembgmkmklbjbkippikmmkidkibehfi.

  62. От тодор на Sep 20, 2011

    много полезно уведомление,без него все едно нямаш емаил 🙂

  63. От pky на Jan 24, 2012

    Няма да е зле да има възможност да следиш повече от една поща… например аз имам две пощи в abv и искам да следя и двете…

  64. От Добри на Feb 5, 2012

    Поздравления за добавката!

  65. От Stylius на Feb 7, 2012

    И така, време е да туря края на тая добавка. Преди все разправях как ще я доразвия и за повече акаунти, ама не било писано. Междувременно NetInfo пуснаха официално разширение, което поддържа всички опции на моето разширение + множество кутии: https://chrome.google.com/webstore/detail/cpbekonjicgkldkmopnamgglbfaiojje .

  66. От Niko на Mar 5, 2012

    Има ли възможност да се добавят повече от един акаунт за проверка ?

  67. От Stylius на Mar 6, 2012

    Здравей Нико,

    За съжаление така и не успях да добавя възможност за повече от един акаунт. Официалната добавка на АБВ, обаче, може да работи с множество акаунти. Препоръчвам да ползваш нея вместо моята, която остаря: https://chrome.google.com/webstore/detail/cpbekonjicgkldkmopnamgglbfaiojje .

  1. 4 Обратни връзки

  2. Jun 1, 2010: Tweets that mention Stylius.NET » АБВ Уведомител за Chrome! -- Topsy.com
  3. Jul 20, 2010: 2010-07-20: ABV notifier – chrome « SAMB
  4. Mar 15, 2011: Google chrome extensions review « Technologies Ignited
  5. Mar 15, 2011: Stylius.NET » Малко светлина върху АБВ уведомителите

Коментарите са забранени.