Безплатни Антивирусни програми, коя да изберем

July 17th, 2008 Публикувано в Ревю, Софтуер

Много се е спорило за това коя е най-добрата антивирусна програма. Истината е, че най-добрата е тази, която се обновява редовно. Точно там е проблема с комерсиалните решения – не им дреме ако им кракваш софтуера, но ти режат достъпа до ъпдейти и оставят дори перфектно кракната антивирусна програма безполезна.

За това сега ще обърна малко внимание на безплатните версии на някои антивирусни програми. Разликата с комерсиалните версии общо взето е малка, например по-малко възможности за настройка или липсват защитна стена, антиспайуер и други защити. Общо взето енджина на антивирусния скенер е същия и се възползва от същите дефиниции, което прави безплатния вариант не по-слаб от комерсиалния. Пълния списък от антивирусен софтуер включва: Avira Antivir Personal, Avast! 4 Home, AVG 8 Free, PC Tools Antivirus Free, ClamWin, BitDefender 10 Free, Comodo Antivirus 2.0, F-Prot Antivirus for DOS. Тестовете се провеждат на виртуална машина, като след всяка тествана антивирусна програма се връща имидж на операционната система, за да са равнопоставени всички. Системата е Windows XP SP3 с приложени всички ъпдейти. Тестовете включват:

  • Пълно сканиране на компютъра, като в случайна папка има файл eicar.txt, съдържащ невридим вирус.
  • Тест на резидентния щит, като опит с copy+paste да се копира същия този eicar.txt от дисков носител на хард диска.
  • Тест на E-mail защитата, като опитам да сваля от пощата си файла eicar.com, който е идентичен с txt варианта, само с различно разширение.

В оценката влизат още: интерфейс и леснота на работа, тест на ъпдейтването и накрая крайна оценка, сметната по средноаритметична формула. Системата за оценяване е от 1 до 5, като 1 е много слаба оценка, а 5 – отлична.

Повече информация за безвредния вирус или т.нар. Eicar Virus Test File можете да откриете в официалната страница на Европейски институт по компютърни антивирусни изследвания, както и в Wikipedia.

Още отначало искам да направя уговорката, че тези тестове и оценки нямат за цел да ви накарат да ползвате определен продукт. Предоставени са с цел да покажат силните и слабите страни, за да можете сами да направите избора си.

Avira Antivir Personal

И така, да започнем с Avira Antivir Personal. Инсталацията мина гладко, също и ъпдейтването. Единственото, който ме издразни е рекламния прозорец на комерсиалната версия. Все пак ако исках нея нямаше да тегля безплатния вариант. Интерфейса е интуитивен и лесен за навигация. С лекота започнах да сканирам компютъра. Целия процес на сканирането отне 7 минути, като натоварването на машината беше сравнително ниско – 60МБ Рам заемаше скенера. Вируса беше открит и разпознат, като ми се предложиха няколко варианта за неутрализация. При опит за копиране на файла от диск също беше засечен и ме пита дали да го блокира. Откри също така файла и в пощата, но не ме уведоми, че е вирус, а просто спря достъпа до него, което може да е объркващо. В крайна сметка този антивирус се представи доста добре и няма причина да не се препоръчва като домашно решение. Липсва единствено антиспайуер модул.

Интерфейс Обновяване Пълно Сканиране Резидентен Щит E-mail скенер Крайна Оценка
5 4 5 5 4 4.6

Положителни черти (+):

  • Лесен за усвояване интерфейс.
  • Бързо и ненатоварващо сканиране.

Отрицателни черти (-):

  • Показване на реклама на комерсиалния продукт.
  • Няма антиспайуер.

Avast! 4 Home

И тук инсталацията мина почти безупречно, като изключим неприятната част, че трябваше да се рестартира виртуалния Windows. Вярно е, че интеграцията го изисква, но пък другите софтуерни продукти успяват и без тази стъпка. Следващото което се наби на очи е доста объркания и неинтуитивен интерфейс. Трябваше ми около минута да разбера как се пуска програмата от иначе “прекия път” в системния трей. При стартирането пита дали да работи в демо режим или да се въведе сериен номер. Такъв може да се получи безплатно след регистрация, но това е допълнителна усложняваща стъпка. Друго неприятно впечатление остави скина. Вярно, повечето може да го сметнат за плюс, но според мен повече обърква от колкото да радва окото. Добре, че над шарените иконки, които нямат нищо общо с антивирусната дейност, все пак изкачат съобщения, които подсказват какво прави даден бутон. Самото сканиране не беше от най-леките. Всичките услуги (services) на Avast заемаха около 100МБ Рам, а процесора стоеше на 70-80%, което малко забавяше и иначе бавната виртуална машина. Резултата в крайна сметка – вирус не бе открит. При повторен скан също нямаше резултат. Вярно, сканиранията бяха бързи (6.5 минути първото и 5.5 минути второто), но неефективни. Наложи се да пробвам първо резидентния щит, като копирах файла с разширени com. Откри го. При трето сканиране откри eicar.com вируса, но една антивирусна програма не трябва да се подлъгва по разширение, а по съдържание на файла. По-запознатите знаят как с един BAT файл или vb скрипт ще може да се заразите дори и от MP3-ка или картинка. Най-доволен останах от E-mail скенера, който веднага изпищя от съдържанието на пощата ми. В общи линии останах разочарован от иначе прехваления Avast! А преди време го препоръчвах на приятели…

Интерфейс Обновяване Пълно Сканиране Резидентен Щит E-mail скенер Крайна Оценка
2 4 2 5 5 3.6

Положителни черти (+):

  • Резидентния щит работи доста добре.
  • E-mail скенера също предупреждава своевременно.

Отрицателни черти (-):

  • Интерфейса, адски объркан и неинтуитивен. Скиновете са лоша идея.
  • Иска рестарт.
  • Трябва да се регистрирате, за да я ползвате повече от 60 дни.
  • Сравнително бърз, но неефективен скенер.

AVG 8 Free

Тази програма скоро получи ъпдейт и сега е още по-лесна за ползване. Инсталацията премина безупречно. Не беше поискан рестарт, нито регистрация. Има регистрация, като опция, но не е задължителна. След инсталацията се появи един съветник за настройка на обновяванията и ежедневно сканиране и всичко приключи бързо. Ъпдейтите са малки, няколко KB, като само първия беше около 600KB, останалите са по 30-40KB. Ъпдейтването стана мигновенно, като единствения му минус е, че при стартиране на приложението веднага проверява за ъпдейти и сигнализира, че не може да се ъпдейтва. Просто не ми е оставило грам време да се свържа към интернет. Интерфейса е доста красив и ненатрапчив. Освен това е семпъл. Само няколко бутона вършещи точно определени функции, няма ги хилядите менюта и неинтуитивни икони като при Avast!. При пълното сканиране ми направи впечатление наистина малкото заети ресурси. Около 30МБ РАМ и 50% CPU. Самото сканиране не бе от най-бързите – около 23 минути, но пък включва и антиспайуер модул, който също оказва влияние, но пък защитава по-добре. За това му давам оценка 5. Eicar.txt беше открит, но не ми изпищя на момента а го неутрализира и остави за края на сканирането да пита какво да прави с него. Това е удобно, ако някой компютър е бъкан с вируси. Ще е адски досадно да те пита за всеки от тях. Резидентния щит веднага откри вируса при опит да си го “инсталирам” и блокира достъпа до него, като го карантинира. E-mail скенера откри eicar-а в пощата ми и не ми позволи да го отворя, но не изпищя за него. За това пък добави допълнителен атачмант на писмото, в което пише статуса от сканирането на даденото писмо. Това може да е малко досадно, но е необходимо зло.

Интерфейс Обновяване Пълно Сканиране Резидентен Щит E-mail скенер Крайна Оценка
5 4 5 5 4 4.6

Положителни черти (+):

  • Приятен и интуитивен интерфейс.
  • Спайуер скенер.
  • Мощен резидентен щит.
  • Леко и незатормозяващо пълно сканиране.
  • Линк скенер за по-добра онлайн защита.

Отрицателни черти (-):

  • Автоматичните ъпдейти не те иставят да се свържеш преди да изпищят.
  • E-mail скенера не предупреждава за вирус в писмата, само добавя атачмант.
  • Линк скенера малко забавя зареждането на страниците.

F-Prot Antivirus for DOS

Тук инсталация няма, все пак става дума за DOS приложение. Включил съм го само защото е безплатен антивирус. След разархивиране, опитах да стартирам програмата, но безуспешно. Излезе само предупреждение за прекалено стари дефиниции. Автоматично обновяване няма. Според документацията трябва да отворя ftp.f-prot.com, но там няма нищо друго, освен един текстов файл, казващ да се използва функцията за обновяване на самата програма. В крайна сметка успях да открия последните дефиниции: macrdef2.zip и fp-def.zip. Разархивирах ги в директорията на антивирусната програма, но ефект нямаше. Пак същия надпис за стари дефиниции. С това се изчерпа теста на тази програма. Не ползвайте тази програма за защита. То и да искате няма как. Тук оценки, плюсове и минуси няма да слагам, просто няма на какво.

BitDefender 10 Free

Тук инсталацията мина доста спокойно, като в крайна сметка трябваше да се рестартира. В ревюто на Avast! споделих мнението си за тази стъпка. Както и да е, преживява се. По време на самата инсталация се обновяват и дефинициите, като трябваше да се изтеглят около 10MB дефиниции. Явно от доста отдавна стои този билд на сървъра им и не са го обновявали. Интерфейса е достатъчно интуитивен и лесен за навигация. По-сложните настройки хитро са покрити под табове и не се набиват на очи при стартиране на програмата. При пълното сканиране беше открит псевдовируса и поради невъзможност да се излекува, беше преместен в карантината на програмата. Пълното сканиране отне около 10-тина минути, като беше учудващо леко. Тази програма се слави като една от най-тромавите и товарещи антивирусни програми, но тази точно заемаше около 50MB Рам и около 70% натоварване на процесора, тоест нищо. Освен това програмата разполага и със спайуер модул и изтри няколко кукита. Лошо впечатление, обаче, прави липсата на E-mail скенер и резидентен модул. Не само, че си копирах файла (и като txt и като com), но дори успях да го изпълня. Ако аз не пусна антивирусната да сканира, тя няма да открие вируси. За съжаление колкото и да съм доволен от програмата, липсата на две функции от изключителна важност смъкват оценката на BitDefender-a драстично.

Интерфейс Обновяване Пълно Сканиране Резидентен Щит E-mail скенер Крайна Оценка
5 4 5 N/A N/A 2.8

Положителни черти (+):

  • Приятен и ненатрапващ интерфейс.
  • Учудващо лек и ефективен вирусен скенер.
  • Спайуер модул.

Отрицателни черти (-):

  • Липсва резидентен щит.
  • Липсва Е-mail скенер.
  • Прекалено голям ъпдейт на дефинициите при инсталация.

ClamWin

Това е единственото приложение със отворен код, което ще разгледам. Инсталира се лесно и в процеса на инсталацията се обновяват дефинциите. Интерфейса за съжаление е доста недодялан. Добре, че има балончета с текст, които казват кое какво прави. Тук нещата са малко по-добре от Avast!, но доста по-зле от останалите продукти. При пълното сканиране беше открит псевдовируса и беше неутрализиран. За съжаление и тук няма E-mail скенер и резидентен щит.

Интерфейс Обновяване Пълно Сканиране Резидентен Щит E-mail скенер Крайна Оценка
3 5 4 N/A N/A 2.4

Положителни черти (+):

  • Програмата е с отворен код.
  • Бързо и лесно обновяване.

Отрицателни черти (-):

  • Доста недодялан интерфейс.
  • Бавно сканиране.
  • Липсва резидентен щит.
  • Липсва E-mail скенер.

PC Tools Antivirus Free

Неприятно впечатление направи по време на инсталацията избраната по подразбиране опция за слагане на Google Toolbar. По-невнимателните с такъв тип софтуер ще си задръстят компютрите с adware за нула време. По време на инсталацията беше предоставена възможност за ъпдейт, като общия размер отново надвишаваше 10MB. Интерфейсът отговаря точно на представите ми за антивирусна програма. Доста е приятен, личи си, че професионални дизайнери са се погрижили за него. Освен това наподобява на интерфейсите на антивирусните програми, ползвани от мен преди години и изключително лесно се справих с него. Пълното сканиране откри и обезоръжи eicar-а, самото сканиране беше привидно леко, само 15MB Рам, но натоварването на процесора през цялото време бе на 100%. Общото време за сканиране е 14 минути. Резидентен щит има, но той не ме спря като копирах или преименувах файла, а чак като опитах да изпълня eicar.com. E-mail скенера обаче ме впечатли. Като опитах да отворя пощата си, PC Tools ме информира, че текстовия eicar файл е инфектиран и изтрит, като на негово място е прикрепен друг текстов файл с това предупреждение.

Интерфейс Обновяване Пълно Сканиране Резидентен Щит E-mail скенер Крайна Оценка
5 4 4 3 5 4.2

Положителни черти (+):

  • Приятен и интуитивен интерфейс.
  • Мощен E-mail скенер.
  • Сравнително лек вирусен скенер.

Отрицателни черти (-):

  • Голям размер на дефинициите при първия ъпдейт.
  • Резидентния щит не реагира на време, а в последния момент.
  • Опитва да пробута Google Toolbar.

Comodo Antivirus 2.0

И тук в края на инсталацията иска рестартиране. Това дразни адски много. След инсталацията трябваше да пусна ръчно да се обновят дефинициите, въпреки, че беше включен автоматичния ъпдейт. Интерфейсът е доста добре изпипан, да не кажа красив. Някои настройки не става ясно отначало за какво са, но се разбира лесно. При пълното сканиране бе открит псевдовируса и бе неутрализиран, като програмата автоматично изпрати файловете в лабораторията на Comodo за анализ на вируса. Самото сканиране е сравнително леко – 50MB Рам за всичко компоненти на програмата и 90% натоварване на процесора. Самото сканиране, обаче, е доста дългичко – 23 мин. Резидентния щит ме остави със смесени впечатления. При копиране на файла от CD-то, щита сканира файла. След което ме остави да го копирам и да го преименувам. Чак когато опитах да го стартирам изпищя за вирус и го карантинира. При стартиране на Outlook, E-mail скенера се включи, но резултата беше само в по-бавното зареждане на мейл клиента. Не ме уведоми за вирус в писмата, като самия outlook се защитава от com-овете, а txt-то си го отворих без проблеми.

Интерфейс Обновяване Пълно Сканиране Резидентен Щит E-mail скенер Крайна Оценка
5 4 5 3 3 4

Положителни черти (+):

  • Красив и изпипан интерфейс.
  • Автоматично изпращане на инфектираните файлове в лабораторията на Comodo.
  • Ненатоварващо пълно сканиране.

Отрицателни черти (-):

  • Трябва ръчно да обновите дефинициите отначало.
  • Бавно пълно сканиране.
  • Резидентния щит не работи както се очаква.
  • Е-mail скенера само забавя мейл клиента и не предупреждава за вируси.

Като цяло най-добре се представиха AVG 8 Free, следван от Avira Antivir Personal и изненадващо PC Tools Antivirus Free. Разочарование се оказаха ClamWin, BitDefender и Avast!, а F-Prot за DOS дори не се стартира. И все пак тук става дума за базово ниво на защита. Това е като вратата на вашия дом, която просто заключвате. Ако сте обикновен човек и дървена ще ви върши работа, но ако се замесвате в криминалните среди и двойно подсилена метална врата няма да ви спаси. Така е и тук, ако посещавате множество порно уебсайтове, няма антивирусна, която да ви помогне. Ако сте предпазливи всяка от горните би ви свършила работа.

  1. 13 отговора към “Безплатни Антивирусни програми, коя да изберем”

  2. От Ivan на Feb 9, 2009

    Iskam da popitam ne6to. Moita ma6ina e po stara
    do sega bqh s AVG ama ne6to ne moje da se aktivira i iskam da te pitam koq ot tezi anti virosni 6te mi predloji6??? Blagodarq predvaritelno 🙂

  3. От stylius на Feb 9, 2009

    Щом AVG-то не ти върши работа, пробвай с някоя от другите – Avira Antivir Personal или PC Tools Antivirus Free. Другите или товарят много (Avast и BitDefender) или не вършат почти никаква работа (F-Prot и ClamWin).

  4. От Choko[LP] на May 31, 2009

    Аз лично използвам Avira-тa от няколко месеца преди това съм ползвал много програми като NOD32,Avast!(махнах я защото като направи ъпдейт става по-дежка).AVG 8 (горе долу са ми добри впе4етленията и е с много добър интерфейс),и една от първите ми анти беше Avira изтрих я защото ми товареше компа (със слаб съм)но като преинсталирах Уиндолса и пак я изтеглих и съм много доволен както казах и ако сте със слаби компютри и искате защитата на ниви теглете безблатната версия .

  5. От minnos на Dec 25, 2009

    ne moga da si izbera programa nyakoy mojeli da mi kaje koyi sa po dobri

  6. От stylius на Dec 26, 2009

    Ами горе е списъка – Avira, AVG и PC Tools Antivirus Free са добрите. Която и да избереш, няма да сбъркаш.

  7. От Георги на Sep 7, 2010

    Ако можете да направите още един тест с новите версии на безплатните антвирусни. Тук гледам Аваст 4 се е справил меко казано зле. В момента с Аваст 5 и бях чел добри отзиви за него, но ми е интересен и един такъв експеримент (щото понякога самите отзиви незнаеп кой ги е написал) Все пак един такъв експеримет е за предпочитане за решение за избор на безплана антовирусна пред “Пешо каза” в един кой си форум:)

  8. От stylius на Sep 8, 2010

    Здравей Георги,
    незнам кога ще ми остане време за един такъв тест, предния отне почти 2 дни плътно. Ще се опитам все пак да го направя скоро.

    Колкото до Avast 5 ще ти издам една тайна – замени AVG-то на моя компютър. 🙂

  9. От misho на Jan 21, 2011

    ako moje6 da mi pomogne6

  10. От Stylius на Jan 22, 2011

    Може да пробвам да помогна, ако кажеш с какво мога да съм полезен.

  11. От MM на Aug 5, 2011

    ето нещо ново по темата…дори Аваст 6 е значително по-добра от предшествениците си….
    https://www.av-test.org/certifications?order=protection_desc&lang=en

  12. От Stylius на Aug 5, 2011

    Благодаря за статистиката. Истината е, че моя тест вече доста поостаря. За 3 години нещата се попромениха, някои в добра, други в лоша насока. Аз лично съм адски впечатлен от напредъка на Аваст и от повече от година вече съм с него, вместо AVG.

  1. 1 Обратни връзки

  2. Sep 29, 2009: Stylius.NET » Публикации » Смяна на антивирусни

Коментарите са забранени.