Казвам се Стилиян Тихомиров Стефанов и се занимавам професонално и любителски с информационни технологии.

Завършил съм средно образование в Математическа Гимназия “Баба Тонка” в град Русе, специалност Математика. Учил съм 2 години в Русенския Университет “Ангел Кънчев” специалност Информатика. За момента съм прекъснал обучението си заради професионални ангажименти.

Занимавам се непрофесионално с компютри повече от 10 години, като за разлика от връстниците си предпочитах да използвам компютъра във възможно най-широкия спектър от възможности, вместо само за забавление. Това ми позволява свободно да администрирам Windows операционни системи от най-ранните версии до последната Windows 7. Това включва персонализация, настройки, работа с регистри, мрежови компоненти и протоколи, потребителски права и квоти.

През 2001 година започнах обучението си по пограмиране в училище и след това доразвих уменията си на езици като Pascal и C++. Година по-късно научих скриптови езици като HTML и CSS. До момента се занимавам непрофесионално с програмиране и уебдизайн.

През Май 2004 бях съорганизатор на състезание по програмиране в Математическа Гимназия “Баба Тонка” в град Русе. Състезанието се казваше “От ученици за ученици” и задачите се изготвяха и проверяваха от мен и още трима информатици от 12 клас.

От Февруари 2006г. до Април 2009г. година работих в Networx-BG като оператор, а от средата на 2008г. бях повишен в администратор в отдел телефонна и онлайн поддръжка. В задълженията ми влизаха, освен работа с клиенти, също и наблюдение, поддръжка и администрация на една от най-големите мрежи в страната. Мрежите и мрежовата администрация са направленията в които искам да се развивам.

От Април 2007 година съм част от Ruse LUG. Това е група от ентусиасти занимаващи се с популяризирането на софтуер с отворен код и предимно Linux. Това е и основната операционна система на която работя в момента на личния си компютър. Събитията в чиято организация участвах с останалите от групата са фестивалите на отворения код OpenFest Русе 2007 и OpenFest Русе 2008, проведени в Русенския Университет.

На 21-ви Юни 2008г. с приятелите от Ruse LUG организирахме и конференция на тема Отворен Код, където освен съорганизатор, бях и лектор. Представих отвореният филм Big Buck Bunny. С тази конференция се прочухме и дори журналист написа статия за организацията в интернет страницата на Европейската Комисия.

В средата на Април 2009г. с бившия колега от Нетуоркс Теодор Хараламбиев създадохме бранд със името ST Systems, който за момента работи като подизпълнител на фирма Ен Би Ай Системи. Професионализма, опита и координацията ни позоволяват да предоставяме качествени услуги, с което явно ядосахме доста фирми. Други видяха нашите възможности и идеи и предпочетоха да работят с нас, вместо да се конкурираме. Именно от името на ST Systems започнах да пиша статии за нови технологии в Русенското Списание “Ю”. Първия брой с такава статия е от месец Юни 2009г. Разпространява се безплатно по любимите ви заведения.

Хобитата ми извън информационните технологии включват футбол, Формула 1, музика, филми и сериали (не сапунени), бира с приятели.