Премахване на Adobe Digital Editions DRM, за да четем книги на Kindle

June 24th, 2012 Публикувано в Ръководства, Софтуер, Хардуер

Вече почнаха да се появяват книжарници за електронни книги, така че Читанката не е единствения вариант. Mtel имат такава книжарница, Vivacom – също. Днес научих и за Библио.БГ. Като цяло предлаганото съдържание от всички тях е почти едно и също, малки са разликите. Поради причината, че не харесвам особено мобилни оператори (да не използвам по-силна дума), предпочетох да си пазарувам от Библио-то.

Във всяка от тези библиотеки закупените книги най-често са в ePub формат и имат Adobe Digital Editions DRM. Тоест могат да се четат само на устройства, които поддържат Digital Editions. Естествено Kindle не е сред тях, иначе щеше да е прекалено лесно, нали? Това е малко странно, при положение, че Библио.БГ продават Kindle устройства, но не всички книги могат да се четат на тях. Както и да е, аз смятам, че мога да правя каквото искам с купените от мен неща, включително да си чета книгите на Kindle. Хартиеното копие мога да дам на приятел, да го запаля или да го ползвам като тоалетна хартия – възможности много. Дигиталното, което е на почти същата цена мога само на компютър да чета. Сори, ама не на мене тия. Тези библиотеки са стъпка в правилната посока, но докато не ми дадат възможност да чета книгите на каквито искам устройства, ще използвам всякакви методи за постигане на целите си. Все пак съм я купил тая шибана книга, ще я чета както и където си искам!

За премахването на DRM защитата ще са ни необходими няколко инструмента:

  • Calibre – софтуер за управление на колекции от електронни книги, конвертиране между различни формати и т.н. Това е задължителен софтуер за всеки, който чете електронни книги. Сваляне
  • ActiveState’s Active Python – Въпреки, че нормална Python инсталация би свършила същата работа, ако не се занимавате с Python, по-добре е този вариант. Сваляне
  • PyCrypto – Python библиотека, която ще декриптира книгите. Сваляне
  • tools_5.1.zip – Комплект скриптове за премахване на DRM защита от книги. Това е цяла колекция, която ще помогне за всякакви DRM защити, не само Digital Editions при ePub. Сваляне

Преди да продължим, трябва да се уверим, че можем да четем книгата с Adobe Digital Editions за Windows. Ако софтуера е активиран за нашия акаунт и книгата се отваря за четене, можем да продължим. Иначе няма да успеем. Това не са инструкции за кракване на чужди книги. Ще трябва да се оправяте сами, ако нямате легално право да ги отваряте.

  1. Инсталираме Calibre, освен ако вече го нямаме на машината си.
  2. Инсталираме ActiveState’s Active Python 2.7.
  3. Инсталираме PyCrypto 2.3.
  4. Разархивираме tools_5.1.zip във временна директория. Вътре има множество инструменти, интересуват ни тези в \tools_v5.1\Other_Tools\Adobe_ePub_Tools папката. Отваряме я.
  5. Има два Python скрипта, които трябва да изпълним последователно. Хубавото в случая е, че трябва прост два пъти да кликнем на тях. Не е нужно да пишем нищо:
    1. ineptkey_v5.4.pyw – Този скрипт ще изкопира сертификата от Adobe Digital Editions софтуера. Той е необходим за декриптиране на книгата. Това ще създаде нов файл adeptkey.der.
    2. ineptepub_v5.6.pyw – Този скрипт ще свърши същинската работа. Трябва да му посочим пътя към сертификата adeptkey.der, оригиналния файл на книгата (обикновено са в %username%\Documents\My Digital Editions) и къде да запази новото копие без DRM.
  6. След като запишем ново копие без DRM на книгата, трябва да я добавим в Calibre библиотеката. Можем да щракнем два пъти на нея да се отвори четец с който да се уверим, че книгата е правилно декриптирана. Ако виждаме маймунки за символи, значи сме сбъркали някъде и трябва да повторим стъпка 5.
  7. Веднъж като книгата е в Calibre библиотеката, можем да я конвертираме. Kindle не чете ePub, така че трябва да я направим на .mobi. Може също и като чист текст, но в Mobi формат ще се запази форматирането и картинките в книгата.
  8. Веднъж конвертирана книгата, трябва да я експортираме и да я копираме в Kindle-а.

Това е, не беше сложно. Имайте предвид, че инструкциите по-горе не дават право да разпространяваме книгите с премахнат DRM. Това са инструкции само и единствено с цел да можем да четем легално купени от нас книги на легално купен от на Kindle. Всеки си носи собствената отговорност за злоупотреби.

  1. 22 отговора към “Премахване на Adobe Digital Editions DRM, за да четем книги на Kindle”

  2. От Наташа на Jul 3, 2012

    Трябва да се направи някаква кампания или нещо подобно за въвеждането на стандарти при тези скриптове. Стандарти, които да помогнат всичките файлове да бъдат четими от всички устройства, а не само по определени. Нещо като прословутата наредба, която каза, че всички мобилни телефони ще бъдат с едни и същи зарядни устройства.

  3. От Stylius на Jul 3, 2012

    Склонен съм да се съглася. Както има единен формат за музика (MP3), за видео (H.264, независимо от контейнера), така и за книгите ще е добре да има единен формат, без DRM, който да се поддържа от всички устройства – компютри, електронни книги, смартфони, таблети и прочее.

  4. От peter на Aug 31, 2012

    Подкарването на Calibre на Windows с плъгините е голям гъзобрък.

  5. От Stela на Jan 26, 2014

    Благодаря за инструкциите! Дано проработят наистина, защото съм бясна, че дадох 11 лв за книга и не мога да си я чета на киндъла 🙁

    Понеже виждам, че това е от 2012г, дали има вече по-лесен начин за справяне с казуса?
    Благодаря предварително!

  6. От stylius на Jan 26, 2014

    За съжаление Kindle устройствата и Adobe Digital Editions формата, в който се продават е-книгите продължават да бъдат несъвместими. В момента има едно приложение, в което авторите казват, че махат Adobe Digital Edtitions DRM: ePUBee. След като се извлече книгата без DRM, формата пак трябва да се конвертира към TXT или MOBI, за да се отвори в Kindle, а за това пак трябва да се ползва Calibre.

    Опитай с това приложение ePUBee, но ако не сработи, ще трябва да минеш по цялата процедура описана в статията.

    Успех и не позволявай на тези защити да те спрат да четеш законно купените от теб книги. 🙂

  7. От Stela на Jan 26, 2014

    Благодаря!
    Не е чак толкова сложно, за да ме спре да чета и да купувам книги 😉
    Утре ще пробвам от компа, на който си свалих книгата и ако се загубя нещо, ще си позволя пак да питам 😉
    Лека и благодаря,
    Стела

  8. От Stela на Jan 27, 2014

    Здрасти, Stylius,

    Направих всичко описано по-горе, но ми дава греша в тази част:
    “ineptepub_v5.6.pyw – Този скрипт ще свърши същинската работа. Трябва да му посочим пътя към сертификата adeptkey.der, оригиналния файл на книгата (обикновено са в %username%\Documents\My Digital Editions) и къде да запази новото копие без DRM.”
    Грешката е error: problem decrypting session key.
    Някава идея защо така става?
    Благодаря много,
    Стела

  9. От Stela на Jan 27, 2014

    Тази програма ePUBee също не става, защото е платена 🙁

  10. От stylius на Jan 28, 2014

    Тази грешка значи, че ineptepub_v5.6.pyw не може да открие сертификата, с който да декриптира книгата. Трябва да се увериш, че там където са тези скриптове се е появил трети файл с името adeptkey.der.

    Ако файла adeptkey.der липсва, трябва да стартираш отново първия скрипт ineptkey_v5.4.pyw, който да го вземе от Adobe Digital Editions софтуера.

  11. От Stela на Jan 28, 2014

    Ами не, не липсва, има си го, слагам си пътеката до него 🙁

  12. От Stela на Jan 30, 2014

    Аз пробвах цялата процедура на друг комп и отново ми дава същата грешка 🙁 Явно със сертификата има някакъв проблем, може би вече е стар 🙁
    Някой да е махал DRM скоро?
    Благодаря предварително,
    Стела

  13. От Plamen Kolev на Mar 28, 2014

    Всичко работи както е описано>
    1 ineptkey_v5.4.pyw създава adeptkey.der в същата папка където сте го стартирали .
    2 ineptepub_v5.6.pyw автоматично зарежда този файл adeptkey.der .Следва да заредите в прозореца Input file .
    3 Запосваме output file с име на книгата където желаем .Записаният файл е без защита .
    4 Добавяме в Calibre и качваме в четеца .

    За нужда от помощ пишете на johall21@gmail.com .
    Благодаря на автора !

  14. От stylius на Apr 1, 2014

    Само да добавя развръзката на проблема на Стела по-горе. Наскоро Adobe пуснаха нова версия на Adobe Digital Editions 3.0. Ако активирате книгата си с версия 3, горния метод няма да сработи, заради сменения алгоритъм.

    За да нямате проблеми, премахнете Adobe Digital Editions 3.0 и си инсталирайте 2.0 от тук: https://www.adobe.com/support/digitaleditions/downloads.html

    В случай, че вече сте активирали книгата си с версия 3 и не ви позволява да я пуснете в по-старата версия на Digital Editions, моля свържете се с книжарницата, от която е купена книгата.

  15. От vilitza на Sep 25, 2014

    Нека силата да бъде с теб, stylius! 🙂
    Вкарах се в приключение днес с един pdf от Сиела. Цял ден ровя за решение, добре, че попаднах на твоя блог!

  16. От Гого на Jan 4, 2015

    Евала, човече! Да илядиш.

  17. От monoseis taratson на Apr 16, 2015

    Търсех информация за този дълъг. Благодаря!

Коментарите са забранени.