Ключа към успеха!

November 30th, 2010 Публикувано в Откровено

Отдавна не бях писал, така че ето малко размисли на глас пръкнали се от болната ми глава. Гледам напоследък доста се набляга на позитивното за сметка на негативното. Сякаш намалява хейтването в Интернет. Щом дори аз почти не хейтя в блога, правете си сметката. Да не би да се променя манталитета на Българина? Но както и да е, това е тема на други размисли.

Сега смятам да разсъждавам над идеята, че ранното ставане е ключ към успеха. Видях няколко публикации в тази насока тези дни и смея да кажа, че не съм съгласен. Първо ранното ставане е приложимо само за хора с нормирано работно време. За работещите на смени това е невъзможно, а такива хора не са за изхвърляне. Освен това ранното ставане е много лесно нещо – стига да си лягаш рано. Но за да си лягаш рано, трябва да се откажеш от вечерните и нощните забавления в името на ранното ставане. Отказването от този тип начин на живот оставя само едно в главите на хората – работата.

От тук следва, че ключа към успеха не е ранното ставане – то е просто едно от условията. Успелите хора са работохолици. Да де, ама не всички работохолици са успели – така че не е и това. В крайна сметка какво излиза – ставаш рано, ама заради тоя дето духа, като в същото време се лишаваш от малкото забавни неща в тоя живот.

И все пак не казвам, че трябва постоянно да се успива човек. От много спане боли глава (буквално – тука говори личния ми опит). Така че ако работата ви не го изисква, спете докато се наспите – не се насилвайте да ставате рано или да спите до късно.

“Е, хубаво де, тогава къде е ключа към успеха?” Ами от къде да знам аз, още не съм преуспял в живота. Смятам, че първата ми стъпка е успешна – намерил съм си работа, която обичам и така не ми се налага да работя. В същото време си имам достатъчно време да се наспивам и да се забавлявам. Друго за сега не ми трябва. Може би моята дефиниция за “успял” е малко по-различна, но мен си ме устройва така.

  1. 1 отговор към “Ключа към успеха!”

  2. От Пламен Хараламбиев на Nov 30, 2010

    Успехът е много субективно понятие. Той е строго обвързан с целите на човек и за всеки се измерва по различен начин. За един успехът може да бъде да си намери хубава и сигурна работа, за друг – да има щастлив и хармоничен брак, за трети – да постигне някакви спортни успехи. Колкото хора помолиш да ти дефинират успеха, толкова различни дефиниции ще получиш. За постигането на всеки успех са необходими различни умения и компетенции. Все пак основните са следните:
    1. Разберете какво искате да правите, какво Ви доставя удоволствие и Ви кара да се чувствате щастливи;
    2. Определете какво е необходимо да направите, за да постигнете успех в тази област. Прочетете как други са постигнали подобни успехи, поучете се от тях;
    3. Съставете си план за действие;
    4. Ако има неща, които трябва да бъдат направени, а не са във Ваша власт или компетенции, потърсете хора, които могат да Ви помогнат;
    5. Изпълнете плана си с упоритост и постоянство.

    В твоя случай за работата – също имаш няколко възможности:
    1. Да избереш пътя на корпоративното израстване (както си направил);
    2. Да бъдеш предприемач.

    Всеки избор си има предимства и недостатъци. Просто трябва да си наясно какво искаш и тогава да направиш най-правилният избор. Разбира се това не означава, че в последствие не можеш да промениш избора си и да постигнеш различни цели!

Коментарите са забранени.