Windows Live Mail и Writer

July 5th, 2008 Публикувано в Ръководства, Софтуер

Това, че ми се налага по-голямата част от времето си да прекарвам под Windows, не означава, че трябва това да е мъчение за мен. За това ползвам доста програмки, които улесняват живота. Наскоро реших да тествам Windows Live Mail, понеже Windows Mail-а, вграден във Vista започна да ме дразни. С какво ли, ами тромав е като за начало. Отначало си работи нормално, но като се посъберат малко повечко писма и почва яко да тлачи. А мейла е една от основните форми на комуникация в днешно време, а и в офиса я ползваме постоянно. Друга миниатюрна липса – не може да се минимизира в трея. Или трябва да спирам мейл програмата, когато не я ползвам, или трябва да я търпя да ми претрупва таскбара. Адски е досадно това. Известно време ползвах Outlook 2007, който е част от пакета Microsoft Office 2007, но и той е един голям тлъст мамут. Вярно, адски много функции има, но навярно никога няма да използвам и минимален процент от тях. Минимизира се в трея, но пък и товари машината излишно. Пробвал съм и с Thunderbird, но така и не свикнах да работя с него. Не знам защо, по принцип съм голям фен на Mozilla, но не и на Thunderbird. За това се реших да тествам новия Windows Live Mail на Microsoft. Буквално се влюбих от пръв поглед – пъргав, с интуитивен интерфейс и най-вече се минимизира в трея. Какво повече да иска човек от мейл клиента си.

Самата инсталация на Windows Live Mail предлага да се инсталират и други продукти, част от Windows Live инициативата на Microsoft. Повечето са обвързани с Live.com услугите, които аз не ползвам, така че не ми трябват другите утилитита. Все пак си инсталирах Windows Live Writer – софтуер за списване на блогове. Доста се учудих как си анализира блога ми и не само откри, че съм с WordPress, но и ме посрещна прозорец със същото оформление като на сайта. В момента на писане виждам как ще изглежда статията когато се публикува, дори ползва набора стилове от темплейта на блога. Адски е удобно, няма вече боричкане с тагове, за да си оформя постовете, всичко си е като в софтуер за обработка на документи. На всичко отгоре има възможност да се добавят тагове, ключови думи и категории. Така като гледам скоро няма да влизам в административния панел на WordPress, освен ако не се наложи да променям някой плъгин. Ако блогвате под Windows, горещо Ви препоръчвам тази програмка.

Повече за Windows Live продуктите можете да откриете на адрес: https://download.live.com/, самите Windows Live Mail и Writer можете да свалите с интегрирания инсталатор на английски, или само Mail и на български език.

Коментарите са забранени.