Кой, кога, къде, защо?

February 6th, 2010 Публикувано в Разни

Кой е изобретил дизеловия двигател с вътрешно горене? Кога е изтрелян първия комуникационен спътник? Къде се намира Атлантида? Защо подяволите ми се въртят такива въпроси из главата?

Е, не само на мен. Всъщност любопитството и стремежа към знания и открития ни различават от останалите животни. Не е възможно да бъдат зададени всички въпроси от един човек, нито пък да бъдат научени всички отговори, за това пък има моменти в които не ни интересуват всички, а само една конкретна информация! Къде да я научим? Понеже съм модерен човек и прекарвам доста време в Web, бих искал да има един (или няколко) сайта, в които просто да питам въпрос и да ми отговорят. Не като в някой форум като питам нещо, след това всички да пишат коментар колко съм тъп, а просто да ми дадат отговор или да ме насочат къде мога да го намеря.

Да, има Google, който знае всичко. Само че е учудващо колко малко хора знаят как да го ползват. Просто хората не осъзнават, че Google не е в техните глави и не знае те за какво си мислят и ако не зададат критерия си за търсене както трябва, няма и да получиш необходимата информация. Google не мисли, той просто показва връзки към страници съдържащи думата или думите, които сте написали. Той не прави логически връзки и не разбира от синоними, ирония и т.н.

За това има не един или два сайта, които ти дават възможност да си зададеш въпроса така, както би го задал на жив човек срещу тебе. И действително живи хора ще влязат, ще прочетат въпроса, ще го осмислят и ще дадат някакъв отговор. Може би не правилния, може би не такъв, който ще ви помогне, но ще е реален и смислен отговор, а не някакъв текст съдържащ дадената дума. Сигурно най-популярното такова място е Yahoo Answers, проблема е, че той е на английски. Много хора не знаят този език или вдяват по някоя дума, но не разбират всичко. И предвид развитието на Българския Web, има нужда от такова място на Български език, в който влизат хора със сходен бит и интереси, разбиращи вас, не просто въпроса. И има, сайта е https://www.answersbg.com. Хората там постоянно питат и им се отговаря, както за компютърни въпроси, така и свързани с бита. Има всякакви въпроси, от статистически, през екзистенциални и се стига дори до шеговити. Дори аз съм задавал въпроси там, единия от които е къде да си намеря изгодно зимни гуми за Volvo-то. И да, научих от къде, за разлика от Google, който не даде задоволителни резултати по търсене за “зимни гуми в Русе”.

Естествено, ако знаете повече и се питате по-малко, можете да помогнете, като отговаряте на въпросите на другите. Хем ще се изтъкнете и ще натрупате имидж, хем ще си вдигнете самочувствието, особено ако гласуват, че вашия отговор е най-добър. С времето хората ще знаят кой сте, какво знаете и ще ви се доверяват много повече. Каква по-добра стъпка към себеусъвършенстването? Всъщност се чудя още какво дирите в блога ми, а не сте отворили https://www.answersbg.com!

Коментарите са забранени.