Електромобили

December 10th, 2009 Публикувано в Автомобили

В условията на световна финансова криза и намалената покупателната способност на хората накара автопроизводителите да потърсят други начини да привличат клиенти. В момента всеки разработва т.нар. “зелени” автомобили – не става дума за автомобилите със хибридно задвижване, а за чисто електрически автомобили. При тях имаме нулево количество вредни емисии и електроенергията е доста по-евтина от петролните продукти. Естествено има и недостатъци – капацитета на батериите не позволява изминаването на големи разстояния – до момента максимално електромобилите изминават до към 200 километра с едно зареждане. Също така за разлика от течното гориво, електрическото зареждане става значително по-бавно. Но в крайна сметка за градско ползване електромобилите звучат като доста добър избор.

GM EV1

Това не е първия опит за лансиране на превозни средства с подобен вид задвижване. През 90-те години на миналия век General Motors създаде GM EV1 – електромобил, който пуснаха на лизинг, но не продадоха на никой. Така собственик си остана GM и през 1999г си прибра всички автомобили и ги унищожи. Какви са мотивите за това не се знае. Теориите на конспирацията посочват, че това се е случило под натиска на петролните магнати, чиито бизнес ще бъде застрашен от подобен вид превоз. В действителност EV1 събра доста голяма база фенове и дори след изтеглянето на автомобилите се намериха ентусиасти, които да превърнат собствените си автомобили в електрически. Нещо повече, в Австралия и Нова Зеландия има дори карта, посочваща къде има собственоръчно направени електромобили. Един от ентусиастите е документирал на видео процеса на превръщане в електромобил. Това е проекта Kiwi EV.

Chevrolet Volt

Този Декември на Автомобилното Изложение в LA бяха показани няколко електромобила, най-привлекателните сред които са Chevrolet Volt и Nissan Leaf. Общото между тях – и двете ще могат да се закупят по някое време през 2011г. Различното – уви ще са с различни начини на зареждане. Не можете просто да ръгнете щепсел-а на автомобила в контакта и да очаквате да се зареди. Ще има специални “електростанции”, като за да са успешни продажбите трябва да са на кратки разстояния помежду им, което значи, че трябва да са мноооого на брой. Лошото в случая е, че най-вероятно градовете ще се задръстят с такива места за различните производители, тъй като няма стандарт за накрайниците на зареждащите “колонки”, нито за волтажа и ампеража на подаваната електроенергия. Има такъв проблем с мобилните телефони, не можете да зареждате Nokia със зарядно за Samsung, разликата е, че телефоните си идват със зарядните, а автомобилите – не! Ще видим как ще се развият нещата, време до 2011г има, но сега е момента в който автопроизводителите трябва да седнат и да обсъдят общ стандарт за зареждащите механизми, за да не ограничават клиентите си.

Nissan Leaf

Междувременно докато всички се стремят да стават “зелени”, аз отново съм черен с моето Volvo, гълтащо 15л/100км. Прибрах си го от сервиза, не му личи, че е било удряно. За сега ще продължавам да пълня гушите на петролните магнати, докато не се измисли по-нормално решение за електромобилите.

  1. 6 отговора към “Електромобили”

  2. От Красимир Стоянов на Sep 24, 2010

    “Не можете просто да ръгнете щепсел-а на автомобила в контакта и да очаквате да се зареди.”

    Така ли? Някои не са се подготвили добре, пък пишат статии.

  3. От Stylius на Sep 24, 2010

    Под щепсел имах предвид стандартните за 220V. Всяка марка пуска свой накрайник за зареждане и своя собствена идея какъв волтаж и ампераж трябва за да се заредят клетките.

  4. От Иван на Dec 6, 2011

    Тия автомобили кризата ги удари супер много. Две години са минали от статията и нищо не се чува откъм тях. Явно са замразили проектите за по-добри времена или петролната мафия си върши добре работата.

  5. От Stylius на Dec 6, 2011

    Здравей Иван,

    не мога да се съглася с мнението ти. За две години доста фирми направиха стъпки към тази насока. Появи се Tesla Model S. У нас вече могат да се купят Peugeot iOn и Citroen C-Zero, а може би и други. В София има проект за ниски данъци за електромобилите, безплатно паркиране навсякъде и проекти за електрически колонки за такива превозни средства. Това е индрустрия, която бавно, но постоянно се развива. Все пак първите автомобили с бензинови или дизелови двигатели датират от повече от 100 години, доста време им трябваше да стигнат днешното ниво.

  6. От Иван на Dec 29, 2011

    И това е вярно, но е вярно и че очаквания бум не се състоя, но наистина се правят първи крачки.

  7. От Богомил Георгиев на Apr 1, 2012

    Сега с тия горива, с които ни мачкат електромобилите са супер изгодно нещо. Особено както се очаква бензинът да мине трите лева ако Щатите нападнат Иран.

Коментарите са забранени.