Конференция Startup 2009

November 25th, 2009 Публикувано в Евала!

Провежда се за 3-та поредна година и най-накрая успях и аз да я посетя. И си струваше определено. Това е конференция за предприемачество, на която се събират млади хора със свободен дух, желаещи нещо повече от идеите и уменията си. Идеята на конференцията е да обясни как и защо да се започне някакъв бизнес, какви са препъникамъните и най-вече да срещне хора, да се осъществи контакт със съмишленици, инвеститори и въобще всякакви други контакти.

Събитието се проведе на 21-ви и 22-ри Ноември в УАСГ, София. Първите лекции бяха на хора успели в бизнеса, които даваха съвети как и ние да го постигнем. След това последва Speed Networking, всички излязохме в коридора и след сигнал от свирка трябваше да се обърнем към някого и да се запознаем с него, да разкажем с какво се занимаваме и да научим тяхната история. Интервалът между сигналите беше 5 минути, като при следващото свиркане трябваше да се обърнем към друг и по същия начин. Отначало си бяхме само петимата русенци, щото не сме много общителни тук, но към края се поочупихме и се заговорихме с останалите. Доста интересни хора с интересни идеи има, а ние дори не подозираме за тях. В крайна сметка осъществихме някакви контакти, които иначе едва ли бихме направили.

Последваха още няколко интересни лекции, но едва ли ще имам голяма полза от тях. Но не с това само може да се запомни първия ден от конференцията. Последва сесия наречена Elevator Pitch. 20 човека, всеки има по 3 минути и право на 4 слайда, с които да обясни с какво се занимава, с какво е по-добър от останалите, и най-вече от какво има нужда, за да продължи да развива бизнеса си. Естествено не всичко опира до инвестиции, някои дойдоха просто за да намерят съмишленици, с които да карат байковете си. Определено това беше може би най-интересната част от цялата конференция. И не защото Русенци изведохме наш представите. Дануте Николова разказа за бизнеса си с вакумно формоване на пластмасови изделия. Освен нея имаше доста други интересни идеи.

Втория ден започна с пича и мадамите от Rockacoca, на които им хрумнала адски яката идея да P.I.M.P.-ват обувки и други разни дрехи от кожа. Естествено цената няма да е като на нормални обувки, но пък колко хора ще могат да се похвалят с яки кецове? Последваха примери за успешни и после и за провалени проекти. По-интересното беше това, кое е довело до провала и кое са научили хората. Към края имаше и информация за начините за финансиране чрез инвестиционни фондове, бизнес ангели, кредитиране и т.н.

Като цяло конференцията беше много интересна, но щеше да е прахосване на пари и време, ако не беше полезна. Точно тук Startup 2009 дърпа най-много напред. За разлика от предните, където са разказвали как да регистрираш фирма и други подобни бюрокращини, сега се наблегна на опита, на практиките и на съветите. Да, полезна беше, дори успях да разбера къде с Теодор сбъркахме относно ST Systems. И да, за два дни се запознах с повече хора отколкото за последните няколко месеца в Русе. Браво на организатора Вальо и да продължава в същия дух.

Скоро се очаква да се качат записите от лекциите, така че ако сте ги пропуснали, гледайте ги. Междувременно ето малко снимки от мен и от организаторите.

  1. 1 отговор към “Конференция Startup 2009”

  2. От Калоян К. Цветков на Nov 25, 2009

    Браво! Имаше някакви приказки за StartUP конференции и в други градове 😉

Коментарите са забранени.