Приключи OpenFest Русе 2009

November 2nd, 2009 Публикувано в Евала!

Ето, че свърши OpenFest Русе 2009. За пета поредна година се събрахме фенове на свободния софтуер и си направихме празник от това. Освен това феста беше сякаш най-добре организирания до сега. Поне такъв е отзвука.

Какво беше различното тази година? Доста неща. Първо събитието беше два дена по примера на OpenFest-a в София. Това беше идея като за 5-тия юбилеен път, но като нищо ще го правим по 2 дни и занапред. Освен това пропагандата беше желязна. Анонси за феста имаше на адски много и авторитетни сайтове и блогове. И преди сме получавали подкрепа онлайн, но не толкова колкото за този фест. Също така и печатните медии доста помогнаха. Но най-отличаващото се от предишните години беше връчването на грамотата на Минчо Спасов за приноса му към свободата в Интернет.

Грамота за Минчо Спасов

За разлика от другите години, тази се изявих и като лектор. Изнесох две лекции, донякъде се справих, донякъде – не. В крайна сметка постигнах целта си да предизвикам дискусията. А и не само аз. Това е първата година в която публиката се включва активно и то не само с по един-два въпроса.

Ето ги и презентациите ми, публикувани са и на страницата на OpenFest-а. Първата е Why Linux Sux? Тази лекция беше не с цел да отдръпне хората от Linux, а да посочи проблемите, които пречат на свободната OS да получи популярността сред обикновените хора. Разбира се имаше и хора, които не бяха съгласни и точно това ги накара да се включат в обсъждането.

Втората презентация обяснява какъв тип софтуер ползват във фирмите за оптимизиране на работните процеси. Обяснени са ERP системите и CRM системите и как може да се базират на отворени решения. Също съм посочил примери за подобен вид софтуер, но поради спецификата на всяко едно предприятие и различната логика на работния процес не мога да препоръчам конкретно решение, както примерно за офис пакет е OpenOffice. Това зависи от дълъг процес на анализ и планиране. Но света на свободния софтуер може да помогне и го прави успешно в световен мащаб.

И така сега остана да обработим видео записите и да ги качим на сайта на OpenFest Русе и можем окончателно да приключим с изданието за 2009-та година.

  1. 1 отговор към “Приключи OpenFest Русе 2009”

  2. От Калоян К. Цветков на Nov 3, 2009

    Аз присъствах само на една лекция, и това беше “Why Linux Sux? (за десктоп)” — и мога да ти кажа, че се справи много добре: целта беше да се получи дискусия, и точно това стана 😉

Коментарите са забранени.