Измамата с Chrome OS

September 28th, 2009 Публикувано в Разни

Преди няколко дни се появи уж предварителна версия на очакваната от Google Chrome OS. Естествено всичко живо се втурна да тества, за съжаление без мен. Нямах време, иначе желание не липсваше.

Всъщност се оказва, че няма никаква предварителна версия! Някой зевзек е хванал Suse Studio и му е добавил пакета с бетата Google Chrome за Linux. Човека дори не си е поиграл да персонализира малко дистрибуцията и да скрие иконките на Suse. Хората в момента си мислят, че е толкова ранна версията, че Google просто още не са се хванали да я изчистват от чуждите неща – как ли пък не!

Първо, всички знаят, че Google се кефят повече на Ubuntu и производните. Нищо лично срещу Novel. Така че ако google няма да почват отначало в разработката на Chrome OS, а ще се базират на нещо, то със сигурност тази база ще е различнa от Suse!

Второ, страницата е с домейн google.com, само че никой не обръща внимание на поддомейна „sites“. Това е мястото, в което Google предоставя възможност на всеки да си направи собствена уеб страница. Ако Google публикуват нещо, то ще е в собствена папка на основния домейн, примерно www.google.com/chromeos.

Трето, може би най-важното – никой не забеляза текста с малкия шрифт във футъра на страницата за теглене: “Chrome OS is not related to Google. Service provided by Suse Studio. See the license.”! Ми те хората са си го написали, ама няма кой да чете. Освен Петър Николов, който ме светна и мен.

Май по-добре стана, че нямах време този уикенд да тествам, вероятно щях и аз да стана част от една световна конспирация с цел събаряне на Google… или може би просто някой търси своите 15 минути слава, но не може да ги постигне сам и за това се представя под името на известна марка.

  1. 3 отговора към “Измамата с Chrome OS”

  2. От Peter на Sep 28, 2009

    И аз се зачудих. Затова се зачетох много внимателно. Ама МНОГО!

    Ето ти и още един сайт на същите герои:
    https://getchrome.eu/

  3. От Domsdey на Sep 28, 2009

    Знаех си!
    Мислех да пиша в блога за релийза, обаче се усъмних щом не видях на нито едно официално място(блоговете на гугъл, хоум пейджа, etc) информация, за пускането.

  4. От zico на Sep 28, 2009

    Въх Стайлиус. Мислех днес да я тествам на ВМ, ама не ми остана време. И по-добре 🙂

Коментарите са забранени.