От Excel към MediaWiki

September 16th, 2009 Публикувано в Мрежата, Софтуер

Помните ли как се конвертираше от Word към Wiki езика? Сега ми се наложи да потърся начин и за Excel към Wiki. И намерих такъв, за това ще го споделя и него, за да ви е по-лесно, ако някой ден ви се наложи.

Това пак е макрос, който се изпълнява от офис приложението. Този път няма линк за сваляне, а линк със съдържанието на макроса. Копирате го и го запазвате като файл с разширение “.BAS”. За улеснение съм го направил вместо вас и можете директно да свалите макроса от моя блог. След това има няколко условия за Excel таблицата, която искате да импортирате в Wiki:

  1. трябва да започва задължително от A1, дори това поле да е някакво заглавие. То просто трябва да е част от таблицата, защото от там започва да обхожда макроса.
  2. трябва всички полета, без значение с какво съдържание са да се форматират в текст! Не цифри, не дати, не валути, а текст! Това е задължително, освен ако не искате да виждате маймунки на мястото на ценните цифрови данни.
  3. трябва да е съхранен файла някъде, дори да сте правили промени, които не са съхранени. Няма да работи ако стартирате нова таблица в Excel и не я съхраните, а просто опитате да я експортнете.

След като знаете това, пуснете макроса да си свърши работата. Ако не виждате никаква разлика, няма страшно, товане означава, че макроса не работи, напротив. Макроса прави нов файл там, където е съхранен Excel файла (за това е необходимо третото условие) с разширение “.wiki”. Отваряте този файл с текстов редактор и имате форматирана таблица в Wiki формат.

Само да добавя, че картинки, графики и т.н. ще трябва да ги обработвате ръчно, за това все още няма решение.

Коментарите са забранени.