От Word към MediaWiki

August 14th, 2009 Публикувано в Мрежата, Софтуер

Вчера ми се наложи да прехвърля малко информация от Microsoft Word формат в Wiki формат. Идеята е вътрешнофирмена документация, правилници и т.н. да се прехвърлят от списък с DOC файлове в доста по-удобно и лесно за търсене Wiki. Звучи като отлична идея, нали? Така е, до момента в който не започне реализацията. Причината е, че няма свестни конвертори. Открих един единствен, който върши работа донякъде, но след това пак трябва ръчна намеса. Всъщност конвертора работи, докато не се появи сложно дърво от списъци, номерирани и неномерирани. Тогава просто трябва сам да дооправям нещата ръчно. И все пак това ми спести доста работа, защото не се налага да правя всичко ръчно. За конвертиране използвах един макрос за Word, наречен Word2MediaWiki.

Има и други варианти, пак под формата на макроси, но те повече разваляха, отколкото правеха форматирането. Също така из интернет хората препоръчват да се използва функцията на Gmail за конвертиране на DOC към HTML и после онлайн конвертор от HTML към Wiki. Проблема на тоя вариант е, че тези конвертори оставят доста излишни HTML тагове в конвертирания вече Wiki синтаксис, което пречи на бъдеща обработка на текста.

И така, ако ви се наложи да прехвърляте от DOC към Wiki, моя съвет е да ползвате Word2MediaWiki и после да дооправяте несъответствията ръчно.

  1. 1 Обратни връзки

  2. Sep 16, 2009: Stylius.NET » Публикации » От Excel към MediaWiki

Коментарите са забранени.