iPod

January 11th, 2008 Публикувано в Забавление, Отмора, Софтуер, Хардуер
Ipod Nano

Да, и аз си взех “едно от тези”. Модела е Nano, 2-ро поколение. Има и трето, с поддръжка на видео, но не ми харесва модела, а и подържаните формати. Също и цената.

Говорейки за цена, наистина ударих джакпота. Вярно, устройството е втора употреба, но това не го прави по-малко качествено. Взех го за смешните 70лв, имайки предвид, че най-обикновените MP3 плеъри са поне 40-50лв, и то с по 512MB. Тук става въпрос за най-малкото Nano, което е 2GB. За качеството на звука мога да кажа само, че е върха. Ей, слушал съм всякакви MP3 телефони и дори от W серията на Sony Ericsson, но просто няма място за сравнение между качеството на звука на телефон и специализиран MP3 плеър. Като се има предвид, че iPod-ите са черешката на тортата сред MP3-ките, наистина и да искам, няма от какво да се оплача.

Едно нещо не успях да разбера – къде събраха батерията на това чудо? Дебелината му е 1/3 от средностатистически мобилен телефон, а издръжливостта по документи е около 24 часа слушане на музика. Не съм правил такъв маратон все още, но слушах около 6 часа, а показателя на батерията нямаше и намерение скоро да стигне до средата.

Интерфейса на iPod-а може да е объркващ от начало за тези, които не са го виждали преди. Причината е, че няма бутони за местене наляво, надясно, нагоре и надолу. Цялата навигацията става чрез “въртене” на обръча, около софт бутона. Въртене не е точната дума, защото тук става дума за леко докосване на корпуса на обръча. Просто се плъзга пръста по повърхността му, подобно на touchscreen-ите. Адски удобно, като му свикнете (отнема цяла една минута). Така няма нужда да вадя устройството от джоба на якето, ако искам да намаля или усиля звука на музиката. Всичко, което трябва да направя, е да си завъртя пръста в правилната посока, докосвайки обръча.

Разбира се, веднага след като се сдобих с това “нещо”, го натъпках с музика. И без това ми предстоеше излизане. Направих му боен тест още първия ден. После продължих да експериментирам с него. За да се напълни с музика, трябва да се използва софтуер за синхонизация. Ако просто се копират песните в монтирания дял, те няма да се просвирват. Под Windows и MacOSX това е софтуера iTunes, който може да се свали безплатно от сайта на Apple. Да де. ама аз ползвам предимно Linux, а версия на iTunes за Linux няма. Това се оказа, че не е пречка, защото доста други Linux ентусиасти също имат такива устройства и са написали необходимия софтуер за това. Като начало, Rhythmbox поддържа качване на и преслушване от iPod. Отделно има GTKPod за цялостно управление, синхронизация, плейлисти и т.н. Въобще не се лишавам от нищо по настройките, въпреки, че съм на Linux.

Докато търсих софтуер за iPod-а под Linux, попаднах на това: iPodLinux. Проект посветен на инсталиране на Linux операционна система на iPod устройства. Преди да пристъпя към каквото и да е, разгледах из основи сайта и за съжаление видях следния надпис за моя модел: “Will probably never be supported due to encrypted firmware.” Наистина кофти, но хора с други модели биха били приятно изненадани от този проект.

  1. 4 отговора към “iPod”

  2. От sKru4 на Jan 13, 2008

    70лв? От къде?

  3. От admin на Jan 13, 2008

    Втора ръка е. Във форума на Networx-BG има категория Купувам/Продавам и там беше пусната офертата. Отначало му искаше човека 100лв, но понеже нямаше голям интерес, постепенно смъкна на 70лв. Иначе нови точно тоя модел струват около 210лв.

  4. От Красимир на Jan 16, 2008

    Цената е трепач. Честита придобивка! С кеф да го слушкаш 😉

  1. 1 Обратни връзки

  2. Jan 12, 2008: Първи впечатления от KDE4, не много добри... | Stylius.NET

Коментарите са забранени.