Конференцията – Ден 2-ри

April 27th, 2009 Публикувано в Забавление, Разни

Сутринта на втория ден от конференцията се срещнахме отново с Нико и Пламен и пихме по едно кафе в хотела преди старта на Web 2.0/3.0 потока, който започна с наградите Озон. Това са награди за най-добрите Web 2.0 проекти в България, като 9 от 10-те финалисти направиха кратка презентацийка на продукта си преди самото връчване на наградите. Пичовете от Svejo.net и Edno23.com се размениха и всеки представи “конкурентния” проект, което беше доста интересна идея. Друг проект, който ми се оказа доста интересен е скрийнкаст блога на Гатака. Това е блог с видео уроци за PHP и малко за SQL. От автора разбрах, че има идея да разшири гамата от езици за презентиране. Това, което отличава Гатака от другите видео уроци е високото качество на клиповете и достъпния език, също така и последователността на уроците. В повечето сайтове има един урок за еди-какво си, друг – за второ и нищо, което да ти помогне да започнеш от нулата и да разбереш езика, а само да въведеш една функционалност, която я ползваш, я – не.

За svejo.net и edno23 няма да говоря, достатъчно са известни и си ги знаете. Изненадата на наградите Озон беше проекта Client.bg, който има за цел да бъде посредник между доволни/недоволни клиенти и фирмите предоставящи услуги. Повече можете да разберете от самия сайт, който за разлика от другите подобни дава възможност и да похвалите някого, не само да го наплюете. Освен това от Client.bg ще потърсят дадената фирма и ще опитат да ги накарат да ви отговорят. Евала за идеята. На наградите Озон именно Client.bg грабна наградата на публиката – една каса бира, като представителя на услугата върна наградата, раздавайки бира на останалите в залата. В крайна сметка кой грабна наградите Озон (iPod Nano и Asus EeePC), можете да видите от следното клипче:


След награждаването беше обявена една леко шокираща новина: edno23 ще стане част от Blogtronix. Време беше този проект да започне да носи някакви приходи на авторите си, така че според мен тази комерсиализация е за добро. Стига да не затворят безплатната услуга edno23.com!

Последва представяне на Favit, една услуга, на която най-после успях да вдяна идеята. Всъщност във Favit има заложени доста отлични идеи, но ползваемостта на сайта в момента е малко кофти, дори за мен, като напреднал интернет потребител, какво остава за тези, които не разбират много. Както и да е, получихме уверение от авторите, че се работи по този показател и до около месец трябва да има някакво развитие. Дано е така, защото имам пълното желание да го ползвам, но някак си все още ми се намира по нещо, което да ме забави или спре.

Последва презентация на Bizz.bg, нова концепция за онлайн търговия, предлагаща софтуера като услуга, а не като файлове, които да си инсталирате на хостинга. Това е нещо което силно заинтригува Пламен и Нико за техните бъдещи планове, но аз все още нямам намерение да продавам нещо през Интернет. Въпреки това лекцията беше поучителна за тенденциите в онлайн комерса.

Огнян Младенов щеше да ни покаже как се чупи сайт за 3 минути, но това беше по-скоро грабващо заглавие, отколкото наистина да счупим нещо. Въпреки това няколко минути спестени за оптимизация на даден сайт се оказват доста лоша идея, като Оги даде идеи как да не се получава това.

Имаше представяне на IBM Mashup Center, но това беше по-скоро техническа лекция как може да се обединява информация от различни източници в един фийд, който после да се използва някъде… Едва ли скоро ще използвам такова нещо, но все пак е добре, че вече знам как става.

За финал имаше една лекция за бизнес модела на онлайн приложенията. Аз не съм по бизнес частта, а по-скоро по техническото изпълнение, но това не значи, че лекцията не беше интересна, напротив. Това беше един от лекторите, които знаеха как да предадат информацията си така, че и да не знаете какво говори, пак да му се изкефите.

С това приключи втория ден и самата конференция. Определено съжалявам за едно нещо само – че заради служебните си ангажименти по-рано този месец не успях да се запиша за участие по-рано и VIP местата бяха свършили. За следващия път ще имам едно на ум и определено нямам намерение да изпускам подобни конференции. Който не е дошъл е изпуснал много.

  1. 15 отговора към “Конференцията – Ден 2-ри”

  2. От Martin на Apr 28, 2009

    Здравей 🙂

    Радвам се, че с презентацията сме ти помогнали да разбереш повече за инструмента – favit.

    Работим над ползваемост, насочване на потребителите и улеснението им и скоро се надявам да ти стане доста по-комфортно.

  3. От Иван Пидов на Apr 28, 2009

    Няма да загубим edno23 като безплатна услуга 😉
    Нали обявиха, че ще бъде абсолютно отворено и безплатно 😉

  4. От stylius на Apr 28, 2009

    Всъщност вече започнах да му свиквам на Favit-а :). Иначе след презентацията с Пламен и Нико пообсъдихме идеите заложени зад този проект, определено сте си написало домашното. Сега и беловата да се появи, ще е нещо страшно!

  5. От Калоян Борисов на Apr 28, 2009

    Много полезен пост, предизвика ме да разгледам споменатите саитове по обстоино.
    Някой от тях наистина си засложават.

  6. От Любомир Петров на Apr 28, 2009

    При нас малко се объркаха плановете..имахме за идея да правим демо на системата още дори преди пускането на бетата… но.. дълга история – когато не върви, не върви.

    Радвам се, че лекцията ти е била полезна, въпреки че лично според мен беше доста под нивото под което искахме да я докараме, но ще си знаем за другия път 🙂

    Бтв, момчетата които споменаваш…те ли говориха с мен относно магазин които искат да пускат ?
    Ако са те, може би ще им е от полза да им дам скайпа ми, ако имат други въпроси, тук може да ме намерят почти 24/7:
    skype: cheaser-r0x (личния ми скайп)

    Благодаря отново за хубавите думи и ще се радвам да се видим на другата P2P конференция до година 🙂

    Поздрави,
    Любомир Петров

  7. От Калоян К. Цветков на Apr 29, 2009

    Евала за постовете… аз само един ден стоях, но още не съм намерил време да драсна два реда за конференцията 😉

  8. От Калоян К. Цветков на Apr 29, 2009

    Това за бизнес модела гледа ли го ? Аз днес прелистих презентацията, изглежда интересно.

  9. От Stylius на Apr 29, 2009

    Мда, присъствах на презентацията. Не е моята област, но пък лектора си беше зевзек и беше забавно.

  10. От Иван Пидов на Apr 29, 2009

    Последната лекция за бизнес модела беше най-добра от към представяне. Уникален лектор, определено грабна вниманието 😉

  11. От Marlow_bg на Apr 29, 2009

    Определено Favit.bg са поработили доста, от момента в които се регистрирах за първи път. Тогава беше доста объркано и неясно всичко. Сега вече придобива изглед и смисъл. Повечето неща са си намерили мястото. Много ми допадна и идеята за Бутона за интерактивно добавяне на съдържание, които си седи в лентата ми в Firefox и лесно и бързо адвам всичко наред 🙂
    Още веднъж успехи.

  12. От Marlow_bg на Apr 29, 2009

    Stylius, пропуснал си да споменеш проекта Printo.bg, които също участва в ОЗОН наградите. НА мен лично ми направи много добро впечатление – от самата идея до добрата реализация и начина по който се предлага на потребителите. Вярно, че не може да се мери с другите в надпреварата по брой посетители на сайта и тем подобно, но идеята си е яка.

  13. От stylius на Apr 29, 2009

    Мда, пропуснал съм. Ама нали за това ви взех с Нико, да ми напомняте 😀

  14. От Николай Николов на Apr 29, 2009

    Поздравления за favit.bg, наистина има подобрения от началната версия, която ме отказа след 1 час опит да навигирам из сайта.Любо, аз и Пламен (marlow_bg) сме тези, с които се запозна и проявиха интерес към проекта ти. Определено подкрепям и идеята на клиент.бг, но все пак си твърдя както и на конференцията, че може да има доста манипулации За и СРЕЩУ дадена фирма. Принто.бг ме очарова с идеята си, за съжаление нямат много клиенти, а са уникални! Може би малко им куца “бизнес модела” 🙂

  1. 2 Обратни връзки

  2. Apr 28, 2009: Конференцията - Ден 1-ви | Stylius.NET
  3. May 2, 2009: Web Gravity » P2P Конференция във Велико Търново

Коментарите са забранени.