Windows Uptime

November 22nd, 2008 Публикувано в Мизерии, Софтуер

Колкото и добре да се експлоатира един Windows, от време на време му трябва профилактичен рестарт. Факт! От около 2 седмици моя не е рестартиран. С лаптоп съм и като го разнасям не го спирам, а го оставям в състояние Sleep. Това спира тока на всички компоненти освен RAM паметта и при нужда се връщате обратно в работна среда за 2-3 секунди. По-бързо е от хибернирането, защото няма нужда състоянието на паметта да се възстановява от файл на харддиска.

И така две седмици с работещи приложения за работа, никое от които товарят процесор или RAM, с изключение на браузъра (който забива на няколко пъти в кофти Flash сайтове), но иначе работната среда си е налице. Дори в момента натовареността на процесора и паметта са доста ниски, въпреки, че не съм рестартирал от половин месец.

Това не означава, че няма проблеми. Например един път ми се наложи да рестартирам процеса Explorer.exe, защото ми беше заключил един файл, който исках да изтрия (беше няколко GB). Вярно, това се оправя с програмки като Unlocker, но не ми се инсталират всякакви простотии, които я ми се налижи да ползвам отново, я – не. Освен това в системната област (малките иконки на часовника) се е заклещила една иконка на антивирусната програма, уж, че сканира в момента, а няма такова нещо. И при опит да спра това псевдо-сканиране, няма никакъв ефект. Спиране на услугите и процесите на антивирусната програма не помогна. Просто си ми е забил system tray-а. Дори понякога не показва програми, които съм сигурен, че трябва да ги има.

В крайна сметка това всичкото ще се оправи с един рестарт на системата, но защо трябва да го правя. Дори писането на тази публикация отне повече време, от колкото щях да отделя за ребутване на Windows-а. Просто има неща, които дразнят, а може и без тях. В Linux например това би се оправило само с рестартиране на графичната среда (или т.нар. X-сървър). Но в Windows нямаме такова нещо. И въпреки, че Windows Server 2008 може да работи само на ниво кернел с текстова среда, без графична такава, то никой друг Windows не може. А и това едва ли би помогнало при него. Защо Microsoft крадат всякакви идеи за графичния интерфейс, само не и тези, които биха били удобни на потребителя? И които ги има при другите ОС отдавна. Та сега се чудя да тегля ли балтията на тази сесия или да издевателствам още малко над нея, за да видя колко ще издържи. Или колко аз ще издържа с тези малки, но адски дразнещи дефекти. И в крайна сметка реално ли е да се смята, че съм с две седмици uptime, като нормалното функциониране на системата е нарушено?

  1. 5 отговора към “Windows Uptime”

  2. От drJeckyll на Nov 24, 2008

    “В Linux например това би се оправило само с рестартиране на графичната среда (или т.нар. X-сървър). Но в Windows нямаме такова нещо.”

    sorry, ама рестарт на X си е толкова “болезнено” колкото рестарт на Windows …

    Няма начин да не се “краде” или по-точно взаимства … всеки го прави … дори Linux 🙂

    Но няма нужда да се задълбаваме, защото накрая споровете винаги свършват с Widnows SUX, Linux ROX 🙂

  3. От stylius на Nov 24, 2008

    НЕ е точно така. Рестарт на X-сървъра оправя проблеми със забила лента на задачите. Лично съм го проверявал. Gnome-а под Ubuntu честичко забиваше докато не си оправих драйвера за видеото и само рестарт на X-a оправяше нещата, които се виждат на екрана.

  4. От drJeckyll на Nov 24, 2008

    Имаш ли идея какво е X и какво е приложение?
    Щото лентата за задачи дето и викаш в Gnome се казва gnome-panel и спокойно можеш да си я трепеш когато си искаш с killall gnome-panel … ако имаш дерт с драйверите това вече няма нищо общо с приложението което ти прави проблем … иначе казано ако рестартнеш X, убиваш всички пуснати графични приложения и въобще мъката да рестартнеш X, си е точно толкова голяма колкото да рестартнеш Windows … времето за което ще се върне X-a вероятно е по-малко, но това по никакъв начин не може да оправдае факта, че ти *** мамата на всичко пуснато 🙂
    … и не всичко започва с Ubuntu и gdm 🙂

  5. От quintessence на Nov 24, 2008

    Заби ми browser-а , да си рестартирам ли X-а ?? 😀

  6. От stylius на Nov 24, 2008

    За забил браузър в конзолата напиши: sudo reboot! А когато ти е прецакан видео драйвера и след стартиране на fullscreen приложение ти омазва целия панел на гнома, който продължава да си работи, просто не се разбира нищо по него, тогава само рестарт на X-а е помагал. Докато не ъпдейтнах драйверите.

    Сега стига с глупостите. Не съм имал намерение да почвам пак Linux VS. Windows темата. Многократно съм се изказвал негативно за Linux и съм обяснявал надълго и на широко защо Vista е много по-добър Windows от XP и т.н. Обратното също е вярно, за Linux съм говорил и много добри неща, както и съм хранил Windows.

    Не в това е въпроса. Проблема в крайна сметка е, че в Windows-а я няма тая модулност, която я има в Linux. Ако я имаше, нямаше да се наложи да чакам да ми запазва всички настройки на профила, после да чакам кернела на Windows-а да зареди, после всичките услуги и най-накрая да ми се появи login екрана. В крайна сметка днес се наложи да рестартирам, защото компютъра заби зверски и чак батерията трябваше да вадя. След зареждането, всичко си е на мястото.

Коментарите са забранени.