Държавата се гаври с учениците

November 6th, 2008 Публикувано в Мизерии

Голям праз, не е нещо ново! Тя държавата се гаври с всички нас, че учениците ли да са ни проблема? Е, докато мислим така, няма да я оправим тая българия (малкото “б” не е случайно).

За какво иде реч – шефа на отдела ми има сестра, която е още ученичка, макар и последна година. Похвалила се тя, че взела стипендия и на въпроса колко е, отговорила с 21лв. Мамка му, 21лв са моя дневен разход, като не включвам неща, като бензин, ток, вода, телефон, такса вход (щото живея в апартамент) и разни други такси и сметки. 20-тина лева си ги знам, че ми трябват минимум в портфейла за да изкарам деня. Може и да не ги изхарча, ако примерно цял ден не изляза и се изхранвам със запасите в хладилника от предишен ден. Но не е въпроса в това колко харча аз, а колко вземат стипендиантите. 21лв са си гавра от всякъде.

20 лева

Аз лично никога не съм бил сред отличниците в училище и никога не съм получавал парична стимулация от държавата, но като гледам как стоят нещата, по-добре, че не съм. За това пък като МГ-ец (за непросветените това значи, че съм завършил Математическа Гимназия), реших да направя някои пресмятания. Например – Кафе с кола – 3лв, дюнер или хамбургер – 3лв, билетче за автобус в две посоки – 2лв. (плюс/минус 20ст., но да не издребняваме) и ето как за два-три дена стипендията я няма. Една проста сметка показва, че стипендията няма да стигне за пътуване с градския транспорт за повече от две седмици, ако се харчи само за това. Нещо повече, стипендията няма да стигне да се покрият дори учебниците за евентуална следваща учебна година (за по-малките стипендианти), като се има предвид, че учебник по биология е 20лв, учебник по история 18лв, а учебниците по чужд език стартират от 50. А за допълнителни материали, като сборници, алманаси и т.н. да не говорим.

Още един прост факт, сумата на стипендията не е мръднала от 1999г. Тогава е била последната промяна на стойността на стипендиите. За съжаление опитът ми да разбера предишната стойност се оказа безуспешен, тъй като в правителствения сайт няма информация за по-старите броеве на Държавен Вестник. Но да направим една друга съпоставка. През 1999г., минималната работна заплата в България е била 67лв. Тогава в ДВ е обнародвано решението на МС размера на стипендията да е 21лв, тоест 33% от минималната заплата. Девет години по-късно, през 2008г., минималната работна заплата е 220лв. Размера на стипендията все още е 21лв. Ако сега беше пак 33%, щеше да е около 70лв. И въпреки, че 70лв също са малко, но все пак това е стимул, а не основен източник на доходи за ученика. А какво всъщност става – в момента размера на стипендиите е дори под 10% от минималната работна заплата. Учениците са станали големи мизерници. И как после това хлапе да заляга над учебниците, като знае, че държавата му е приготвила за награда един среден пръст?

В случай, че се интересувате още по темата, Пламен Петков също е спретнал една статийка – “Още ли залъгват учениците?и Калоян Косев преди по-малко от седмица е разказал за перипетиите си докато стигне до тези заветни 21лв в статията “Заслужената” ученическа стипендия за отличен успех”.

  1. 1,353 отговора към “Държавата се гаври с учениците”

  2. От az на Nov 6, 2008

    Преди да стане 21лв. беше 18лв. Тогава наистина беше процент от минималната заплата.

  3. От kenkal на Nov 6, 2008

    Радвам се, че чета това. Аз също бях писала за стипендиите преди няколко дни, но то изчезна в небитието – някой го е изтрил.
    Но не това е важното.
    Стипендия за ВИСОК успех – 21 лева; социална стипендия (сиреч за сираци, полусираци и от социално слаби семейства) – 18 лева! Голяма помощ за млад човек, който вече започва да си поема по своя път в живота! Е, аз съм бясна от това положение. Отличникът като че ли е “възпитаван” от държавата, че не трябва да си вири много носа. А социално слабите – да си лежат на ухото, че държавата е длъжна да дава и то почти толков, колкото и на ония, дето инвестират в образованието си. А пък ако си и социално слаб и отличник – нямаш право на двете стипендии. Айде да не са две – да получаваш по-високата +1/2 от по-ниската… Ама не!
    Е, не е ли абсурдна ситуацията?

  4. От Марти на Nov 6, 2008

    Браво и за позицията и за изследването, което си направил!

  5. От стефан на Nov 6, 2008

    баси вярно ли не е мръднала – ужасТ
    през 2000 последно взимах стипендия и тогава пак беше смешна сума … но за 9 години да не я променят и с 1 стотинка….
    За какво образование да си говорим тогава, кви 5 лева (нови 21 )

  6. От Адриан на Nov 6, 2008

    Когато бях ученик (преди 6 години) стипендията пак си беше 21 лева.

  7. От Нези на Nov 6, 2008

    Значи,вярно е,че тия 21 лв с нищо не променят нещата,нито пък стигат за билети,или каквото и да било друго сериозно нещо.Но все,пак ти не учиш за тия пари,ти учиш за себе си и без тях,пак учиш.Те не са критерий,че се справяш с училището,нищо,че се дават за успех над 5.50.Не са никакъв стимул за учене,а и не би трябвало да са,всеки учи за себе си.Където има знание и наука не трябва да има стимул,най-малко парите да са такъв,пък бил той и минимален.Срамота е за тези които учат и имат отличен успех ,за да ги получават и да кажат накрая АЗ ЗА ТИЯ ПАРИ ЛИ УЧА?За пример:
    Кирил и Методий са измислили азбука за целия славянски народ,пък незнам дали са очаквали да им дават пари,Вие как мислите? А да не говориме за признание….!!!

  8. От dzver на Nov 6, 2008

    Не разбирам, защо трябва да ти плащат, за да учиш? Логиката сочи обратното, че трябва да плащаш, за да учиш.

  9. От stylius на Nov 6, 2008

    Както написах в самата публикация, издръжката на един ученик излиза много, много пъти повече от тази стипендия, тя не е основен доход на ученика. Тук не е важно колко се взема, а отношението на държавата към учещите. 21лв са си останали от миналия век и не са мръднали. Държавата буквално е заебала образованието. А иска задължително да се изкласи поне 12 клас.

  10. От ves на Nov 6, 2008

    Абе хора, по татово време имаше виц: Предложили на Тато да преразгледат заплащането на затворниците и учениците и той веднага казал “Да се вдигнат парите на затворниците 3 пъти” “Ама как така”-попитали всички, а той им отговорил: “Другари, ние ученици вече няма да ставаме…..”
    Нищо не се е променило в тази държава, колкото и да ми е тъжно.

  11. От Deila на Nov 6, 2008

    Човек, браво на теб!

    Радвам се, че чух(прочетох) нещо такова и даже от човек, който дори не е ученик. Чуваше се нещо за дигане на стипендията на 50 лева, какво ли стана? Малко много ме съмнява, че след като уж дигнаха заплатата на даскалите, имат пари да дигнат и стипендията.

    Имам само 1 забележка – учебниците не са чак толкова скъпи въртът се около 10 лева, а за езиците от 20 нагоре, зависи дали е само учебник и от издателството.

    Е все пак се надаявам докато завърша (догодина) да вдигнат стипендиите, защото пари си трябват, всичко поскъпна и така 🙂

  12. От kenkal на Nov 6, 2008

    Не се учи заради стипендия, обаче е хубаво като я има – да е съответна на реалността.
    И по тази логика излиза, че и студентите не трябва да взимат стипендии. Нещо не ми е ясно.

  13. От neli на Nov 6, 2008

    “Една проста сметка показва, че стипендията няма да стигне за пътуване с градския транспорт за повече от две седмици” – ако не се лъжа месечната ученическа карта за градски транспорт за всички линии е 17 лева/поне студентската е толкова/….другото което ми се струва странно е кафе и кола – 3 лева ?! не че няма и на такива цени, но е леко преувеличено…Въпреки това поздрав за темата, пък дано следващия път статията е по-точна..:)

  14. От BobX на Nov 6, 2008

    До Нези: Не съм съгласен за Кирил и Методий. Азбука и аз мога да измисля, че даже съм го направил ей така за равлечение, при това съм ученик от 6-ти клас. Що се отнася до успехът ми, той е 5,93 заради 5-ца по Физическо възпитание и спорт. (годишен за 5-ти клас). Пари и признание никой не ми е дал.

  15. От Plamen на Nov 6, 2008

    Преди време мои съученици се бореха да си повишат оценки, учеха извънредно за да могат да се класират за стипендия – защо не и да е стимул – какво лошо има от това. Хайде кажете вие в 9-ти клас какви СТИМУЛИ сте имали за образование – някакви Висши цели вероятно? Висшето е ОК да се плаща, но държавата трябва да удари рамо на средното и основното.

  16. От Ivetka на Nov 6, 2008

    Ами според мен това си е чиста подигравка-вярно е, че учиш за себе си а не за 20 лв., но въпреки това си е подигравка
    Пък и те и на учителите не им вдигнаха заплатите-само извъртяха нещата и пак са 300-400 лв
    В час на класа изразих недоволството си от сумата и господинът ми каза-а аз какво да кажа с мойта заплата?
    За образованието в България вече на никой не му дреме-умните излязоха в чужбина, а неграмотните останаха да работят по незаконните хотели и по кафетата
    Това е! 😡

  17. От Stefan на Nov 6, 2008

    EEEEEE…. Bg. e tova koito si sedi tam 6te si surba nadrobenoto!
    Dqdo mi i ba6ta mi po4inaha s nadejdite 4e 6te se opravqt ne6tata az nqma da pukna v 4akane i prazni nadejdi izbqgah predi 18 godini i nqmam takiva problemi !

  18. От Deila на Nov 6, 2008

    о моля ви, кой е казал, че не се учи за пари? толкова много ученици учат и се молят на даскалите да им пишат по високи оценки само и само да взимат стипедния, знаничта са на заден план, оценките на преден! това е положението

  19. От миро на Nov 7, 2008

    просто да сменят името. 21 лв са всичко друго , но не и “стипендия”

  20. От Нези на Nov 7, 2008

    До BobX:
    Като си си измислил собствена азбука,говори на нея,а не на българската.Защо говориш на българска азбука?И факта ,че си 6 -ти клас ми говори предостатъчно,колко още вода има да тече докато завършиш.Също така,че нямаш и пълно отличие за 6 -ти клас,още повече ме информира,че щом физическото ти е зле ОТСЕГА,незнам за по-нагоре.Така,че по-добре се засрами ,че си българин и тогава ми говори за Кирил и Методий!!!!!Или поне си говори на твойта азбука не петни българската с тия изказвания!!!

  21. От Нези на Nov 7, 2008

    Или като си я измислил СЕГА Я РАЗПРОСТРАНИ!!!

  22. От Мани на Nov 7, 2008

    Ужас, аз взимах стипендия 21лв – преди 10 години!

  23. От Теменужка Павлова на Nov 7, 2008

    Може ли някои да ми отговори от кои клас започва да се дават измъчените 21 лв стипендия и при какъв успех

  24. От отличничка на Nov 7, 2008

    През по-голямата част от гимназиалния курс съм взимала месечна стипендия в размер на 21 лева. По това време тези пари ми се струваха един приличен паричен поток към фонд “И аз съм човек”, при положение, че нашите ме издържаха напълно и не ми се налагаше да давам от тези пари за прозаични нужди.
    Според мен на учениците не бива да се предлагат парични стипендии за отличен успех. Напротив. Защо например на отличниците не се порадяват годишни абонаменти за някое научно списание или екскурзии с образователна цел, или други градивни занимания?
    Паричните стипендии правят децата бележкари, а не отличници.

  25. От PariOtNeta на Nov 7, 2008

    Абе всеки трябва да учи за себе си ,а не за стипендия!На времето докато учих в МПГ наистина беше голямата мания да ти дават кинти стипендия ,които аз лично приемах като BONUS щот ги даваха за няколко месеца наведнъж и си бяха доста пари за харчелък,а не да забогатееш от тях 😀 .

  26. От student v chujbina на Nov 7, 2008

    kato bqh u4enik (Zavur6ih minalata godina no ot 10 klas vsqka godina imah stipendiq i za dvata sroka) tezi pari ne mi idvaha zle, bqha mizerni razbira se osobeno 2007ma kato mi gi dadoha gi izhar4ih za 1 sedmica no v 10 klas gi har4eh malko po-malko i mi stigaha da se poglezq s ne6to drebno, sme6no e razbira se, kolko se investira v u4enika, idvam ot bedno semeistvo taka 4e tiq pari i tova koeto zarabotvah lqtoto bqha vajni ako iskah da izleznq nqkude ili da si kupq neshto po-prili4no, no opredeleno nqmashe da se razsurdq ako bqha malko pove4e, da kajem 40, idealno shteshe da bude osobeno 2004-ta kogato beshe malko po-evtino

  27. От stylius на Nov 7, 2008

    Oтличничкe, от една страна си права, от друга грешиш ужасно. Пари трябват за всичко в днешно време. Всичко е въпрос на пари, освен ако не ги имаш в излишък. Лошото е, че малко хора ги имат. От друга страна освен бележкари, има и истински отличници, които не заслужават подобно отношение. Има и ученици без един или дори без двама родители. И за тях ми кажи, че не им трябва паричен стимул, за това че учат здраво.

  28. От отличничка на Nov 7, 2008

    stylius, разбирам какво имаш предвид. Но съгласи се, че т.нар. от теб “истински отличници” би следвало да са, или поне да се стремят да бъдат, многостранно развити личности с богата обща култура. Такива хора не се създават от съответния инкубатор (всяко рандъм училище), а именно чрез допълнително четене и опознаване на материалната действителност. Едно е да прочетеш урока за релеф, климат, води, растителен и животински свят на Стара планина и съвсем друго да отидеш за 3 дни на туристически преход в Балкана и да влезеш в съприкосновение с всичко това. Защото ако училището има за цел да ти предаде определено количество информация под формата на “знания”, то тази цел се обезсмисля,ако след поредната контролна всичко “научено” се изразява само под формата на 6-ца в бележника.
    Човек не се изгражда като личност по задимени кафетата и чалготеки в петък вечер. А гореспоменатите са пълни с ученици, които явно имат възможност да си плащат сметките, независимо дали с парите на мама и тати или “изгаврените” 21 лв от държавата.
    За децата в неравностойно положение няма спор. Без съмнение те трябва да се ползват с определени преференции.

  29. От stylius на Nov 7, 2008

    Виж, никой не успорва това, че една учебна екскурзия би била добра идея. Напротив, подкрепям я. И аз навремето съм ходил на зелено училище и знам как освен, че е весело, е и полезно. Друг е въпроса тук. 21лв са нищо. Дори социално слаби семейства вече не могат да ги усетят тези пари. Общо взето отличниците не вземат нищо, но пък държавата после казва, че дава. Дава стипендии. Дава пенсии. Дава незнам още какво си. Дори тези пари да не отиват в джоба на учениците, те пак няма да стигат за такива мироприятия.

    Имаше един американски виц, малко расистки, но.. “Хвърли стотинка между двама евреи и ги гледай как се бият до смърт.” По същия начин се гаври и държавате с тези деца. След 5-6 години когато минималната работна заплата стане 500лв и лева се е обезценил от инфлацията, тези ученици пак ще си вземат 21лв. Да са им честити.

  30. От Албена на Nov 8, 2008

    Или да ги махнат, за да се учи не за пари, а за знаия или да ги направят като за “бели хора”. Срамота!

  31. От Спасимир на Nov 8, 2008

    Само се чака някой да им предложи да намалат стипендията!

  32. От Теменужка Павлова на Nov 9, 2008

    Хайде де,не знаели някои при какъв успех и от кога кои клас се дават тези жалки 21 лв.
    А ЩО СЕ ОТНАСЯ ДО ТОВА ЧЕ СА МАЛКО,АМИ ТО КОЕ Е МНОГО-ПАРНОТО ,ТОКА ,ВОДАТА ,ЦЕНИТЕ НА СТОКИТЕ И НАЙ-ВАЖНО ЗАПЛАТИТЕ НА ДЕПУТАТИТЕ.
    тЕ ИМАТ УВЕЛИЧЕНИЕ 29% МАЛКО Е,НО ТЕХНИТЕ ЗАПЛАТИ СА 3-4 ХИЛ. ЛЕВА И ТОВА УВЕЛИЧЕНИЕ ЩЕ РЕЧЕ ОКОЛО 1000 ЛВ,А НЕ КАТО НА ПЕНСИОНЕРИТЕ 1-2 ЛЕВА.На такъв народ такъв живот се пада.За някои 21 лв са НИЩО,но за някои не е така.

  33. От LordDoskias на Nov 9, 2008

    Съдейки по съучениците си стипендията никога не е била на първо място или изобщо не се причислява към графа “стимул” – това са просто няк’ви пари, дето идват от нищото. Така че, смешно е да се говори, че изобщо са стимул, било то и мизерен. А и в училище забелязвам една много неприятна тенденция – зариват ни с някакви числа, факти, имена, в следствие на което ученето се свежда до това да назубриш к’вото са ти казали, защото даскалката това и очаква, а креативността на 0. И на практика КПД-то излиза отрицателно – хем учиш някакви глупости, хем ги забравяш след като те изпитат, не остават трайни знания, а и да останат не ти помагат за нищо. Изобщо училището трябва да кара учениците да мислят, а не да им пълни главите с лайна и да им дава по 21 лева, които, междувпрочем, се изплащат веднъж на 3 месеца и се събират към 60 лева.

  34. От anna_ang_75 на Nov 10, 2008

    Смятам че тази сума е смешна и не мотивра определения ученик за учене и изяви.

  35. От nazi на Nov 10, 2008

    за какви стпендии изобщо става въпрос. кой му дреме за учениците и за училището изобщо. съмнямам се, че изобщо на някой му пука, ние нямаме никакво образование и след около 15 години ще е пълно с неграмотници и престъпници, защото като си тъпунгер освен да крадеш и лъжеш не ставаш за нищо

  36. От kati на Nov 10, 2008

    az sam 11klas i vzimam stipendiq,no sam saglasna,4e za ni6to ne stiga.osven tova te gledat da q davat na malko hora.edna moq priqtelka si dade dokomentite za stipendiq za otli4en yspeh5i66 i si misle6e,4e 6te vzima,no ne i davat samo,za6toto e ruskinq.i im se svidqt edni mijavi 20lv.

  37. От svet на Nov 11, 2008

    Какви стипендии ви дават е отделен въпрос. Но за какво ви ги дават, като повечето от вас пишат абсолютно – според мен,ненормално неграмотно! Чета – “докоменти”, “взима”, “мироприятия”, за запетайките да не говорим.

  38. От Иван Лесов на Nov 12, 2008

    Хм, то и аз 21 лв стипендия съм взимал…лошото е, че в Университетът(демек СУ), взимам 50 лв. Не говорим, че само таксата ми е 620 лв(пак не говорим за учебници и билети)…

  39. От Poli на Nov 13, 2008

    Интересно ми е как един средностатистически младеж ще седне да чете и да изкарва високи оценки, като с малко прости сметки може да установи, че парите, които държавата ЕВЕНТУАЛНО ще му даде за половин година усилен умствен труд, той може да ги изкара за един ден като мъкне цимент по строежите, т.е. стипендията в случая се явява АНТИстимул- ако знам, че отличното образование струва 21 лв. на месец, по- добре да си изкарвам тройките без да се унижавам пред учителите като ги моля да ме изпитват за повишаване на оценките и вместо да седя по цял ден вкъщи, да си намеря някаква по- доходна работа oт учението. 🙂

Коментарите са забранени.