GSM като дистанционно за PC

October 19th, 2008 Публикувано в Ръководства, Софтуер

Днес тествах едно адски полезно и още по-готино приложение разработено от Нокиа за дистанционно управление на компютъра, посредством мобилен телефон. Условието е и компютъра и телефона да поддържат Bluetooth и да се инсталира самото приложение.

Приложението се нарича Nokia Wireless Presenter и може да се свали от страницата на Nokia в профила на всички телефони с Bluetooth. Най-якото е, че приложението е напълно безплатно, няма нужда от лицензи и други простотии. Единствения проблем е, че работи само с Windows, потребителите на други OS могат да спрат да четат до тук. Принципа на работа е клиент-сървър. Сървъра се инсталира на компютъра, а клиента е JAVA приложение за телефоните. За улеснение ето линк към файловете, но най-добре да се свалят от сайта на телефоните, за да сте сигурни в съвместимостта:

При стартирането на сървъра трябва да се избере през кой COM е осъществена връзката до самия телефон. Това може да се види в настройките на Bluetooth-a. След което трябва да стартирате клиента от телефона и да изберете първо кой компютър искате да управлявате и после кое приложение. При избора на приложение ще ви се появят всички активни програми, за които има профил в сървъра. Примерно има профил за WinAmp, но ако не сте го стартирали, няма да го видите в телефона.

До тук добре, вече имаме свързано дистанционно към компютъра. Сега в настройките на сървърната част трябва да се създадат профили за отделните приложения. Има няколко готови, примерно за PowerPoint и WinAmp, но за останалите ще трябва да се погрижите вие. Настройките на самия профил са повече от елементарни. Първо посочвате името на изпълнимия файл на програмата, която искате да управлявате. Може да се посочи и заглавие на прозореца. След което посочвате и кой бутон на телефона каква функция ще има. Можете да назначавате бутони от клавиатурата, клавишни комбинации, бутони на мишката. Например аз съм си нагласил диез-a от телефона да отговаря на бутона “F9” на компютъра и така с диез си пускам OpenOffice.org презентация на пълен екран. Звездата пък действа като “Esc” и с нея излизам от пълния екран. Така на телефона имате 12 цифрова клавиатура и още 5-посочен джойстик, което прави 17 различни бутона или комбинации можете да въведете за някоя програма.

Какво приложение може да има този инструмент? Ами като започнем с това, че не ви трябва дистанционно за презентации, а можете с телефона си да сменяте слайдове. Освен това аз се възползвах от възможността да си пусна музичка и с телефона просто да сменям песните от легнало положение. Също така може да се настрои медиен плеър и с телефона да се сменят клипчетата, да се усилва и намалява силата на звука, да се превърта и т.н. Общо взето можете с телефона си да правите всичко, за което в дадена програма има клавишна комбинация. Какво по-гениално от това да се разположите удобно в някое кресло или легло и да цъкате всичко от GSM-а?

  1. 6 отговора към “GSM като дистанционно за PC”

  2. От Man74 на Oct 25, 2008

    За мен лично по-интересното е ползването на GSM-а като универсално дистанционно посредством една програмка на Psiloc – IR Remote…

  3. От stylius на Oct 25, 2008

    Да, но лошото е, че Psiloc разработват софтуер само за смартфони, което означава от Symbian Series 60 нагоре. Всички останали телефони увисват, докато с Wireless Presenter-а работят всички телефони на NOKIA, които имат Bluetooth, без значение от модела и OS-а.

  4. От :( на Nov 21, 2008

    Awe Moqt telefon e Nokia N73 music edition
    i ne chete faila koito mu kachih zashto taka

  5. От stylius на Nov 22, 2008

    Ами този телефон е със Symbian OS и вероятно за това. Потърси в сайта на Nokia за тази програмка.

  6. От Stivi на Jun 20, 2010

    I az sam s NOKIA N95 i ne6to nestaa 🙁

  7. От sashkooooy на Mar 28, 2011

    kak da razbera koi nomer mi e COM Porta kadeto mu6kam Bluetooth 😕

Коментарите са забранени.