OpenOffice.Org 3.0 излезе

October 13th, 2008 Публикувано в Ревю, Софтуер

По-добър от всякога. Защо? Защото въпреки всичките си подобрения, вместо да стане тежък и бавен, новия отворен офис пакет все едно е на стероиди. Зарежда светкавично. Няма го вече досадното броене на лентичките за зареждане. Не можете дори да преброите до три докато го чакате да зареди. Въпреки, че това зареждане се усеща след няколко стартирания и не е първото нещо, което ще ви се набие на очи, това е една от най-важните за мен подобрения в новата версия.

А сега за новото от пръв поглед. OpenOffice не се състои от отделни приложения, като офис пакета на Microsoft, а е единно приложение с модули за текстообработка, за електронни таблици и т.н. Ако стартирате самия OpenOffice, ще ви се покаже екран, даващ ви възможност да изберете кой модул да се зареди. Този екран е първата новост, която ще видите при слагане на новата версия.

Стартиращ екран

Новия стартиращ екран е доста свеж, шарен и пъстър. Също като новите иконки на лентата с инструменти.

toolbar

Новата визия е доста приятна, както сами можете да се убедите. Е, не изглежда като новия MS Office, но и там е една мъка докато откриеш това, което ти трябва, така че стандартния изглед тук си е положителна черта.

Друга новост е разделянето на прегледа на две страници. Адски удобно за това да видите как ще изглежда документ на повече от 1 страница.

splitview

Добавете към това и малкия плъзгач в лентата на състоянието, която ви позволява да зуумвате документите. Толкова лесно се свиква с него, че се чудя до сега какво съм правил без него.

Друга функция, която рядко се ползва в домашни условия или ако само един човек пише даден документ, но това не означава, че не е реализирана със стил. Това са коментарите под формата на малки бележчици отстрани на документа със стрелкичка към коментираното място.

notes

Разбира се има и други дребни подобрения за отделните модули, които няма да изброявам поименно. Важно е все пак да се отбележи поддръжката на Open Document Format 1.2, тоест стандартизирания ODF, също така импортирането и експортирането на OOXML формата, характерен за MS Office 2007, т.е. файлове като docx, xlsx и pptx. За момента MS Office все още не може да отваря Open Document формата както трябва, дори с плъгина на Sun. Съвместимостта е много по-добра при отворения офис пакет.

В крайна сметка Open Office 3.0 е по-скоро еволюция на 2.0, отколкото революция, но това не означава, че трябва да се пренебрегва. Сега е дори по-удобен и по-лесен за работа, а за съвместимостта и скоростта на работа няма да говоря, просто нямат аналог в момента. Моята препоръка е възможно най-скорошен ъпгрейд, разбира се ще трябва да поизчакате ден-два, защото в момента сървъра на OpenOffice.org се пръска по шевовете.

  1. 3 отговора към “OpenOffice.Org 3.0 излезе”

  2. От Plamen Petkov на Oct 13, 2008

    Ще го сложа още утре, нали в нашата фирма сме големи фенове на Open Office шитнята 🙂 Иначе аз лично си предпочитам Office 2007, но сега вече ако пиша на него и другите ползващи Open Office ще могат да отварят файловете..

  3. От Plamen Petkov на Oct 16, 2008

    Инсталирах го.
    Верно е по-пъргав, обаче пак си е малко дървен интерфейса, далече е от ms office 2007, но пък за без пари толкова 🙂

  4. От stylius на Oct 16, 2008

    Аз пък не мога да свикна още с интерфейса на MS Office. Там стандартните Bold, Italic, Underline – те са ясни, там играят клавишните комбинации, но форматирането на таблици е един малък ад.

Коментарите са забранени.