Защо харесвам едно23

August 14th, 2008 Публикувано в Забавление, Мрежата

Провокиран от последната публикация на Красьо относно Twitter, реших и аз да драсна нещо като отговор, в стила на блог игрите.

Първо малко предистория. И двете (edno23 и twitter) са онлайн услуги за микроблогинг, като туитъра е малко по-възрастен и май е първия подобен сайт. Edno23 e българската алтернатива, която съществува сравнително отскоро, но е също така отлично реализирана.

И така, да започвам:

  1. Красьо написа, че алтернативните микроблогинг платформи предлагат само част от услугите, които предлага Туитър. Истината е, че edno23 предлага много голяма част от тях, даже почти пълната функционалност. И какво от това, след като на мен ми трябва просто да микроблогвам и да следя приятелите си.
  2. Красьо написа, че Туитър предлага да се регистрираш веднага. Е, и при edno23 е така. Тук постигаме равенство.
  3. Красьо написа, че Туитър акцентира върху текста, докато другите дават възможност за показване на линкове, видео, картинки. Лошо няма, само дето в туитър видях повече линкове отколкото в edno23.
  4. Красьо написа, че туитър информира посредством SMS. Да, за някои удобно, лошото е, че лимита е 250 SMS-a, и след това – хурка. Освен това тези SMS-и са нож с две остриета. Тъкмо се прибрах от нощна и си легнах, когато започнаха познатите ми от туитър да микроблогват. Едва съм се добрал до компютъра, за да спра SMS известяването. А който толкова иска подобна функционалност от edno23 може да го излъже, като си пусне mail2sms и посочи такъв мейл в профила си.
  5. Красьо написа, че можете да микроблогвате с SMS. Проблема е,  че първо трябва да пратите SMS за да регистрирате номера си с дадения акаунт и после по един SMS за всеки пост. При edno23 се предлага цяла мобилна версия на платформата. На мен ми е по-удобно така, имам си Opera Mobile на телефона и настроен GPRS.
  6. Красьо написа, че можете да се защитите от нерегламентирано постване с вашия мобилен телефон чрез PIN код. Вече писах мнението си за SMS блогването. SMS-ите винаги са били популярни, но лично на мен са ми адски неудобни и тромави. А допълнителен PIN код забавя още повече. Една парола ми стига, все пак не всеки ми я знае, нали така?
  7. Красьо написа, че можете да си променяте дизайна на профилната страница в туитър. При edno23 няма такава възможност, но това не е недостатък, защото и при туитър има много малко опции за настройка. Един цвят, една картинка за фон и това е. Честно казано се нагледах на некадърно подбрани цветове без контраст на фон и текст на някои профили.
  8. Красьо написа, че можете да микроблогвате през e-mail. Честно казано това ми се струва излишно. Ако съм пред компютъра предпочитам да си отворя страницата, а ако съм с мобилния телефон си ползвам мобилната версия. Така след като блогна, ще мога дори да проверя какво правят другите, което с e-mail не става. Това обесмисля цялата идея на микроблогването.
  9. Красьо написа, че туитър има много добра поддръжка, wiki, плъгини за WordPress и др. ОК, но като отвориш сайт за микроблогинг всичко ти става ясно от раз, можеш да блогваш, да четеш блогове и т.н. Един кратък FAQ е достатъчен за малкото неясни неща. Все пак това не е портал с хиляди линкове, панели и функционалности. Колкото до плъгина за WordPress, за edno23 не е нужен специално разработен такъв, всеки плъгин за показване на RSS съдържание ще свърши работа.
  10. Красьо написа, че туитър се поддържа от независим екип и не са собственост на голяма корпорация като Google, Yahoo и т.н. Edno23 също!

Общо взето не мога да се съглася с всички преимущества на Twitter, в някои отношения са наравно с edno23, в други при Twitter функциите са по-скоро досадни и не бих ги ползвал. А сега няколко неща, с които edno23 със сигурност има в повече от twitter:

  1. Страхотен дизайн. Доста добре подбрани цветове, приятни за окото и с отличен контраст, който не позволява на неопитни потребители да съсипят.
  2. Изцяло е на Български език и има само българи тук. Какъв е смисъла от многото националности на twitter, като аз блогвам на роден език и никой няма да ме разбере? Тук нещата са си с българските проблеми, българския хумор и т.н.
  3. Постване освен на текст и линкове, но и на картинки и видео. Като начина на реализация е много добър и не се натрапват клипчетата. Който иска, може да си ги пусне, който не иска, не е нужно да скролира цял екран, за да прочете следващото мнение. Освен това сме в ерата на Web 2.0, видеото е неразделна част от съвременния интернет.
  4. Успях да създам нови контакти, дори с някои хора вече се видяхме на живо. При туитър ще има да се търсим по континентите.
  5. Броя на символите на постовете е по-голям. При twitter имаме 140 символа, при edno23 – 160. 160 е стандарт за 1 SMS, така че при Twitter може да се отрежат последните 1 или 2 думи. Както и да го погледнете 20 символа повече си е много по-добре. Не веднъж ми се е налагало да редактирам постовете си, защото накрая не мога да си дозапиша думата или не мога да сложа една точка.  Мразя безпунктуационните изрази.

Извода от цялата работа е, че edno23 не само, че не е по-лоша микроблогинг платформа от Twitter, но в някои отношения е много по-добра. Аз ще продължавам да си блогвам в edno23, а за Twitter не обещавам нищо.

  1. 4 отговора към “Защо харесвам едно23”

  2. От gorskioreh на Aug 21, 2008

    още съм нова в тази “игра”, но много ми се играе.Искам да науча повече за антивирусните програми.Колко вида най-добри са известни и по принцип колко % са сигурни

  3. От Plamen на Nov 6, 2008

    Българи сме все пак, дайте да си ползваме edno23.com и това е. Това е моето мнение по въпроса, иначе от поста става ясно, че като цяло повече са приликите, отколкото разликите.

  4. От stylius на Nov 6, 2008

    Ами идеята беше да покажа, че на edno23 не му липсват основните неща, а повечето от различните са по-добри. Да не говорим каква мания е, сутрин като стана, правя кафе, паля цигара и отварям едно23 :).

  1. 1 Обратни връзки

  2. Aug 15, 2008: edno23: Благодарим на @stylius за страхотното р.. - edno23.com

Коментарите са забранени.