Windows Live Mail и IMAP от Gmail – трън в гащите

July 15th, 2008 Публикувано в Ръководства, Софтуер

Преди няколко дена писах за новата програма на Microsoft за проверка на пощата – Windows Live Mail. Оказа се, че доста сложно са направили нещата да работят с конкурентната услуга на Google – Gmail. Е, с малко зор и настройки стават нещата. Ето и малко повече инфо за настройка на Gmail акаунт под Windows Live Mail…

Преди да можем да ползваме Windows Live Mail или друг клиент за преглеждане на пощата в Gmail, трябва да сме активирали IMAP или POP достъпа през web интерфейса на пощата. За целта отворете Gmail пощата си през браузъра. Изберете "Настройки" и след това "Препращане и POP/IMAP достъп". Сложете точката пред "POP протоколът да се активира за всички имейли" или "IMAP достъпа да се активира". Накрая натиснете Запазване на промените.

Започваме с добавянето на акаунта. Стартирайте Windows Live Mail. Изберете Tools->Accounts->Add. Избирате E-Mail Account и натискате Next. Въвеждаме e-mail адреса си, паролата и името с което да ни виждат. До тук нищо непознато. Сега трябва да се сложи отметка пред "Manually configure server settings for e-mail account", след което натискаме Next.

Важно е да знаете, че Gmail настройките не са толкова прости и с натискане на бутона Next да се откриват сами. На първо място всички пощенски сървъри на Google искат SSL криптиране, за това се слагат и двете отметки "This server requires a secure connection (SSL)". Освен това сървъра за изпращане на поща също изисква име и парола, за това се слага отметка пред "My outgoing server requires authentication". И накрая потребителското име за всичките им сървъри не е просто името пред @-та, а целия e-mail адрес. Ето скрийншот как трябва да се въведат нещата:

gmail_server_settings

След това натискаме последователно Next, Finish и Close, за да се появи новия акаунт.

Щракнете на ново създадения прозорец с десен бутон и изберете Properties. След това изберете таб-а IMAP. В полето Root folder path  въведете "[Gmail]", без кавичките. След това в останалите полета въведете съответно "Изпратени", "Чернови", "Кошче" и "Спам". Натиснете OK и след това опреснете папките, за да се обновят промените. Ето и скриншот как трябва да изглежда:

 gmail_imap_folders

Ако интерфейса на Gmail не е на български език при вас, просто сменете имената по-горе със съответстващите им папки на английски.

Сега затворете Windows Live Mail и отворете Gmail пощата си през Web. Изберете "Настройки", след това "Етикети" и изтрийте всички етикети. Сега стартирайте наново Windows Live Mail. Щракнете с десен бутон на Gmail акаунта и изберете "IMAP Folders". Изберете "Reset List" и ще опресни списъка с папките Ви. Честит ви пълнофункционален IMAP достъп до Gmail акаунт, през Windows Live Mail.

П.С. Из интернет се намират няколко ръководства за настройка на Gmail под Windows Live Mail, но те включват редактиране на XML файла с настройките за акаунта, а до това няма нужда да се стига. Да не говорим, че са прекалено дълги и мъчителни…

Коментарите са забранени.